婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身同老爺奶奶一齊住,平日關係幾好
星期六冬至晚要返工,星期日先放假,奶奶照舊星期六晚做冬,仲叫埋佢個女、女婿上嚟,我作為新抱被當無到,無人提出會否改第二日做冬,好心淡
仲要我剛剛生咗BB三個月,第一年同BB做冬,竟然個媽媽無份

珍珠宮

回覆樓主:

咁你有無出過聲話想一齊?

男爵府

樓主,放寬心。

今年無一起做冬事小,bb身體健康,先生對妳好,已經足夠。
至於做冬改日子, 如果 係我, 情願 由得佢地,無謂要佢地幾個" 就"一個 .
你亦可以改天同先生和bb 自己三個人, 出外吃一餐,當係一家一主做一次冬。

賢妻,要能屈能申,小事化無,大家開心就是了。

子爵府

做節一般唔得閒會提早,好少話改後。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

如果人地已經定好晒日子,我就唔會要咁多人就我1個改期
中國人節日何其多,今次去唔到咪下次
但如果你真係好想出席既,其實你自己都可以主動d同大家傾架,點解一定要等人地主動呢?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

咁22號真是冬至。
你23們都一齊晚飯架啦,日日都可以當做冬。
因為日日都一齊,少你一晚半晚,覺得無所謂卦。自己睇開d好d.
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

做個靚太 發表於 18-12-20 18:03
咁你有無出過聲話想一齊?

有講呀,其實我唔係要求要就我一個,而係覺得點解有家庭成員出席唔到,都唔去協調下睇下有邊日可齊人,覺得自己無被當一家人
我敢肯定,如果是C6或姑仔唔得閒,一定唔會揀果日做冬

大宅

回覆樓主:

不嬲男家有無就其他人提早做冬的習慣?

珍珠宮

littlebaby0205 發表於 18-12-20 22:48
有講呀,其實我唔係要求要就我一個,而係覺得點解有家庭成員出席唔到,都唔去協調下睇下有邊日可齊人,覺 ...

其實有時我覺得,男家俾唔俾面你,真係好睇你老公嘅表現,即係如果你老公會出聲(例如:喂~咁我老婆點?佢係我嘅人,我唔可以唔理佢),相信多出聲,日子耐左,自然會諗下要就埋你,點都要俾面你老公啦~除非你老公本身都唔理你~
不過尼度應該會好多新抱覺得,唔食咪仲好,你估同男家同枱食飯好舒服咩~你就好啦~番工唔駛食~
樓主你唔好唔開心咁多啦~男家如果唔好相處嘅,少見少接觸會更好~

公爵府

littlebaby0205 發表於 18-12-20 17:52
星期六冬至晚要返工,星期日先放假,奶奶照舊星期六晚做冬,仲叫埋佢 ...

平日關係幾好.....呢個只系你單方面的睇法je ?

男爵府

無事喎,自己同老公BB一家三口出去食再做冬囉。
男家既嘢唔駛咁上心,叫到就一齊,唔叫就算。既然同住大家客氣保持和諧。但踩到底線要識保護自己就ok。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlebaby0205 發表於 18-12-20 22:48
有講呀,其實我唔係要求要就我一個,而係覺得點解有家庭成員出席唔到,都唔去協調下睇下有邊日可齊人,覺 ...
可能家家習慣唔同啦, 我又覺得就親生仔女先係好正常喎
我娘家都係咁, 做節主要就自己仔女先, 佢地既另一半如果唔得閒出席, 就等下次先見
我老公同我屋企人關係好好, 佢唔會因為咁有咩hard feeling喎
何況你仲要同6299一齊住既, 已經日日見, 放鬆d啦真係好小事

子爵府

算啦樓主睇開啲,男家做節一定以男家成員為先,其他人只係bonus.

男爵府

瑤瑤~ 發表於 18-12-21 02:41
可能家家習慣唔同啦, 我又覺得就親生仔女先係好正常喎
我娘家都係咁, 做節主要就自己仔女先, 佢地既另一半 ...

我娘家都係
主要就到我同家姐喺到就得
上年老公 training
好似都係做冬,老公只係去到奶奶到
即使提前都嚟唔到我屋企
奶奶都有話咁佢個仔咪嚟唔到你屋企做節
我話係呀但都無辦法啦!
但我爸爸媽媽係好錫我老公同姐夫的

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我真係情願佢今年唔做!

禁止訪問

水晶宮

littlebaby0205 發表於 18-12-20 17:52
星期六冬至晚要返工,星期日先放假,奶奶照舊星期六晚做冬,仲叫埋佢 ...

唔好太再意、唔駛同佢地食你開心就真、你係度都俾人當阿四、女婿係嬌客、第時自己出黎有頭家自己話事先叫自己同仔女過冬

大宅

回覆樓主:

恨死我,我都唔知幾想男家當我透明

複式洋房

我都係同奶奶住噶,人地逢年過節從來都正係約距所謂既乖仔(大仔)上來食飯,至於幾時食,幾點食,有冇改期,我同我c6一律唔知噶,直到那一天,夜一夜都未開飯先知!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

c6照顧你感受的話就應該要出聲

首頁

尾頁

跳至