用預約通排產檢一問

丹妮C
|
個app 俾左2個期我,但第一次已經13w,第二次16w,app無講呢兩次會做咩產檢,打去門診又無人聽,想問要唔要再打去同佢confirm?我驚錯過左驗唐氏,另想問如會係出面驗T21,係咪可唔駛係政府驗唐氏?謝謝回覆
雲妮mum
|
丹妮C 發表於 18-12-20 18:08
個app 俾左2個期我,但第一次已經13w,第二次16w,app無講呢兩次會做咩產檢,打去門診又無人聽,想問要唔要 ...

會做T21可以唔做唐氏
丹妮C
|
雲妮mum 發表於 18-12-20 18:58
會做T21可以唔做唐氏

謝謝回覆 咁照結構幾時要做?政府做好定私家?政府俾個期會唔會太遲?
雲妮mum
|
丹妮C 發表於 18-12-20 19:02
謝謝回覆 咁照結構幾時要做?政府做好定私家?政府俾個期會唔會太遲?
...

結構18至23周都做得,政府俾得期你(如有)都唔會遲過呢d日子,因為法例規定有咩事要24周前決定要唔要
bk定私家,到政府有期俾你再決定can唔cancel私家,好過臨急臨忙搵,性價比高嗰d 12周前都bk爆了
丹妮C
|
雲妮mum 發表於 18-12-20 19:04
結構18至23周都做得,政府俾得期你(如有)都唔會遲過呢d日子,因為法例規定有咩事要24周前決定要唔要
bk定 ...

明白!唔該哂你,第一胎咩都唔識
雲妮mum
|
丹妮C 發表於 18-12-20 19:06
明白!唔該哂你,第一胎咩都唔識

我都係第一胎,search下舊文問下朋友,邊學邊試啦~大家好孕
chanlazy
|
個app 俾左2個期我,但第一次已經13w,第二次16w,app無講呢兩次會做咩產檢,打去門診又無人聽,想問要唔要 ...

13w有機會係唐氏,醫院都係排我12w做,但我有係出面照nifty pro,始終安心啲,政府嗰次就當見下啊b,抽下血咁。
16w嗰次我就唔清楚啦,不過政府除左高齡外,都唔會有得做結構架,佢會主動叫你出去做
結構早啲book,好多醫生好full,我7w是已book了~
dolldollk
|

佢之後都會寄覆診紙黎, 如果驗唐氏會寫明, 唔一定人人都有結構照, 上次驗完唐氏就直接叫我自己私家照結構唔比期我lu, 如果出面有驗t21就唔使係政府驗, 不過我有照去, 當見多下bb
丹妮C
|
chanlazy 發表於 18-12-20 19:44
13w有機會係唐氏,醫院都係排我12w做,但我有係出面照nifty pro,始終安心啲,政府嗰次就當見下啊b,抽下 ...

我35,都唔知政府幫唔幫我做,但我都預左係出面做lu~但結構好多都要夠12w先預得,你book左邊個做呀?