更正:八達通公司可否提升更換八達通服務

victoriaqueen
|

唔想成日投訴香港麥,但Octopus Com. 真是太差了。唔講佢平時提供的列車服務有幾差,唔講佢沙中線事件處理有幾差,單單講換張八達通,現使用的八達通已超過10年了,當然有些損毀,導致有時嘟卡緩慢,再加上已更改名字,所以想申請新一張卡。
第一時間去車站問可以換卡嗎?原來是不可以,要直接找八達通公司。
接著,上佢網睇下點做,只見有電話22662222要你打去 ,打左成朝听晒全部都係找不到可能提供的解決辦法及或有人可以直接詢問。
只好發我的請求去佢查詢的電郵。

咁大間公司,點解換張八達通卡都咁唔方便。
仲要原先的卡會被取消,要用新卡,咁登記左超級市場或食肆會員點算
|
有無人有換八達通經驗可以分享下。
fitfish
|

我直程申一張新的個人。

纲上有講邊幾個站有辦

填表交相交錢$100(20元申請费50元按金30元現金值)。会寄卡来家再拿lD去任何站開通開通時顺便增埋值
fitfish
|
港铁有些站会有部机比你自己换卡
魔怪媽媽
|
victoriaqueen 發表於 18-12-20 19:57
唔想成日投訴香港麥,但港鐵真是太差了。唔講佢平時提供的列車服務有幾差,唔講佢沙中線事件處理有幾差,單 ...

其實唔係應該搵返八達通公司嗎?
|
fitfish 發表於 18-12-20 20:09
港铁有些站会有部机比你自己换卡

請問係邊?
|
魔怪媽媽 發表於 18-12-20 20:10
其實唔係應該搵返八達通公司嗎?

Sorry 係八達通公司
|
fitfish 發表於 18-12-20 20:06
我直程申一張新的個人。

纲上有講邊幾個站有辦

我就係唔想申請新,因為舊果張入左超級市場及某大食肆會員,也用舊卡號碼登記左某些網上付費的項目
|
我直程申一張新的個人。

纲上有講邊幾個站有辦

我就係唔想申請新,因為舊果張入左超級市場及某大食肆會員,也用舊卡號碼登記左某些網上付費的項目
|
我直程申一張新的個人。

纲上有講邊幾個站有辦

不過最終搞唔掂都係用你個方法,好,多謝。
fitfish
|
victoriaqueen 發表於 18-12-20 20:16
請問係邊?
暫知堅尼地城
fitfish
|
你打
更换八達通

好多地点有机换卡
fitfish
|
卡內D分过不过到就吾知

餘額就过到
Poyau