求救,聽日聖誕聯歡會阿仔話帶雞翼

rex13
|
頭先放工去接佢,佢先同我講,
臨急臨忙,買左2袋雞翼同瑞士汁⋯而家出左水⋯⋯⋯
我之後應該點做呀
我系咪應該聽朝一早起身先浸瑞士汁定而家浸?
happybebebe
|
rex13 發表於 18-12-20 21:32
我之後應該點做呀:sweati ...

瑞士雞翼

準備時間: 5 (分鐘)
烹調時間: 12 (分鐘)
烹調方法: 煮
困難度: 難度

材料

雞中翼 [約 450 克] 10 隻

調味料

瑞士汁 200 毫升
水 100 毫升

程序
將調味料煮沸,加入雞中翼,煮沸後轉慢火煮約10-12分鐘至熟,間中反轉,取出瀝乾即可進食。

標籤: 雞翼,李錦記瑞士汁
HLGrape
|
李錦記瑞士汁?雞亦唔洗出水㗎喎!雞亦解凍後跟個樽上面嘅receipt加水送入煲開火再夠鐘熄火就得,零失敗
~phyllis~
|
rex13 發表於 18-12-20 21:32
我之後應該點做呀:sweati ...

我覺得就梗係而家整浸過夜啦,入味d!
tsung
|
happybebebe 發表於 18-12-20 21:35
瑞士雞翼

謝謝分享
rex13
|
HLGrape 發表於 18-12-20 21:35
李錦記瑞士汁?雞亦唔洗出水㗎喎!雞亦解凍後跟個樽上面嘅receipt加水送入煲開火再夠鐘熄火就得,零失敗
...

系呀?我已經出左水
系咪應該聽朝先放瑞士汁⋯⋯⋯

katherine.k
|
HLGrape 發表於 18-12-20 21:35
...

出水乾淨D,去雪味,去油!
rex13
|
~phyllis~ 發表於 18-12-20 21:36
我覺得就梗係而家整浸過夜啦,入味d!

即是,而家照開火浸10分,之後入雪櫃,聽朝翻熱?
我零廚房經驗
mmya
|
happybebebe 發表於 18-12-20 21:35
瑞士雞翼

想問下兜汁可唔可以重用? 會唔會冇曬未?
HLGrape
|
katherine.k 發表於 18-12-20 21:37
出水乾淨D,去雪味,去油!

平時我隔一晚就放定雪雞亦去雪櫃冇咁凍果格解凍第晚再煮,夠時間解凍就唔會有雪味(呢個方法係個做過西廚嘅朋友教), 同埋如果汁個唔係同雞亦一齊煮(由全生到全熟),而係出過水先就會難啲入味,要再煮耐啲,咁雞亦就會太老入面唔juice, 好似炆雞亦咁離晒骨
雞亦我唔買凍肉鋪一磅磅果啲,買超市包好冇激素嘅,解凍後再用水喉沖一輪先煮衛生ok, 我奶奶好玻璃肚食咗都冇事
HLGrape
|
rex13 發表於 18-12-20 21:38
我零廚房經驗
...

照用啲汁煲熟啲雞亦先,唔好煮過火食一隻試味,夠咸就將汁同亦分開雪聽朝一早再番熱,連埋啲汁攤凍放雪櫃
唔夠味先加埋啲汁一齊雪,聽朝照番熱
connie_51
|
最最最重要你明天拿咩裝返學?
rello
|
HLGrape 發表於 18-12-20 21:46
平時我隔一晚就放定雪雞亦去雪櫃冇咁凍果格解凍第晚再煮,夠時間解凍就唔會有雪味(呢個方法係個做過西廚嘅 ...

我都係咁整。
另外,冲洗雞翼時,在水喉下唧一唧雞翼,近骨位會有血水出,「越煮越好」YouTuber話,唧清D血水就乾淨哂。
大肉兒
|
rex13 發表於 18-12-20 21:38
我零廚房經驗
...

唔使呀
聽朝雞翼連州擺落個煲度
一鑊熟15分鐘撈起就得啦
rex13
|
connie_51 發表於 18-12-20 21:51
最最最重要你明天拿咩裝返學?

我有2個錫紙兜⋯

connie_51
|