自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

鳳梨 發表於 18-12-21 00:51
請問邊間E院可以比到四個月藥?

賽馬會診所

水晶宮

Catcatlove 發表於 18-12-20 22:28
係咪因為佢唔想比藥住,比咗兩星期藥就算,但我血壓去到最高185/120,跟住先回落番啲,真係驚會爆血管
...

你咁高要早d覆診,應該要加藥!

水晶宮

Catcatlove 發表於 18-12-20 22:39
咪就係奇怪

預約紙有時未必係醫生直接比你,你睇完醫生可能要去另一counter預約㗎

子爵府

回覆 Catcatlove 的帖子

我都食左呢隻血壓藥,初睇比2星期,覆診比3個月,由150降至136,醫生話睇多小小時間可能會再降,但係戴麟址已經冇長期預約位即系開部仔,要每次打電話去預約,如果想定期覆診就要去其他診所或仁濟,我諗睇定先再算

侯爵府

Catcatlove 發表於 18-12-20 22:23
係政府診所呀,佢話兩個禮拜自己打去覆診,你初初唔係咁架?

第一次要自己打電話預約,跟住醫生通常會比下次時間你(唔駛再打電話)。
不過Jm,我唔知你果邊門診多唔多人,因為果個預約電話都full,你最好提前幾日就開始打去(早幾日都冇問題的),好過食晒d藥又約唔到期。

水晶宮

回覆樓主:

會幾多歲先開始食血壓藥

侯爵府

baby2046 發表於 18-12-20 23:14
想問我血壓大約150左右, 是否要睇私家醫生寫信轉介去政府? 唔該

你之前有冇入過醫院(如果你以前入過政府醫院),醫院聯網有你紀錄你就可以直接打去門診預約。如果冇,你可以直接去門診作首次登記先,跟住 就可以打電話去預約, 到時你當唔舒服咁去睇醫生就可以。

侯爵府

係咪因為佢唔想比藥住,比咗兩星期藥就算,但我血壓去到最高185/120,跟住先回落番啲,真係驚會爆血管
...

你食咗藥都咁高?咁你唔使等兩星期啦,你食幾日 都咁高你做再去見醫生啦!

禁止訪問

象牙宮

Catcatlove 發表於 18-12-20 21:33
你哋覺得好唔好?

amlodipine 5mg

副作用為:疲倦、噁心、臉部潮紅、暈眩、頭痛、便秘、水腫等。
如果症狀嚴重就應該通知醫師。
注意事項: 老年人及腎功能不良的病人可依照一般劑量服用本藥;而肝機能受損的病人,本藥的半衰期會延長,須謹慎使用。

為一種「鈣離子阻斷劑」的降血壓,及預防心絞痛發生的藥物。此藥的作用能使血管擴張,讓血液順暢流通,而達到降血壓的目的。

分量很少喲。安全。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢隻我食左會面紅同熱
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

別墅

laiyee6121 發表於 18-12-20 21:38
OK吖,已食了4年

請問你有無水腫?
需要食利尿劑(去水丸)嗎?
4年嚟只食呢一隻就夠?無需加藥及轉藥嗎?
唔該

伯爵府

annie4 發表於 19-4-13 04:28
請問你有無水腫?
需要食利尿劑(去水丸)嗎?
4年嚟只食呢一隻就夠?無需加藥及轉藥嗎?

我祗食呢種藥,冇轉過同加藥,血壓保持得好好,12X上壓,冇任何不適

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

laiyee6121 發表於 19-4-13 08:08
我祗食呢種藥,冇轉過同加藥,血壓保持得好好,12X上壓,冇任何不適

多謝回覆
想問多少少,jm你因乜嘢血壓高?
膽固醇高嗎?
唔該

伯爵府

牛年勳章

Catcatlove 發表於 18-12-20 21:58
我160+,佢話食2.5mg,你食幾多mg呀?

160+食半粒 2.5mg 已經有效?
我屋企人要食 10mg 呀!

伯爵府

annie4 發表於 19-4-13 12:49
多謝回覆
想問多少少,jm你因乜嘢血壓高?
膽固醇高嗎?

冇任何事,祗係血壓高,我都唔知點解

男爵府

回覆樓主:

下壓好高,要入急証

伯爵府

...

你下壓好高喎。有無幫你抽血驗身照心電圖?

首頁

尾頁

跳至