孭帶位置?

lovinxenia
|
其實條孭帶應該固定係腰定係盆骨呢?點樣先至會冇咁重呢?請指教!
Healthy123.
|
lovinxenia 發表於 18-12-20 21:42
其實條孭帶應該固定係腰定係盆骨呢?點樣先至會冇咁重呢?請指教!

哪一款呀?不過多數是盆骨位。要小心的,bb有幾重?

lovinxenia
|
Healthy123. 發表於 18-12-20 22:42
哪一款呀?不過多數是盆骨位。要小心的,bb有幾重?

用緊ergobaby 360加初生墊呀。bb重5.5kg,之前一直都係固定係腰位,行得耐覺得腰痛呀!
Healthy123.
|
lovinxenia 發表於 18-12-21 00:25
用緊ergobaby 360加初生墊呀。bb重5.5kg,之前一直都係固定係腰位,行得耐覺得腰痛呀!
...
我用緊既,幾好,但如果bb 已經 5.5kg, 有一定重量,無論條帶有幾好,都有壓力
lovinxenia
|
Healthy123. 發表於 18-12-21 10:47
我用緊既,幾好,但如果bb 已經 5.5kg, 有一定重量,無論條帶有幾好,都有壓力
...

等我試下固定係盤骨位,睇下會唔會好d先
我要做媽媽
|
腰痛既話咁係咪你固定既位置唔啱?
GCHK
|
我要做媽媽 發表於 18-12-21 15:34

係囉,我都覺得可能你固定個位唔啱
lovinxenia
|
我要做媽媽 發表於 18-12-21 15:34

係呀,今日固定左係盤骨位就唔痛啦!
lovinxenia
|
GCHK 發表於 18-12-21 18:37
係囉,我都覺得可能你固定個位唔啱

係呀,宜家用返岩位仲好舒服添
GCHK
|
lovinxenia 發表於 18-12-21 21:58
係呀,宜家用返岩位仲好舒服添

最緊要係舒服,咁就好喇
RubyYu07
|
lovinxenia 發表於 18-12-21 00:25
...

我就固定係腰位,的確覺得會腰痛。
RubyYu07
|
lovinxenia 發表於 18-12-21 21:57
係呀,今日固定左係盤骨位就唔痛啦!

咁我下次試下盆骨位先。
|

回覆 lovinxenia 的帖子

Hi lovinxenia,媽媽將孭帶固定左係盤骨位就唔痛就好啦 避免令媽媽腰背勞損,BB係孭帶太耐活動能力亦會受限制,用孭帶唔好連續使用超過一小時,如果要同BB 去街比較耐,都建議帶番BB 車喇! BB幾大?