自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

黎緊2月會去北海道(雪祭,小樽),未試過去落雪地方,請問衣著同鞋有咩要留意?同埋大家除左淘寶係香港可以去邊買但唔太貴
(同家人朋友有不同想法,想聽下各位意見)

1).著普通波鞋?著牛仔褲?
(我個人覺得應該凍...)

2).另外一位,平時香港唔怕凍嘅話一件u記保暖衫+衛衣+普通褸(不是羽絨),牛仔褲/u記厚少少抓毛個款褲,冷帽,毛套,淘寶有毛毛係入面嘅鞋...大家覺得夠嗎?
(我覺得起碼件褸要換)

謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

牛仔褲但要有leggings打底
齋牛記好入風

子爵府

小倩 發表於 18-12-20 22:24
牛仔褲但要有leggings打底
齋牛記好入風

Thanks
如果有位係男仕係咪都係買條保暖褲好啲?

珍珠宮

kamyee503 發表於 18-12-20 23:03
Thanks
如果有位係男仕係咪都係買條保暖褲好啲?

牛仔褲入風好凍,外套要防風防水

男爵府

回覆樓主:

U記有出內有抓毛,外層似有少少防水質料長褲,都 ok保暖的。

鞋要防滑,或在鞋底加冰爪,因在街上馬路邊的積雪比人行到實晒變冰是好容易滑倒的。

戴手套好過插手入褸袋,安全d。

除左淘寶,試下去雅蘭狄X龍睇下,都不太貴的。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

如果你條牛仔褲係wondstopper就ok, 唔係落雪一濕就。。。。
睇你怕唔怕涷啦, 我怕, 底衫+衛市+羽絨+防水外套, legging+抓毛底既褲, 雪鞋

男爵府

kamyee503 發表於 18-12-20 22:23
黎緊2月會去北海道(雪祭,小樽),未試過去落雪地方,請問衣著同鞋有咩要留意?同埋大家除左淘寶係香港可以去邊 ...

1. 波鞋唔洗諗,跣死。牛仔褲唔打底的話好入風,我習慣著加絨legging 打底。

2. 要睇行程多唔多係戶外,多嘅話羽絨係一定要。

大宅

減齡達人勳章

回覆樓主:

如果平時香港怕凍既話,如果睇雪祭+大量室外活動
我覺得要 1. 厚身保暖底衫 2. 面衫 3. Fleece/ 薄羽絨 4. 厚身或防風外套

我自己超怕凍,我會
1. Mont bell 中厚手保暖底衫(就算出汗/ 熱都唔會痕), u 記/ Columbia / 雞仔嘜/ superwarm 我都有, 係Montbell 至好
2. 如果個日純戶外會加一件純cashmere
3. 普通靚靚面衫(不過我怕凍,面衫都係厚料有少少抓毛/冷衫)
3. Montbell 1000 fill 羽絨,好薄身的
4. 係北海道買的厚身防到風的厚褸

我下身2 條legging 一倏係U記heat tech 另一條厚身有絨的,咁就頂到
如果大部份室內,我會去洗手間除 cashmere 同內膽個件羽絨

大宅

減齡達人勳章

老公唔怕凍,所以佢只係比係香港著一件厚身d既褸,加帽手套+/- 頸巾,下半身就咁牛仔褲同波鞋不過跣到xx

侯爵府

我之前都係2月去就保暖底衫+2件衫+羽絨,下身就厚祙褲+牛記,唔滑雪,我覺得唔防水嘅都ok
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

想搭單問埋,我2 月尾去白川鄉係未都要一定裝備呀?

大宅

減齡達人勳章

多利是 發表於 18-12-20 23:23
想搭單問埋,我2 月尾去白川鄉係未都要一定裝備呀?

白川鄉無遮無掩,又大風,凍到hihi, 北海道都有d便利店可以入去暖下個身

男爵府

牛年勳章

我今年都去了北海道睇雪祭,本身很怕凍,而且都安排比較多戶外活動(去雪地玩雪同出海),其中最凍一日零下十幾度,當時主要衣著如下:

頭:有Fleece底的冷帽
身: Heatech extra warm打底,cashmere面衫,厚雪褸、頸巾
下身:Heatech 打底、防風保暖褲(uniqlo / bossini )
腳:厚襪、雪靴

我都有準備手套但好少戴,因為唔係咁方便,不過有長備暖包放褸袋內。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

雪鞋:我淘寶,上年約$110一對
羽絨:要Columbia / Polo 嗰d, U記唔得
褲:登芯䘬+legging 打底
頸巾、帽、太陽眼鏡、布口罩、手套,
入到室內有暖氣

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

請問有無雪靴同褲推介呀?

大宅

popocat 發表於 18-12-20 23:39
雪鞋:我淘寶,上年約$110一對
羽絨:要Columbia / Polo 嗰d, U記唔得
褲:登芯䘬+legging 打底

淘寶雪鞋,請問有沒有推介啊?謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

我都係諗住買U記褲

瑪瑙宮

大廚勳章

kamyee503 發表於 18-12-20 22:23
黎緊2月會去北海道(雪祭,小樽),未試過去落雪地方,請問衣著同鞋有咩要留意?同埋大家除左淘寶係香港可以去邊 ...

我見啲人依家興買呢隻

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

我都試過二月去北海道兩次

我自己:要防寒內衣、cashmere 冷衫、fleece. 防水防風的大樓不可少,冷帽同手套都好重要。牛仔褲唔會夠暖,如果真係要著,裏面要再著毛毛襪褲或羊毛襪褲打底。褲最好著防風防水褲就會好啲。
鞋要著防水gore tex 鞋,因為踩到雪會濕。同埋鞋底要防滑,因為踩到冰好冼
羽絨未必需要,如果只在城市就唔一定要。我個時其中一次去阿寒湖,夜晚有大風雪,先著羽絨打底。

首頁

尾頁

跳至