自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

chocolateice 發表於 18-12-21 04:27
淘寶雪鞋,請問有沒有推介啊?謝謝!

兒童
http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?id=19934630948

大人款嗰條link唔work, 可能冇再賣

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

N年前冬天去北海道

- 羽絨大褸
- U記 legging + 外褲
- 保溫底+樽領 + 衛衣
- boots (但對腳好凍)

今年去過美國 (-5 to +25度),帶咗以下for 凍嘅日子
- 有毛裡衛衣外套 + 羽絨背心
- 樽領 + 衛衣
- 加厚牛仔
- boots

建議如果對腳怕凍,可買有毛嘅鞋,TB好多
加厚褲亦好易搵到
身唔駛太厚,入到室內有暖氣,有件大褸就夠

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kamyee503 發表於 18-12-20 23:03
Thanks
如果有位係男仕係咪都係買條保暖褲好啲?

以前我去滑雪只係長運動褲 (我著便衣瞓覺, 當帶多條睡褲) +牛仔褲, 夠暖亦唔會阻住活動, 當然都要條牛仔褲攝得落多條褲至得 (legging + 牛仔褲對我黎講唔夠暖). 而家住落雪地方, 凍慣左, 出街著一條牛仔褲就算, 唔可以同當年比.

保暖褲固然有佢既價值同便利度, 但唔係必須. 睇你屋企位男士想點著...

子爵府

EQGO 發表於 18-12-20 23:13
U記有出內有抓毛,外層似有少少防水質料長褲,都 ok保暖的。

鞋要防滑,或在鞋底加冰爪,因在街上馬路邊的 ...

請問雅蘭迪x龍啲鞋ok嗎?thanks

子爵府

hikiki 發表於 18-12-20 23:21
如果平時香港怕凍既話,如果睇雪祭+大量室外活動
我覺得要 1. 厚身保暖底衫 2. 面衫 3. Fleece/ 薄羽絨 4. ...

係北海道買嘅厚身褸?你指去到當地即場買新䄛着?請問係咪暖好多?價錢方面大約?

一次着2條legging?條面褲咪要最大一個碼?

子爵府

迪卡儂有雪鞋賣,可以試下。著左成個星期都行得舒服⋯ 襪買羊毛會暖好多。

怕凍買個布口罩用,唔吸凍空氣,成身都暖。

象牙宮

回覆樓主:

U記保暖褲 入室內有暖氣,唔使著咁厚!我去加拿大零下十幾度都夠!上身底衫,唔好大厚既衛衣,加厚羽絨

大宅

popocat 發表於 18-12-21 08:01

兒童

謝謝回覆!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Winter gears can try online:

https://www.landsend.com/

大宅

小金名 發表於 18-12-21 14:54
迪卡儂有雪鞋賣,可以試下。著左成個星期都行得舒服⋯ 襪買羊毛會暖好多。

怕凍買個布口罩用,唔吸凍空氣 ...

要唔要加冰爪?? 唔加會唔會好滑

珍珠宮

kamyee503 發表於 18-12-20 22:23
黎緊2月會去北海道(雪祭,小樽),未試過去落雪地方,請問衣著同鞋有咩要留意?同埋大家除左淘寶係香港可以去邊 ...

著牛仔褲去雪祭,未行到入場已凍到返轉頭。
去U記買d 外挡風內有抓毛裡的長褲,打底著U記保暖底衫。外套除保暖,要防風。

子爵府

小金名 發表於 18-12-21 14:54

怕凍買個布口罩用,唔吸凍空氣 ...

Thanks
迪x儂嘅雪鞋我有睇過,都有好多款,考慮緊邊款好...有冇提議?
你著過,請問要加冰爪嗎?
防水防滑ok?
另外襪係邊到買?

子爵府

LokYauYau 發表於 18-12-21 17:13
著牛仔褲去雪祭,未行到入場已凍到返轉頭。
去U記買d 外挡風內有抓毛裡的長褲,打底著U記保暖底衫。外套除 ...

Thanks
我自己唔會着牛仔褲,我怕凍...
我主要想睇下各位意見再比同行人仕參考等佢地自己決定

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

除左保暖的衣服, 防滑鞋外
不要忘記帽, 頸巾, 手套,如果估計好大風, 加埋耳罩

珍珠宮

kamyee503 發表於 18-12-21 17:26
Thanks
迪x儂嘅雪鞋我有睇過,都有好多款,考慮緊邊款好...有冇提議?
你著過,請問要加冰爪嗎?

其實唔一定要加冰爪,當地人不是個個加。最重要係行冰路的姿勢,個人要微微傾前

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

黎緊2月會去北海道(雪祭,小樽),未試過去落雪地方,請問衣著同鞋有咩要留意?同埋大家除左淘寶係香港可以去邊 ...

上年聖誕去完,負10幾度,我都係著㡳衫,加多一件普通T,羽絨背心外再加Superdry, 褲就著U記買既厚褲,記得一定要帶防雪手襪,唔好買冷,因為入風,買防滑鞋可以在雅蘭中心地庫,好平

大宅

減齡達人勳章

kamyee503 發表於 18-12-21 14:47
係北海道買嘅厚身褸?你指去到當地即場買新䄛着?請問係咪暖好多?價錢方面大約?

一次着2條legging?條面褲咪 ...

件褸真係暖好多,其實真係有平有貴,行百貨公司貴d,行parco 平d

Legging 就咁2 條唔再加面褲啦,夠暖

伯爵府

回覆樓主

我上年2月去
裝備如下:

上身:
普通棉Tee / Patagonia R3 / 鵝絨羽絨 / Gore-Tex

下身:
薄leggings / 淘寶毛毛貼腳褲 或 U記Block Tech褲

鞋:
UGG 或 美國Amazon買既Snow Boots
配普通襪 / 雪襪
(我唔信淘寶)

Acc:
冷帽 / 手襪都買左Gore-Tex既
因為全部樽領所好少用頸巾

成個trip都好夠暖
除左喺旭川公園勁大風
塊面有啲凍

C6基本上同我一樣除左佢係著Danner,都係Gore-Tex底

珍珠宮

我個人覺得北海道比較凍係稚內同富良野。
我去稚內丶富良野及其他北海道區域的時候,穿的是保暖內衣丶毛衣丶羽絨褸丶普通褲丶襪丶普通靴丶頸巾丶手套。

伯爵府

如果想像得返 買timberland
帶團去負三十領隊都係咁叫人

首頁

尾頁

跳至