公司呃人

popofat
|
老闆永遠是雙面人。兩個月前問想唔想升職,我話唔好啦,BB 咁細,未必兼顧到。當時又懶understanding . 點知今日派加人工信,一蚊都唔加,都唔係好明咩意思。唔想升就要焗你走?
Handsomewoman
|
popofat 發表於 18-12-20 23:08
老闆永遠是雙面人。兩個月前問想唔想升職,我話唔好啦,BB 咁細,未必兼顧到。當時又懶understanding . 點 ...

做在職媽媽真係好無奈,其實自己無野心,只想安安份份工作同兼顧家庭,但如果照實同公司或上司咁講只會覺得你冇上進心,唔係好員工
popofat
|
Handsomewoman 發表於 18-12-20 23:22
做在職媽媽真係好無奈,其實自己無野心,只想安安份份工作同兼顧家庭,但如果照實同公司或上司咁講只會覺 ...

其實真係好唔開心。
|
popofat 發表於 18-12-20 23:27
其實真係好唔開心。

係好現實。咁自己真係唔可能放工作第一,唯有接受。一係改變自己以事業為重,家庭完全交比家人或工人負責,拼命返工搵錢。
一定有取捨。
popofat
|
Handsomewoman 發表於 18-12-20 23:44

係好現實。咁自己真係唔可能放工作第一,唯有接受。 ...

你好啱。唉。 過完年去搵工(emoji)。
|
popofat 發表於 18-12-20 23:55
你好啱。唉。 過完年去搵工(emoji)。

加油
phoebepanpan
|
我個賤上海婆上司仲衰。唔同我appraisal 自己黑箱作業,我自覺今年做得好好GM忙了令到我都忙左。咪向佢提出升職加人工要求
死八婆話佢冇加我workload睇唔到有咩理由要改變。叫我list返自己多左乜野workload佢再去衡量

但GM知我好幫到手。我亦跟GM 提過要求,我知佢背後幫我去傾,可能咁條八婆條氣唔順
popofat
|
phoebepanpan 發表於 18-12-21 10:57
我個賤上海婆上司仲衰。唔同我appraisal 自己黑箱作業,我自覺今年做得好好GM忙了令到我都忙左。咪向佢提出 ...

咁你點呀?
|
popofat 發表於 18-12-21 19:40
咁你點呀?

GM話幫我處理
popofat
|
phoebepanpan 發表於 18-12-21 20:01
GM話幫我處理

祝你成功
|
popofat 發表於 18-12-21 20:21
祝你成功

應該成功的。因為GM係上海婆晚上司

popofat
|
phoebepanpan 發表於 18-12-21 20:49

應該成功的。因為GM係上海婆晚上司

恭喜!
|
popofat 發表於 18-12-21 20:57
恭喜!

祝大家好運
musiccisum
|
老闆永遠是雙面人。兩個月前問想唔想升職,我話唔好啦,BB 咁細,未必兼顧到。當時又懶understanding . 點 ...

咁公司呃你啲咩呀
good_pig
|

通常都係咁
|
phoebepanpan 發表於 18-12-21 10:57
我個賤上海婆上司仲衰。唔同我appraisal 自己黑箱作業,我自覺今年做得好好GM忙了令到我都忙左。咪向佢提出 ...

無加workload 年年通漲年年都加人工架啦。
加workload 的話仲要加多啲人工添呀!
你叫佢list 返對你不滿同唔加人工嘅理由!
|
Handsomewoman 發表於 18-12-25 08:54

無加workload 年年通漲年年都加人工架啦。

如果result 出佢真係將我跟大圍加 我一定叫佢列出原因。起碼我轉工前都檢討下
popofat
|
phoebepanpan 發表於 18-12-25 11:39
如果result 出佢真係將我跟大圍加 我一定叫佢列出原因。起碼我轉工前都檢討下
...

幾時出result 呀?
|
popofat 發表於 18-12-26 00:35
幾時出result 呀?

一月加人工。應該一月中至尾會知。因我做埋出糧的