綠幽靈水晶

lovebbb
|
為什麼滿礦的綠幽靈水晶會比較便宜?因為形態不漂亮?還是功效?
shan93128
|
lovebbb 發表於 18-12-20 23:19
為什麼滿礦的綠幽靈水晶會比較便宜?因為形態不漂亮?還是功效?

因為滿礦裹體面有太多而沒有規則既幽靈體,型態比較差,幽靈水晶要有形態形狀有譽意,先比較值錢

另外滿礦水晶吾夠清,所以滿綠水晶觀賞性比較低,觀賞性高先會有價值,水晶要清透先好比較稀有,稀有先會貴,所以滿綠比較平,因為出產比較多

功效我諗差吾多既,都係同一種水晶姐

staywithli
|
shan93128 發表於 18-12-21 00:05
因為滿礦裹體面有太多而沒有規則既幽靈體,型態比較差,幽靈水晶要有形態形狀有譽意,先比較值錢

另外滿 ...

想請教下,我見幽靈類水晶有呢2隻形態,請問邊款為之好啲?唔該先

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
shan93128
|
staywithli 發表於 18-12-21 01:59
想請教下,我見幽靈類水晶有呢2隻形態,請問邊款為之好啲?唔該先

上面叫聚寶盆,呢款係最好,一半礦物,一半晶體最好,粒粒形態規則同吾會夾雜其他例如紅白紫等等,其他顏色既礦物,只係得綠色就係上品

下面叫滿天星,你睇到佢地既礦物形態都吾同,如果係比較清同礦物同晶體分明就貴D,如果好似圖中雖然有形態,但吾夠清透,水晶要清透先好

上面當然好D有收藏價值,其實都要睇實物同埋眼緣,揀水晶自己岩眼緣好重要,你鐘意你先會對你好有功效
sw_nick
|
shan93128 發表於 18-12-21 09:40
上面叫聚寶盆,呢款係最好,一半礦物,一半晶體最好,粒粒形態規則同吾會夾雜其他例如紅白紫等等,其他顏 ...

下面應該係千層??
shan93128
|
sw_nick 發表於 18-12-21 10:00
下面應該係千層??

我睇到佢有幾粒千層,幾粒滿天星,幾粒深藏不露,成串咩珠都有,所以應該吾可以叫成串都係千層

我諗呢D一層層又清D成條同一樣先叫千層

其實我都吾識少少嫁咋,我買既時候同老闆傾計,人地教我嫁

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
staywithli
|
shan93128 發表於 18-12-21 10:26
我睇到佢有幾粒千層,幾粒滿天星,幾粒深藏不露,成串咩珠都有,所以應該吾可以叫成串都係千層

我諗呢D ...

cbeyond
|
唔帶綠幽靈, 免得多工作做到傻