首爾冬天外褸問題?

4ponymum
|
來緊聖誕會去首爾,預咗會零度以下,第一次去試過負6度,而家有親戚話會負13仲有雪,想問有經驗jm,外褸已經係2合1既咁夠唔夠(當香港新界15度係著薄羽絨既人),係裏面加衫定換件勁D既外褸。可以分享下大家係穿著咩款外褸嗎?
洋蔥頭媽咪
|
4ponymum 發表於 18-12-20 23:51
來緊聖誕會去首爾,預咗會零度以下,第一次去試過負6度,而家有親戚話會負13仲有雪,想問有經驗jm,外褸已 ...

我下星期都去首爾,會著保暖快干內衣打底,中間薄長袖,一件超暖羽絨(外層擋風防水),加帽加頸巾手套,再唔夠贴暖包,應該好足夠。其實最重要內層保暖外層檔風,怕落雪外套最好防水,一般都夠晒。
4ponymum
|
多謝你分享,好等我有個參考,執行李時好矛盾,又要就室內既熱但又要預防外面既冬。
wcpcelia    發表於 18-12-27 15:50
Wing03yan18
|
我平安夜都出發去首爾
我都諗緊要點幫阿女執衫
oliviaaivlio
|
回覆 4ponymum 的帖子

外樓純Cortex, 裡面要羽绒, 底衫天蠶衣, 我去零下16度就咁着過, OK.
anniefish
|
我覺得換件勁啲既外套比較好,韓國室內好多都有暖氣,內裡唔洗著太多,洋蔥式穿法就最好!
4ponymum
|
Wing03yan18 發表於 18-12-21 02:11
我平安夜都出發去首爾
我都諗緊要點幫阿女執衫
我都係,幫小朋友執先最難,又唔想帶太多但又怕唔夠,總係越執越多,唯有自己帶少點。
berry??????
|
4ponymum 發表於 18-12-21 22:44
我都係,幫小朋友執先最難,又唔想帶太多但又怕唔夠,總係越執越多,唯有自己帶少點。
...

防水防風最最最重要
woodstock723
|
我現在首爾 日日件底衫都濕晒 因為室內暖氣太勁 所以如當日多戶內活動 就打少d底啦 否則會焗暈(emoji)
Wing03yan18
|
4ponymum 發表於 18-12-21 22:44
...

家下諗住2件防寒底衫
一件衛衣
一件羽絨背心
一件薄羽絨
一件二合一抓毛防風防水䄛
一條打底褲
一條雪褲
頸巾,肚cool,手套,帽
咩定大背朗去方便入暖氣地方幇佢地袋起D衫!
BeBe媽媽
|
回覆 woodstock723 的帖子

我都嚟左首爾,室內真係又焗又熱,攞住件褸,好唔方便。放背囊就漲卜卜咁又出又入,放完又攞出嚟....不停重覆。
其實覺得室外都唔凍
(係入夜凍啲,但都好舒服呢)

SHIRELYYW
|
BeBe媽媽 發表於 18-12-22 23:26
回覆 woodstock723 的帖子

我都嚟左首爾,室內真係又焗又熱,攞住件褸,好唔方便。放背囊就漲卜卜咁:wahah ...

我都係成日重覆呢個動作 但唔著定又唔安全,今日我都巳經著少左件fleece 袋頸巾。去到洒店不是即時check in,而是除衫
wcpcelia    發表於 18-12-27 15:50
BeBe媽媽    發表於 18-12-22 23:54
SHIRELYYW
|
要留意26-27/12 又凍返
BeBe媽媽
|
回覆 SHIRELYYW 的帖子

知道。謝謝提醒。好想睇雪呀......但27回港喇
alima
|
Wing03yan18 發表於 18-12-22 04:28
家下諗住2件防寒底衫
一件衛衣
一件羽絨背心

好似太誇,我個女細時著一件普通背心底衫、一件薄樽領、一件衞衣,一條厚褲,一件長過pat pat 羽絨已經好夠暖
sinpop
|
alima 發表於 18-12-23 00:10
好似太誇,我個女細時著一件普通背心底衫、一件薄樽領、一件衞衣,一條厚褲,一件長過pat pat 羽絨已經好 ...

其實上面可以除但下面好難,穿一條厚褲入室內咪勁熱
SHIRELYYW
|
sinpop 發表於 18-12-23 08:08
其實上面可以除但下面好難,穿一條厚褲入室內咪勁熱

我女著條防風毛褲,現坐旅遊巴中未有無話熱,我著牛仔褲在街上就感受到入風,我去雪場時也會加返條打底褲。

BeBe媽媽
|
回覆 SHIRELYYW 的帖子

始終又出又入室内、外,上身還可以除加減
但換褲就真係唔方便啊!
所以都沒辦法呢,最緊要唔好焗病冷病,
大家要玩得開心啊!
SHIRELYYW
|
好好天 ..... 有陽光無咁凍

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
alima