自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

一定要睇醫生食藥,唔好諗住靠自己意志,你越迫自己仲越衰,我自己都有焦慮症,食藥真係work咖

男爵府

popo_0213 發表於 18-12-21 00:40
已經斷斷續續成年,有時無問題,可以周圍去,有時候暈到出唔到街!心季,心跳快,頭脹,好不安!
見社工有 ...

你可以做下運動,我10幾年前都有驚恐症,除左食血清素兩年,一病發就深呼吸,都做下運動,已經好多年都無病發

已刪除用户

翡翠宮

回覆樓主:

睇埋中醫啦,搵個勁嘅醫師,事半功倍。

男爵府

回覆 popo_0213 的帖子

1. 問﹕藥物是否一定有副作用?

麥﹕傳統抗抑鬱藥物如「三環素」副作用會較明顯;新一代藥物如「血清素再攝取抑制劑」(SSRI)等,副作用較輕。普遍副作用是頭痛、頭暈、有睡意、作嘔、胃口增加、體重上升等。不過大多只在服藥後一至兩星期內出現,之後便會減退;而且並非人人也有副作用,有些人完全沒有,有些則反應較強。

曾經有個伯伯患了焦慮症及抑鬱症,同時有高血壓,服用血清素藥物後頭暈嚴重,也影響血壓,那次服藥體驗令他留下陰影。之後抑鬱症復發,他拒絕再服用血清素,但這藥有助紓緩抑鬱情緒,經勸喻後他同意接受,服後雖然又頭暈又作嘔,但當他堅持服藥一星期後,藥效發揮出來,不單改善了情緒,連血壓也有改善,最後他認同血清素幫到他

****重點係,快些去睇醫生,聽醫生意見***

男爵府

popo_0213 發表於 18-12-21 00:40
已經斷斷續續成年,有時無問題,可以周圍去,有時候暈到出唔到街!心季,心跳快,頭脹,好不安!
見社工有 ...

睇中醫

男爵府

開心吸收勳章

社工最多幫到你如何處理由於某啲問題發生而引致嘅正常焦慮,如果你嘅焦慮根本係去到唔正常嘅程度 (即係over-react),佢哋係無辦法幫你的
普通醫生已經可以開到一啲舒緩焦慮緊張情緒嘅藥,食藥後係可以即時放鬆到,記得病向淺中醫,情緒病都一樣

複式洋房

回覆 popo_0213 的帖子

我都曾經有...有食血清藥,食左係會眼訓ZZZ但有改善我驚恐既感覺,食左半年左右減藥,9個月停藥,醫生叫我唔好比咁大壓力自己!
依家都冇食2年,有時間唔中都有心跳快同驚恐,但叫自己停一停深呼吸,
之後就冇事!!!!!:)樓主加油ar!~

用戶要求終止服務

回覆 BGCOME08 的帖子

jm 請問你是否食1粒血清? 我食左5個月, 可以正常生活, 但去遠既地方會驚會不安, 可能要加藥....

別墅

回覆樓主:

其實會否考慮睇臨床心理學家?佢地會有呢方便既training, 應該會幫到你。同埋佢地亦可評估你是否需要見精神科醫生/普通醫生作進一步治療

珍珠宮

BGCOME08 發表於 18-12-21 07:31
我有驚恐証,同你一樣有呢D徵狀。

我成日以為自己就快中風 我們可以交個朋友喎

珍珠宮

Mickey 發表於 18-12-21 07:37
我有,中度,抑鬱症,跟進,我個,一個,註診,精神科醫生,佢都,有開,mianserin,ge四環抗抑鬱藥,比我食 ...

你做乜咁多,,,,,,,,

珍珠宮

BGCOME08 發表於 18-12-21 07:39
樓主去睇醫生啦,好多人唔知頭唔知路,又話驚睇精神科,又話驚食精神科葯物,又話驚要長期食,又話驚有副作 ...

jm你耍返工?可否pm醫生?

水晶宮

畀面勳章

Mickey 發表於 18-12-21 07:37
我有,中度,抑鬱症,跟進,我個,一個,註診,精神科醫生,佢都,有開,mianserin,ge四環抗抑鬱藥,比我食 ...

請你繼續食藥啦,唔好停

公爵府

sabun 發表於 18-12-21 15:15

我初初都以為係中風先逃,嚇到我呢……

公爵府

sabun 發表於 18-12-21 15:15

咁你而家好返哂未?

公爵府

sabun 發表於 18-12-21 15:18
jm你耍返工?可否pm醫生?

我就係之前病發,驚到街都出唔到,停咗半年返唔到工,同公司請咗半年冇薪假。之後好返先返到工咋。

我唔介紹我醫生你了,你係快醫得好,但冇乜耐性咁,我自己都想轉睇第二個。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 18-12-21 15:37
我就係之前病發,驚到街都出唔到,停咗半年返唔到工,同公司請咗半年冇薪假。之後好返先返到工咋。

我唔 ...

人哋話康貴華好

Sk818    發表於 18-12-21 20:58

公爵府

lammmm16 發表於 18-12-21 14:48

jm 請問你是否食1粒血清? 我食左5個月, 可以正常生活, 但去遠既地方會驚會不安, 可 ...

我當時係食1粒最輕微份量的血清素,仲有一粒係鬆弛,有一粒係救命(超級頂唔順先食)。

我而家停咗葯都年幾,其實有時都會不安,我會隨身帶定葯,就冇咁驚。

用戶要求終止服務

我都係食1粒血清,鎮靜旁身(無食過驚依賴)

而家都無好強烈發作,但仲成日有不安感同驚驚地,都幾困擾

首頁

尾頁

跳至