前度99

kykyan
|
我有個女6歲,由出世到而家,到同佢個仔離埋婚,到佢個仔同小三就結婚,個女都係由嫲嫲湊,我承受唔住個女俾佢湊之餘,我仲要成日接觸到佢地,我自己又要返工,得阿嫲
可以照顧到佢,咁我應該點好?
瑤瑤~
|
娘家幫唔幫到手呀?
請工人?
放學去補習社託管做埋功課先接返屋企又得唔得?
唔係話咩呀, 其實你前99算唔話得, 湊孫唔係佢責任, 而且佢個仔就快再婚, 第2任新抱可能都會生B, 到時你話佢仲會唔會幫你湊?
盡快諗定後路
kaman0617
|
kykyan 發表於 18-12-21 00:57
我有個女6歲,由出世到而家,到同佢個仔離埋婚,到佢個仔同小三就結婚,個女都係由嫲嫲湊,我承受唔住個女 ...

你如果能力範圍內又無辦法請工人或者自己阿媽幫手,嫲嫲對個孫女好當然最好啦,你個女起碼係哩個世界多個親人啦。
除左忍真係無辦法
yuuri_vp
|
可以嘅咪請工人
唔係嘅就送佢去有託管服務嘅補習社
我同嗰妹細個父母都要返工
都係去俾補習社託管
HOPEFORBB
|
回覆 kykyan 的帖子

講真你前99算好唔話得,仲肯幫你湊

我諗你應該問自己你唔想佢湊,又有無人幫到你呢?再唔係你自己湊or請工人,你經濟又可唔可以負擔?

當你問晒自己呢啲都唔可行時,我諗你只可以放開啲,因為現實層面,根本無選擇。唔係想潑冷水,明白你會好難受,但又可以點
anna59
|
你夠唔夠籌碼離婚?
HOPEFORBB
|
回覆 anna59 的帖子

佢已經離咗婚
anna59
|
回覆 HOPEFORBB 的帖子

可能唔夠籌碼, 就離婚, 所以就咁樣
美之選468
|
kykyan 發表於 18-12-21 00:57
我有個女6歲,由出世到而家,到同佢個仔離埋婚,到佢個仔同小三就結婚,個女都係由嫲嫲湊,我承受唔住個女 ...

如果嬤嬤錫囡囡,有什麼不好呢 ? 除非老人家教嗦囡囡學壞 ? 你另外找別人湊囡囡可能要另外付錢,而且對方也未必令你放心(始終嬤嬤是親人,比較放心)
kykyan
|
嫲嫲係好錫佢嘅,不過而家開始係阿女面前講我壞話,咁我可以點好?
anna59
|

其實, 你同佢個仔都離左婚, 前夫又就快結婚, 你系唔系應該搵人湊番個女呢, 始終成日見到個繼母唔系咁好
kykyan
|
anna59 發表於 18-12-21 13:29

其實, 你同佢個仔都離左婚, 前夫又就快結婚, 你系唔系應該搵人湊番個女呢, 始終成日見 ...

冇錯
anna59
|

咁你有乜打算
kykyan
|
本身諗住我阿媽湊嘅,但係阿女又唔鍾意我阿媽,阿媽又唔願湊咁,我唔做野又唔得,我都唔知點好
kaman0617
|
美之選468 發表於 18-12-21 13:02
如果嬤嬤錫囡囡,有什麼不好呢 ? 除非老人家教嗦囡囡學壞 ? 你另外找別人湊囡囡可能要另外付錢,而且對方 ...

我都咁認為,如果嫲嫲鍚個孫女就忍下啦,起碼嫲嫲會照顧佢
HOPEFORBB
|

咁不如請工人
kykyan
|
kaman0617 發表於 18-12-21 14:14
我都咁認為,如果嫲嫲鍚個孫女就忍下啦,起碼嫲嫲會照顧佢

我就係知嫲嫲錫,如果唔係我唔會忍呢5年
kaman0617
|
kykyan 發表於 18-12-21 13:16
嫲嫲係好錫佢嘅,不過而家開始係阿女面前講我壞話,咁我可以點好?

睇定啲先,等個女人嫁入門可能你前奶奶會轉視線囉嗦個新媳婦呢。
nesure
|
條件不許可, 冇辦法
Jessie688
|
kykyan 發表於 18-12-21 14:05
本身諗住我阿媽湊嘅,但係阿女又唔鍾意我阿媽,阿媽又唔願湊咁,我唔做野又唔得,我都唔知點好
...
都咁多年,都要放下。個女跟嫲嫲開心,維持現狀比較好。但都要儲錢,以備不時之需。