幼稚園K1

Hebebe2016
|
有冇JM同我一樣,全軍覆沒冇一間幼稚園收自己小朋友做正選生 現在除了等還可以點做?
十分鐘
|
吼住一二間勁想入嘅,寫叩門信,留電話,表示一有位就會留位,做后就後備生都唔介意。
lovinxenia
|
Hebebe2016 發表於 18-12-21 01:14
有冇JM同我一樣,全軍覆沒冇一間幼稚園收自己小朋友做正選生 現在除了等還可以點做? ...

今日收到信終於有一間收(明明係面試表現最差嗰間),但我唔想比佢讀果間,都係打算寫求位信。
Hebebe2016
|
回覆 十分鐘 的帖子

想請教如何寫求情信?
Hebebe2016
|
回覆 lovinxenia 的帖子

我冇諗過一間都唔收全部都是後備生想問如果冇報過再去扣門係咪冇乜機會?
laalaap
|
都想問除私校外報名就收,其他真係要一月尾先知有冇位?
lovececing
|
我當年都係冇offer. 註冊日冇得去註冊,你可以註冊日完左打去學校問吓有冇位,通常呢實有人放位,你可以同書記講你有幾想讀,因為佢都要打電話call後備生,睇下作地會唔會優先收左你先,但你要預都係得下午班
feifei_baby
|
全部報受歡迎學校?我阿大interview好弱,但肯報大路嘅學校都應該有一兩間,當年得1個offer,都唔太想讀,跟住年尾再去報其他全年收表學校,德x、迦x都有收,逐間打去問睇下仲收唔收表,或者啲唔太出名嘅私校都會易入啲呀!
spikenard
|
唔怕架,一月注冊後大1把位放出嚟,實有書讀的
Hebebe2016
|
回覆 lovececing 的帖子

好呀,唔該曬!!!
Hebebe2016
|
回覆 feifei_baby 的帖子

都係㗎,不過宜家諗返我又真係報少左只係報左3間
Hebebe2016
|
回覆 spikenard 的帖子

即宜家冇嘢可以做到?
spikenard
|
Hebebe2016 發表於 18-12-21 10:38

即宜家冇嘢可以做到?

因為d人hold左位或手頭上hold左幾間,家長冇主動講放棄就要到1月份先會正式放番出嚟,真的別擔心,一定一定有書讀
NatalieTY
|
Hebebe2016 發表於 18-12-21 10:38

即宜家冇嘢可以做到?

有去面試的選兩三間心儀的寫求位信親自交去學校,封信寫得好有誠意,讚下學校,表示好希望小朋友係度讀書。做左盡左力就安心等待,註冊日後再打電話去問下有無位唔會無學返架,放心!
Angel_Rose
|
Hebebe2016 發表於 18-12-21 10:36
回覆 feifei_baby 的帖子

都係㗎,不過宜家諗返我又真係報少左只係報左3間 ...
請問果3間都係名校嗎?

我都開始驚,朋友叫我第日輪到自己時報多啲
P .S .朋友報左9間名校,至今未知佢結果點
aaa_m
|
有冇JM同我一樣,全軍覆沒冇一間幼稚園收自己小朋友做正選生 現在除了等還可以點做? ...

我都係報私校果D
kavenzou
|

想當年我都係臨聖誕有家長放位先有個正offer
試下寫求位信去有後補位嘅幼稚園,如負擔到,可以再搵下有無1月報名嘅私幼/國際學校

kavenzou
|
laalaap 發表於 18-12-21 05:24
都想問除私校外報名就收,其他真係要一月尾先知有冇位?

如果有正收生註冊前已經通知學校吾讀,學校就會收其他人為正收生,我仔就係咁,面試左間學卷,等左好耐都無結果,打去問都係叫我等,臨聖誕先打嚟通知話正式收我仔
Ng_Taitai
|
我地見左1間大路既,1星期後已收到入學通知。之後就冇再同佢面試
淳熙媽咪
|

我都係,但我報得仲多過你,
一共報左7間,
全軍覆沒呀
唯有等1月人地註冊左再打去問/寫求位信