純粹求支持。嘔奶嘔到您驚

Gonnafy
|
其實我已經少餵,比姐姐餵,因為我始終之後要返工。但夜晚交返比我,我餵時得時唔得,唔得嘅機會較高,所以極灰。驚餵奶,當佢發出d扯哈聲,個心都離一離,因爲十次有9.5次都係嘔。
唔洗問有冇掃風有冇抱直,巳做齊。😥
bunny_sze
|
第一步你要定啲嚟
Bb sense 到你情緒,你驚佢又驚
第二試下包住佢嚟餵奶
佢安全感大啲,易餵啲
winnie1511
|
Gonnafy 發表於 18-12-21 01:52
其實我已經少餵,比姐姐餵,因為我始終之後要返工。但夜晚交返比我,我餵時得時唔得,唔得嘅機會較高,所以 ...

嘔奶好平常 放心 我B之前都係餐餐嘔
之後我地每次份量少啲 餵密啲 慢慢慢慢就無乜嘔啦
Ava花花
|
試下轉奶樽奶嘴囉
freshrose
|
如果bb經常性嘔奶,可能係胃酸倒流,你考慮帶bb 去睇下兒科醫生
ELSA_LI
|
BB胃淺,你米俾巨食甘飽,食完你企系度,邊行邊同巨掃下風,米甘快放低巨,甘就甘無容易嘔,我以前最少企半至一個鐘
hoganbaby
|
其實我已經少餵,比姐姐餵,因為我始終之後要返工。但夜晚交返比我,我餵時得時唔得,唔得嘅機會較高,所以 ...

咁可以多啲請教下姐姐,睇下係咪手勢唔啱
RubyYu07
|
Ava花花 發表於 18-12-21 07:35
試下轉奶樽奶嘴囉

可以試下轉,因為奶咀易入風都有關係
Ming1818
|
係呀 奶咀真係要夾 夾到就唔會成日嘔得咁犀利
fcmon2000
|
係呀 奶咀真係要夾x2, 我仔試左5-6個先夾到一種啱用的,真係要買幾個試,夾啱飲奶飲得好好
Tomi
|
我仔仔都成日嘔奶(飲完餐餐都嘔)
到左7個月都係咁就去左照胃同腸
照完無事但都成日嘔,醫生話嘔都無得解
試過少食多都係咁
嘔到一歲多dd就無嘔
Gonnafy
|
回覆 Tomi 的帖子

嘔到一歲?真心灰。我上一胎都係喪嘔,不過可能半歲左右。而家呢個反而滿左月易嘔左
wingwing2017
|

我b又係,一發出扯蝦聲就易會嘔,睇過醫生照超聲波,話悠門有少少窄同埋多肚風,食左2星期左右肚風藥,同埋bb大左d有改善,間中先嘔一次
Gonnafy
|

回覆 wingwing2017 的帖子

我本身都想問下醫生有冇肚風藥,不過佢又話正常,唔特別多風肚風藥係咪有用?我果個好多屁放,有時候要好用力先放到,根住喊
AlvinaAAU
|
慢慢餵, 等佢唔好食甘急, 15 分鐘可以掃一掃風先再繼續食
|
Gonnafy 發表於 18-12-23 01:47

我本身都想問下醫生有冇肚風藥,不過佢又話正常,唔特別多風肚風藥係咪有用?我 ...

我覺得食左果排真係少嘔左嘅 而家大左都係間中嘔一次咁
Gonnafy
|

請問您睇邊個醫生
|
Gonnafy 發表於 18-12-23 04:55

請問您睇邊個醫生

Pm u
haha748494
|
話姐每餐奶量減少D,少食多餐。可以試下將BB 伏係肩上,喺背脊深長咁順掃上去。
Gonnafy
|
回覆 haha748494 的帖子

飲4安左右,有時候飲2安左右抱直等一等準備掃風,都未掃就嘔了。剛剛先嘔完,好彩做足準備,佢冇濕