要有幾多股票收息先可以做到呢?

鋼琴與貓
|
https://www.baby-kingdom.com/finance/article.php?p=130983&mobile=1&utm_source=babykingdom&utm_medium=bk2app_&utm_campaign=3.8.7_
YanYan0116
|
每月收息都有數萬..............真係羨慕
volar    發表於 18-12-21 12:07
pollybell
|

7佰萬,5厘息,每月已有三萬。
bmuimami
|
我都希望做到!努力中!
Phyonafung
|
羨慕
pi0219
|
我都酬備緊呢條路, 可望2年半後達成.
國民A
|
pi0219 發表於 18-12-22 12:01

好厲害我都希望退休時有3萬利息收我要再努力d!
StiltonCheese
|
現時有數百萬股票及債券,每月收息都有數萬,但支出都不少,每月未能達至收支平衡狀態。
匯豐同恒生一年都係得四次息, 另外債券啲 dividend 有個個月咁密咩? 點樣可以 "每月收息" 呢? 幾皮喎 ...

amj
|
pi0219 發表於 18-12-22 12:01

要買股票收息?
RT
|
呢的投資post 多數都係自問自答
pollybell
|
回覆 StiltonCheese 的帖子

唔係隻隻股票都係同一個月派息架!得兩隻梗係唔得啦。
goldbb
|
StiltonCheese 發表於 18-12-22 13:05
匯豐同恒生一年都係得四次息, 另外債券啲 dividend 有個個月咁密咩? 點樣可以 "每月收息" 呢? 幾皮喎 ... : ...

可以係每月除平均咁計嘅,例如當700萬現價$64.55 買滙豐,十萬股左右,根據過往幾年參考,一年有三次派USD0.1, 一次USD0.2,即全年派息HKD$3.9,咁除開每月都有三萬幾
katherine_2010
|
即係首先要有700萬做本? 天文數字呀
crystal媽咪
|
katherine_2010 發表於 18-12-30 00:22
即係首先要有700萬做本? 天文數字呀

有700萬,就唔會淨係買股票收息