有無媽媽小朋友n班成日收到糖

KILW
|
幼稚園平日間中又比,每月嘅生日會或party又有,其他媽媽又得閒送下,小朋友先2歲幾,我本身一粒糖都無比過佢食,因覺得佢仲太細,又唔係必需嘅食品。
學校派糖係咪好普遍?現今社會唔係提倡健康飲食架咩?
usausa1010
|
今個星期日日都有糖派,開心日子又聖誕又生日會,小朋友收到都開心,不過我通常一包糖比兩粒最多,食多驚咳好惹痰
kavenzou
|
睇返學校取向。我仔N班嗰間一開學已出通告吾俾家長派零食俾其他小朋友;K讀另一間,老師吾會主動派糖,家長請先會有;反而小一老師勁鍾意派糖
laalaap
|
返N學曬D壞習慣返嚟
dlee_ca
|
You brought the kids to an unhealthy world already.
lovececing
|
我會收起哂,之後放上免費group free左佢,好彩我阿囡係唔會話要食嘅
Nbs
|
我女n 班學校逢"特別" 日子 (e.g. 生日會,中秋party, christmas party) 都會有糖喺個禮物包。我女跳舞嗰到都係,成個candy corner, 唔係跳舞行過入去都有糖食。我有時都諗,如果家長唔比食糖但又遇著呢 d 學校甘就弊喇。
brindlewin
|
KILW 發表於 18-12-21 02:40
幼稚園平日間中又比,每月嘅生日會或party又有,其他媽媽又得閒送下,小朋友先2歲幾,我本身一粒糖都無比過 ...

我仔幼稚園時學校有限,唔鼓勵家長私下(係學校/門口)派糖俾同學,經學校派就要湊足人人有,每星期也只限一次。
我覺得係文化唔同,內地家長傾向喜歡肥胖叫可愛,一日奶糖蛋糕不斷叫營養足,但佢地多俾細路活動跑跳;港媽注重飲食健康,但冇運動概念。幼稚園基本上私營,睇顧客群管理。
teaspoon
|
laalaap 發表於 18-12-21 04:52
返N學曬D壞習慣返嚟

學左尖叫
teaspoon
|
幼稚園平日間中又比,每月嘅生日會或party又有,其他媽媽又得閒送下,小朋友先2歲幾,我本身一粒糖都無比過 ...

糖尿病無得醫,小心
怪獸青BB
|
之前一開生日會會叫家長買零食返去,結果買幾大包就帶返幾大包返嚟(個個都買好多,然後返到學校老師再分配),可能老師見大家太兇狠,然後有日出通告話以後生日會唔俾帶零食,蛋糕都要簡單個d,我覺得甘樣安排比較好好,我覺得最煩係買健康零食,因為選擇不多,但最後係換返d唔健康零食返嚟
happybebebe
|
梗係自己食啦
KILW
|
teaspoon 發表於 18-12-21 07:11
糖尿病無得醫,小心

拎左d糖返屋企,我最多比阿仔揀一粒,其他全部掉哂佢,因老公同我本身都唔食糖,又唔想毒害身邊識嘅小朋友,但覺得好浪費,於是覺得源頭係學校眾人可唔可以唔好買、唔好比
hkgra
|
我係俾晒姐姐食😂😂
Babetoto
|
我仔女收好多,不過由細到大佢地已經慣左無論買幾大包糖,同收到幾多粒糖,每日最多食一至兩糖,有咳有痰就skip,Halloween 換返黎既,都仲有三份二嚮個罐道。。。儲到過年就check 下仲安好既就放全盒,咁先清到8899
其實請小朋友食零食同糖,都係想佢地開心!父母點引導好重要。當然我冇pack一包包零食送比小朋友既習慣,但我唔介意接受人地既好意
KILW
|
usausa1010 發表於 18-12-21 02:49
今個星期日日都有糖派,開心日子又聖誕又生日會,小朋友收到都開心,不過我通常一包糖比兩粒最多,食多驚咳 ...

其實小朋友咁細個,送大把嘢比佢都好開心,食嘅如生果、餅、紫菜,唔食嘅如貼紙、卡、小玩具,都同樣效果,所以覺得學校唔應該帶頭比糖。
siumak
|
laalaap 發表於 18-12-21 04:52
返N學曬D壞習慣返嚟

唔關 N 唔 N 事﹐
就算無讀 N﹐
一入學就 K 也一樣﹐
唔好怪 N 班。

薯圈
|

會架!唔同時候都收好多糖架!因為派糖唔係想食咁簡單,而家想表達一種友愛,喜慶同分享,糖就又平又細粒,仲係消耗品,當然係好嘅選擇。

但糖食得多當然唔好。我嘅做法係糖照收,同仔講幫佢收埋,遲d先食。 通常我仔都唔記得。

我呢招好多時用喺買玩具呀,買零食呀咁,我細成日都以為我買好多玩具同零食比佢, 滿足左佢,佢好少扭我 (其實臨埋單時放返晒入鋪頭)
薯圈
|
teaspoon 發表於 18-12-21 07:11
糖尿病無得醫,小心

收禮物無得控制人地,我地自己做家長可以做出適當指引。
sunflower1234
|
我諗睇學校政策,我小朋友N班學校話自備食物。
聖誕派對都會有家長送,不過我會限住佢食。