其實我想問...咳成2個月

good_pig
|
都不停咁咳,係咪唔會好架啦

我後面果個,日日咳,冇帶口罩,話氣管敏
又話成日睇中醫....

ps 我係睇西醫的
BGCOME08
|
我一咳就煩,就咳好耐,早前咳咗3個月……。次次一咳就幾個月,點睇醫生都唔會好,直至佢咳夠就會唔再咳。
怪獸青BB
|
我都係氣管敏感,係咳好耐ga,睇過好多醫生都唔得,日間會咳得少d,夜晚就好犀利,唔知點解就開始咳,然後唔知點解又會停,好飄忽,睇醫生又唔好
貓頭雀
|
真係好令人困擾,會凝住自己嘅頭髮黐到佢啲口水細菌。
小曳人
|
我呢排咳咗3個月都有

但唔係不停咳,吹風、不停講野或空間差先會咳

西藥幫我唔到,會手震 (我當年要幫人抽血),試過食兩星期類固醇先好,我怕怕...
從此敏感咳唔睇西醫

我d同事都習慣哂,响公司唔會帶mask
而且,我對好多mask敏感,帶住仲咳多d

good_pig
|
BGCOME08 發表於 18-12-21 08:00
我一咳就煩,就咳好耐,早前咳咗3個月……。次次一咳就幾個月,點睇醫生都唔會好,直至佢咳夠就會唔再咳 ...

介口有冇用呢

我後面果個又冇介口,我驚有支氣管樹咳出來呀
good_pig
|
貓頭雀 發表於 18-12-21 08:06
真係好令人困擾,會凝住自己嘅頭髮黐到佢啲口水細菌。

是,我自問有時打乞次,但一日就多數冇事
我好驚我都咳埋
cbeyond
|
小曳人 發表於 18-12-21 08:21
我呢排咳咗3個月都有

但唔係不停咳,吹風、不停講野或空間差先會咳

JM好似有用精油? 用番d對氣管有幫助的精油, 杉樹類精油唔錯。
若無痰可以用西伯利亞杉, 有可以用膠冷杉。
小曳人    發表於 18-12-21 09:44
chuiyeebird
|
快d去照肺
BGCOME08
|
good_pig 發表於 18-12-21 09:02
介口有冇用呢

我後面果個又冇介口,我驚有支氣管樹咳出來呀

通常咳幾個月果D都係氣管敏感,介囗可以好D,但唔會止咳。

基本上有時吸啖空氣,都會引發起狂咳。雖然氣管咳唔會傳染,但都應該要戴返囗罩。
李斯特
|
BGCOME08 發表於 18-12-21 08:00
我一咳就煩,就咳好耐,早前咳咗3個月……。次次一咳就幾個月,點睇醫生都唔會好,直至佢咳夠就會唔再咳 ...
我都係
引發哮喘……咳到比醫生叫去照肺
bb2
|
我試過真係咳到甩肺,乜野所謂止咳既都试,嚴重時先睇西醫止下咳先,最後都係睇中醫好番....
smiletigger
|
我女之前斷斷續續咳咗半年,試好多方法,我覺得佢係肺弱,最後食蟲草丸,即日止咗咳。蟲草丸市面好多,自己選啦。
kf08058
|
我氣管炎咳,就嚟一個月了,有啖又咳唔到出嚟,睇咗幾個西醫都唔得,咳到肋骨都病,仲差唔多失埋聲,真係好辛苦
Poyau
|
同事有無睇過西醫診症?
MMQ
|
我都試過1次咳左2個月,氣管敏感喎!

其實我都唔想,嗰陣有時吸啖氣大力少少就引發咳,咳到以為自己肺癆,係公司或者搭車咳好尷尬,啲人真係驚都避開,自己又唔好意思又辛苦。
good_pig
|
Poyau 發表於 18-12-21 21:51
同事有無睇過西醫診症?

唔覺佢有
good_pig
|
MMQ 發表於 18-12-21 22:10
我都試過1次咳左2個月,氣管敏感喎!

其實我都唔想,嗰陣有時吸啖氣大力少少就引發咳,咳到以為自己肺癆, ...

但有冇介口先

我見佢咳到咁,飲茶又狂叫熱氣嘢,我話仲食,佢又話唔關事...但佢咳到,聽到都覺佢辛苦
brindlewin
|
good_pig 發表於 18-12-21 07:54
都不停咁咳,係咪唔會好架啦

我後面果個,日日咳,冇帶口罩,話氣管敏

佢信中醫就叫佢沖熱“念慈庵”飲,或潘高壽

過敏冇得“醫好”, 佢肯做心肺運動(跑步那些)令呼吸系統強壯些會有好大改善。
MMQ
|
good_pig 發表於 18-12-21 22:16
但有冇介口先

我見佢咳到咁,飲茶又狂叫熱氣嘢,我話仲食,佢又話唔關事...但佢咳到,聽到都覺佢辛苦

有,戒口都捱左2個月先好,唔戒口應該有排都唔好。