月經:讓座問題

矛奶油
|
首先,我見到大肚婆,拎拐杖的老人家/受傷人士,甚至係3歲以下嘅小朋友,我都會主動讓座,因為佢地真係有需要,要保護。

我想講 我最唔想讓係個班中氣十足,夠65歲嘅老人家,行路仲快過你同我,有時係車箱度明示暗示你後生要讓位比佢,真係有點討厭囉。 我唔喜歡嘅係呢班老人家而已。
陳小b
|
矛奶油 發表於 18-12-21 09:31
首先,我見到大肚婆,拎拐杖的老人家/受傷人士,甚至係3歲以下嘅小朋友,我都會主動讓座,因為佢地真係有需 ...

恃老賣老真係好乞人憎
seaheart88
|
矛奶油 發表於 18-12-21 09:31
首先,我見到大肚婆,拎拐杖的老人家/受傷人士,甚至係3歲以下嘅小朋友,我都會主動讓座,因為佢地真係有需 ...

我自己讓座係隨心的。。。我覺得你有需要就讓比你。。。 但係似老賣老單單打打。。或者個小朋友發脾氣要坐我就一定唔讓。。。最憎呢啲人
girlbear    發表於 18-12-21 10:30
Poyau
|
讓坐隨心
tsung    發表於 18-12-23 07:36
fundfund
|
通常我見到有老態既5,60 歳都會讓,除非總站開出(例如北角轉將軍澳綫)
JD930
|
陳小b 發表於 18-12-21 09:33
恃老賣老真係好乞人憎

Poyau    發表於 18-12-23 09:40
miffyumiffy
|
我搭地鐵從來唔坐, 唔洗為個位而咁多問題
Cateye8888
|
我也不喜歡,係迫你讓座
難相處
|
我同個仔搭地鐵都係唔會坐,原因真係免得坐程車要眼看四方留意有冇有需要人士,唔想一個不留神做咗公眾人物畀人放上網公審。巴士我同個仔都試過,我仔直頭畀班大嬸話佢「壞鬼後生」,而且大嬸們只係想揀位坐,而唔係無位坐。
baby0525
|
我讓座不是看年齡而係睇需要,有D老人家非常精靈,健步如飛,我就從不讓座。
birdbird
|
miffyumiffy 發表於 18-12-23 06:48
我搭地鐵從來唔坐, 唔洗為個位而咁多問題

人多逼的時候, 有位就要坐, 唔好空o左個吉位出來而令到其他人更逼或有人上唔到車.