幼稚園派糖

|

我小朋友讀幾年幼稚園就收足幾年糖,大時大節更是不在話下,我地好多阿媽當然就會扣起d糖,唔俾咁多仔女食啦。但有一年聖誕party後,我接放學時,見到有個相熟同學媽咪,正在將一大袋糖塞入我小朋友書包!原來果袋糖係佢平時扣起唔俾佢個小朋友食,但又冇丟儲埋,儲儲下就變成咁大袋。佢一見到我就呆一呆,然後尷尬咁笑住話請我小朋友食糖(但其實平時我地幾位相熟媽媽傾計時,都討論過話唔好俾小朋友食咁多糖,又話派糖呢個風氣唔係幾好,佢都好同意㗎)我當時立即已話唔要啦,咪話過唔俾糖,而家仲咁多,點得呀!點知佢竟然堅持唔肯收返袋糖,最後搞到要我拎去丟

siumak
|
[email protected]# 發表於 18-12-21 09:40
我小朋友讀幾年幼稚園就收足幾年糖,大時大節更是不在話下,我地好多阿媽當然就會扣起d糖,唔俾咁多仔女食 ...

係果邊 re 咪得囉。

99dogdog
|
[email protected]# 發表於 18-12-21 09:40
我小朋友讀幾年幼稚園就收足幾年糖,大時大節更是不在話下,我地好多阿媽當然就會扣起d糖,唔俾咁多仔女食 ...

己所不欲,勿施於人,我即刻響佢面前掉晒佢!
hudsonchui
|

dum又好浪費,一你再請番其他人
wg_ann
|
好老土,無論係乜野,可以擅自塞d野入人地小朋友書包架咩?
vincielau
|
直接講無人食,會丢咗佢。
叫佢攊番,好過嘥。
李豆豆
|
wg_ann 發表於 18-12-21 09:44
好老土,無論係乜野,可以擅自塞d野入人地小朋友書包架咩?

係囉,點可以咁架
|
siumak 發表於 18-12-21 09:42
係果邊 re 咪得囉。

你懂的
NatalieTY
|

咁都得
Fan0129
|
邊可以咁樣打開人地個書包嫁

|
hudsonchui 發表於 18-12-21 09:44
dum又好浪費,一你再請番其他人

己所不欲啊,況且佢咁大袋,都唔知儲幾耐,保存情況得佢知,真係唔好嚇人啦