不一父母

lam133
|
男家父母,比個銀行戶口記得入錢,
佢屋企冇餸冇米叫你馬上買.
搬屋所有留比叔仔

女家父母,母:你C6搵得唔多等有多小小先比我有錢,
我買餸煮飯比你食呀!

父:你留個錢係身邊,搬屋要幾錢就問我啦。
鍾太2009
|

朋友案例,

男家,個仔一養三個,不用比家用。大時大節食飯奶奶比,對夫妻都識做,間吾中飯局都主動比。相處可以,因為感到男家明白事理。

女家,嫁左都要比家用,生左b,女人無反工,都一定要比,父母吾係大富大貴,但經濟不算大負擔,每次食飯一定子女比,上仔女家食飯,去完背後會數啲仔女孤寒買餸唔夠食

tansyneko    發表於 18-12-21 12:51
leecnine    發表於 18-12-21 11:57
sharon_pig
|
lam133 發表於 18-12-21 09:58
男家父母,比個銀行戶口記得入錢,
佢屋企冇餸冇米叫你馬上買.
搬屋所有留比叔仔

奶奶 唔要家用 新抱每月主動俾一千 所以外出用膳姑奶俾 仔一樣三
外母 女有做野時三千 無做野一千 但外母成日買埋野去女家 一定over 家用
分別係外母會儲起家用 俾番女
奶奶fing 晒
lam133
|
sharon_pig 發表於 18-12-21 10:39
奶奶 唔要家用 新抱每月主動俾一千 所以外出用膳姑奶俾 仔一樣三
外母 女有做野時三千 無做野一千 但外母 ...

我99留曬比叔仔,
食飯都要佢地比!

本來我冇乜嘢,
但有次佢話屋企所有野唔搬得留下,
他會代叔仔比3萬你搬就不聞不問!
等收屋先比

我冇叫佢地出打算,儲錢我又用咗係度用了,
係叔仔個份就收

佢地同我C6覺得3萬可以搬到屋!?

感覺明白事理!

如果真係得佢3萬我真係死得,
好彩自己慳錢儲起錢

lam133
|
鍾太2009 發表於 18-12-21 10:03
朋友案例,

男家,個仔一養三個,不用比家用。大時大節食飯奶奶比,對夫妻都識做,間吾中飯局都主動比。相 ...

感覺對我自己父母唔好,有點心疼
無話可說
|
我2邊都唔係咁喎!
lam133
|
無話可說 發表於 18-12-21 12:15
我2邊都唔係咁喎!

真係嬲,我老公電話問佢個皇太后要唔要食野要買D乜嘢,到差去到屋企樓下,佢打電話叫去藥房買尿片,但佢屋企已有係4,5包,本來老公一家3口去迪士尼算啦下次去冇得去,老公要帶皇太后覆診!要人隨傳隨到囉,
叫佢請姐姐照顧佢,
佢就諗D錢留自己用同叔仔用
唔怪大嫂唔鍾意見佢
lam133
|
叫佢請姐姐又話貴