6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB就來6個月,佢係有嚴重入睡困難,下午因為係工人/婆婆湊,都要抱,UN,行先會訓, 晚上,我們奶睡一齊訓. 婆婆唔想佢咸,所以由佢出來都係抱,UN,行訓, 我曾經佢2個月訓練佢,不過佢真係咸得好利害,成塊面都紅曬, 依家BB都好喜歡人別,換片都唔喜歡,會咸, 咸到扯氣,大大滴眼淚.
想問, 因為我會放6天假,想緊係咪要訓練佢. 有沒有人試過CRY IT OUT係WORK? 如果唔訓練佢,將會大D會唔會識自己訓? 謝

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢系已經俾你地咁樣tum佢訓習慣咗喇...

侯爵府

我BB 由出世到而家都係同我分開訓, 除左有一段時間好鍾意反身同我訓左2個星期之外, 佢喊我就俾奶咀佢, 佢咬住奶咀好快就會訓著, 完全唔駛人TUM, 你BB 應該習慣左, 要佢戒你要好狼心先得

大宅

我要做媽媽 發表於 18-12-21 15:25
我覺得佢系已經俾你地咁樣tum佢訓習慣咗喇...
之前分開訓的,唔知係咪天氣凍,佢每個鐘醒一次,頂唔順先一齊訓

大宅

freshrose 發表於 18-12-21 16:32
我BB 由出世到而家都係同我分開訓, 除左有一段時間好鍾意反身同我訓左2個星期之外, 佢喊我就俾奶咀佢, 佢咬 ...
我知道佢習慣左,我就係睇下呢度有無人cry it out成功,否則,等佢大D先算

珍珠宮

我記得好似話,分開訓好D

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

babyyanyanpig 發表於 18-12-21 18:47
之前分開訓的,唔知係咪天氣凍,佢每個鐘醒一次,頂唔順先一齊訓

我係覺得妳地起勢又行又抱,咁樣習慣咗佢,所以佢唔肯自己訓

公爵府

babyyanyanpig 發表於 18-12-21 10:15
BB就來6個月,佢係有嚴重入睡困難,下午因為係工人/婆婆湊,都要抱,UN,行先會訓, 晚上,我們奶睡一齊訓. 婆婆唔 ...

慢慢嚟,開始放一陣先攬,俾佢慢慢習慣

複式洋房

babyyanyanpig 發表於 18-12-21 18:49
我知道佢習慣左,我就係睇下呢度有無人cry it out成功,否則,等佢大D先算

我分享一下自己經驗。bb初出生開始便讓他自己一間房睡。戒夜奶後,晚上BB當然偶爾會醒會喊,但我們都不理會他(當然有密切觀察,排除一切危險),一會兒他便自己能再次入睡。一直相安無事。到6個月大時雇用了工人姐姐。因為沒有多餘房間,姐姐就同BB同房不同床。姐姐來了後,當晚上BB喊她就抱著輕搖好等他入睡。我曾勸過她不要這樣做但她不聽。久而久之,BB每每要人抱要人搖才能睡,一放下就醒就喊。姐姐無得訓向我求助。

我就是這樣跟她說:BB很可憐,因爲你正在奪去他正常進睡的能力。BB不同大人,沒有思想煩惱,是不會失眠的。只要有一張合適的床、合適的溫度、乾爽的尿片,沒有病痛就能入睡。你抱著搖著他當然舒服過睡在床上,但久而久之他便不能自己入睡。

結果姐姐終於聽話,由他喊幾天就OK了。

大宅

babyyanyanpig 發表於 18-12-21 10:15
BB就來6個月,佢係有嚴重入睡困難,下午因為係工人/婆婆湊,都要抱,UN,行先會訓, 晚上,我們奶睡一齊訓. 婆婆唔 ...

我成功左
我自己本身唔想佢有任何椅懶
無俾奶咀
因為我覺得幫得一時幫唔到一世
我希望佢會學自己訓覺
但首先你要確保bb食得飽
試下有睡意時就放落床
你同佢講下野就熄燈了(我有開床頭燈)
佢碌碌下又會叫下
如果佢喊你都只係拍下佢
半夜喊都係一樣
但大前提係確保佢安全,飽,無唔舒服,無涷無熱
你試下忍下由佢喊
喊得好勢力都好
都係拍下,行開兩三分鐘再返去
要堅持唔抱
佢可能都會大喊幾分鐘,可能幾個字
但佢會自己再入睡
我試左四晚就成功,希望幫到你!

大宅

mm512 發表於 18-12-22 02:24
我成功左
無俾奶咀
好,忍心試下

男爵府

如果可以我覺得可以訓練自己訓覺

大宅

babyyanyanpig 發表於 18-12-22 12:31
好,忍心試下

我仔而家7個半月都有同樣問題。喊眼訓又唔願訓,發哂癲咁我老公每次就忍唔住又搖又un就訓著。久而久之夜晚通常我攪佢訓覺,成日11點幾先訓。好想調較佢9-10點開始訓到天光。佢多數最夜11點半前訓著,到第二朝7-8點自然醒,半夜會喊醒兩三次。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

已經習慣左,話姐等BB未眼訓前放BB系床,有時就會慢慢入睡。

大宅

Poo得好勳章

放低bb之前o係bb耳邊同佢講~~ 聽得明的, 唔好俾佢feel倒你想佢快d 收聲訓, 慢慢慢慢tum
放低後唱下歌tum 佢, 或俾d野佢睇引開佢注意, 唔覺得得自己一個就ok 了喊 --> tum --> 訓落床 --> tum --> 喊 --> 抱 直至佢累到訓著 XD
放假可以有精神咁樣~

大宅

touko 發表於 18-12-24 09:42
放低bb之前o係bb耳邊同佢講~~ 聽得明的, 唔好俾佢feel倒你想佢快d 收聲訓, 慢慢慢慢tum
放低後唱下歌tum 佢 ...
如果唔訓練佢訓會點樣呢,佢大啲聽得明人講嘢會唔會就會識得自己訓?因為佢真係喊到拆天,見佢瞓覺咁辛苦,真係好想抱起佢

公爵府

babyyanyanpig 發表於 18-12-21 18:47

其實我都係有呢個問題,宜家天氣開始凍,最驚分床訓,佢唔識蓋被,呢樣嘢好煩嘅,不過冇辦法,都要佢獨立

大宅

hoganbaby 發表於 18-12-24 13:37
其實我都係有呢個問題,宜家天氣開始凍,最驚分床訓,佢唔識蓋被,呢樣嘢好煩嘅,不過冇辦法,都要佢獨立
...
佢自己訓,我幫佢穿睡袋,不過,佢同我地訓真係訓得好好多,可唔可以再大D先訓練?其實大D係咪就會自己訓。

別墅

參考下,好有用。

【育兒分享】寶寶入睡方式、自行入睡及銜接睡眠探討

https://inonat.pixnet.net/blog/post/65027638

別墅

mm512 發表於 18-12-22 02:24
我成功左
無俾奶咀

請問當時Bb 幾大?

首頁

尾頁

跳至