親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

機票都唔大問題,酒店先煩,d酒店確認晒到時冇得退

禁止訪問

男爵府

crvcrv 發表於 18-12-31 17:09
網上申請台証, 有效期 90日之內入境
90日都唔去, 自動失效, 無需要主動取消. ...

多謝你的資料

男爵府

回覆 foon 的帖子

我都照申請咗....

大宅

我一早買左機票。係咪即係依家再買blue cross或中銀就有得保”航空公司破產”退返機票錢?

子爵府

jk121299 發表於 19-1-2 23:43
我一早買左機票。係咪即係依家再買blue cross或中銀就有得保”航空公司破產”退返機票錢?
...

中銀好似係出發日起計200日內先會接受投保,賠幾多,詳情你都係問保險公司啦

男爵府

回覆 jk121299 的帖子

宜家買未必賠....當有新聞出....保險公司會計算埋....買咗...唔求博吓...到時賠唔賠到同埋中國銀行一向賠保驗都好麻煩...CLAIM好耐都無

男爵府

blue cross條款唔覺見有航空公司倒閉...
中銀見到有...我剛才問過自己經紀...佢話打去問中銀仲受唔受保先好買....如果受...我都諗住買份銀計劃....有咩事幫保吓...
當然我唔希望去唔到旅行....

男爵府

大家...我剛打去中銀香港問....話暫時只係傳聞香港航空會倒閉....
如果宜家仲運作,都係受保範圍...
所以我決定哂多少少錢買(銀計劃)多份保機票同住宿
我計過銀計劃已夠賠償我本身買嘅金錢.....我二大三小...都係比多三百幾...太擔心了....
因為我本身買AIA無包倒閉賠償....

wcpcelia    發表於 19-1-3 14:09

男爵府

回覆樓主:

20號就知結果,希望無事,如果20號執笠,cancel 酒店仲來得切.

男爵府

回覆 3btsoi 的帖子

所以我今日即買中銀了....一家五口...三百幾蚊...博博....我住airbnb無得退酒店.....
如果等到20號出結果...有咩事就唔受保

男爵府

藍十字 已出通告更改..不包港航https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/278188/%E8%97%8D%E5%8D%81%E5%AD%97%E5%90%91%E5%95%86%E6%88%B6%E7%99%BC%E9%9B%BB%E9%83%B5-1%E6%9C%887%E6%97%A5%E8%B5%B7%E6%96%B0%E5%AE%A2%E6%88%B6%E8%8B%A5%E9%81%87%E6%B8%AF%E8%88%AA%E5%80%92%E9%96%89-%E4%B8%8D%E8%B3%A0%E7%89%B9%E5%88%A5%E6%B4%A5%E8%B2%BC?fbclid=IwAR0Rp6XSoxl4S4Oc-yiLw8pzleaCzNTu1FzMFgp-HGFfGHSYdrAFj7piKOo

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cindy_kaki 發表於 19-1-3 14:02
回覆 3btsoi 的帖子

所以我今日即買中銀了....一家五口...三百幾蚊...博博....我住airbnb無得退酒店.....

以下除左我打過比中銀之外,
其他都係以我自己理解說明,
唔一定岩:

睇番中銀、大新同藍十字條款係有唔同:

如果航空公司摺左呢個 case,

大新:
1. 行程有延誤,會根據延誤左幾多賠比你
2. 如果你決定唔去,取消個旅行,有得賠比你

中銀:
1. 行程有延誤,會根據延誤左幾多賠比你
2. 如果你決定唔去,取消個旅行,有得賠比你

藍十字:
1. 你另外買機票出發去旅行既話,有得賠比你

以上三家如果大家唔係以上既處理方法,
唔一定有得賠。

我打去問左中銀,
如果你無時間延誤,又唔取消行程,
而係自己買過另一張機票去,
而時間又同本來買既差唔幾,
就乜都無得賠。

如果打算航空公司摺左會買過一張機票,
點都要出發既話,
以上三間之中就藍十字會適合D(應該係,詳情自己睇條文)。

其他公司我無打去問,
但基本上保單詳情無講,
就多數即係無得賠。

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

cindy_kaki 發表於 19-1-3 16:18

藍十字 已出通告更改..不包港航https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0% ...

1月7日起先唔包, 現在買重包, 剛剛先買左

男爵府

回覆 shinku 的帖子

如果真係倒閉...我都唔會再買機票出發...因為新機票一定好貴.....

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

3btsoi 發表於 19-1-3 13:50
20號就知結果,希望無事,如果20號執笠,cancel 酒店仲來得切.

點解咁確定20號呢?

大宅

cherryma 發表於 19-1-3 16:47
1月7日起先唔包, 現在買重包, 剛剛先買左

過左辦公時間打唔到電話。你係幾號去? 我2/2去台北唔知保唔保,同埋我睇唔明佢條款。即係claim2000定係claim舊機票價再加2000俾你買新機票?

男爵府

ada29 發表於 19-1-3 17:49
點解咁確定20號呢?

佢條數20號要找呀,如果找唔到,應該會有宣佈。

珍珠宮

shinku 發表於 19-1-3 16:33
以下除左我打過比中銀之外,
其他都係以我自己理解說明,
唔一定岩:

我都問左中銀

機本要遲原本航班6個鐘後

大宅

如我冇理解錯 (打過去hotline問了2次)如再買新机票,假如是要3000張,就可以claim max 2000元,
如family,按人頭計

首頁
12345...6

尾頁

跳至