友人女兒有SPCCPS及DGJS offer

天大地大
|
如果是你,你會如何選擇?
brindlewin
|
天大地大 發表於 18-12-21 10:36

spccps. 作風含蓄,樸實好多。

唔應該係阿媽揀,最好俾個女自己揀。
天大地大
|
brindlewin 發表於 18-12-21 10:50
spccps. 作風含蓄,樸實好多。

唔應該係阿媽揀,最好俾個女自己揀。

小孩只有五歲多,自己揀可行嗎?會不會後悔?
choc_choc
|
DGJS
天大地大
|
choc_choc 發表於 18-12-21 11:16
DGJS

願聞其詳。謝分享。
EstrellaDamm
|
天大地大 發表於 18-12-21 10:36

住邊區(港/九),揀邊間。

carolyktong    發表於 18-12-21 19:39
alicialee1210
|
睇返學車程,想要女校/男女校
goat
|
男女校對成長比較好
amazing
|
goat 發表於 18-12-21 11:24
男女校對成長比較好

Agree
babyco
|
睇交通
天大地大
|
babyco 發表於 18-12-21 11:26
睇交通

聽朋友說學校未公布校車路缐。
朋友不想集郵,所以想早點決定。

天大地大
|
goat 發表於 18-12-21 11:24
男女校對成長比較好

因為早些學好如何與異性相處?
babyco
|
天大地大 發表於 18-12-21 11:40
聽朋友說學校未公布校車路缐。
朋友不想集郵,所以想早點決定。

問學校今年校車路線 同時間做參考 ,大同小異唔會真係差好遠
素兒
|
有得呢2間學校既OFFER, 本身小朋友已經好叻;
另外, 2間小學及中學學費亦不菲, 由此可見, 其家庭環境, 經濟亦好!
所以呢~ 學校與屋企既車程距離時間應該唔會係考慮既首要條件!
咁樣就是睇學校的硬件 同 軟件啦!

個人會揀 spccps, 因為是男女校,到了中學時 男仔在數理上會為小朋友帶來更正面的影響。成績會更上一層樓。
最重要是SPCCPS比我的感覺是沈穩, 謙虛些!

(我自己細女在女校讀中學數學不差, 但與男校的數學相比還是差了一些)
goat
|
天大地大 發表於 18-12-21 11:41

唔係早些, 而係生活圈子本就應該有男有女。
當然, 好多人都會話joint school一樣識到,
但同每日見到又點同?
特別係如果本身內向(男女都係), 讀男女校可能更好
Bomama
|
Spccps
redhot
|
車程時間係一個因素,也可跟小朋有性格去選,如果溫文低調之人揀SPCC啦
goat
|
素兒 發表於 18-12-21 12:33
有得呢2間學校既OFFER, 本身小朋友已經好叻;
另外, 2間小學及中學學費亦不菲, 由此可見, 其家庭環境, 經濟 ...
AGREE, 揀得呢兩間, 學費、車程根本已不在考慮之列
校風(唔係講緊好壞咁表面, 而係風格)、軟件、性別、教學模式先係重點
貓頭雀
|
天大地大 發表於 18-12-21 11:41

問題不是“ 學好和異性相處”, 而是認識社會根本是 男女共存的, 也及早知道異性相處不是如小說 或電視劇所講般美好。 避免發太多夢或怕了異性。

唔知你有冇接觸過 讀女校出嚟嘅女仔,有部分真係比較古怪㗎... 18歲時讀大學同男孩子同枱食飯會手心冒汗 ,唔敢講嘢 ; 一係就好似開籠雀咁講唔停, 好想人留意佢...
brindlewin
|
天大地大 發表於 18-12-21 11:08
小孩只有五歲多,自己揀可行嗎?會不會後悔?

其實兩間都係父母啱心水才去選,細路先去考啫。