自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

公爵府

bmuimami 發表於 18-12-21 21:17
我相信考入SPCC或女拔中學部就真係揀小朋友本身條件了(可以係成績或者係體藝或文武雙全)
...

呢個真 , 似乎你都好清楚

小學入到 呢兩間,家庭背景或人事一定有啲影響, 未必代表細路係特別叻; 但係入到呢兩間嘅中學部一定係學生本身係優異, 其他因素未必重要

公爵府

bmuimami 發表於 18-12-21 21:17
我相信考入SPCC或女拔中學部就真係揀小朋友本身條件了(可以係成績或者係體藝或文武雙全)
...

duplicate, del

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

兩間嘅小朋友我都教過,亦有同輩朋友係呢兩間畢業生。兩間課程設計唔同風格,但都好好。DGJS 英文教法我鍾意 d。

唔洗考慮車程學費,我會偏男女,DG 出品果 d 好風頭,會好想做 leader 帶領人。企隔離就 feel 到係 DG 。保羅男女有實力有領袖風範但唔會搶做 leader,沉穩聰明,容易相處 d。當然呢 d 都係主觀感覺。

大宅

回覆 貓頭雀 的帖子

我同意!雖然DGJS既女仔應該傾向外向一點既。。。我認識好多女校(特別係傳統女校)的女仔,真係好單純天真,尤其係處理男女關係上。。。。又唔識去get男仔既想法,一係就30歲都單身,一係就男女關係勁亂,一係就被人呃。。。
所以都係讀男女校比較好。。。

男爵府

princesscupcake 發表於 18-12-21 22:17
月薪大約幾多萬?
母親都有工作?
小朋友係咪國際學校幼稚園,學好多課外活動?

夫婦兩人工作,月入幾多?冇問呀!不過人家夫婦公務員,打開政府個MPS 一睇,有數計。
夫婦二人比較斯文內斂,其中一位是我讀master 的同學。

據我所知小朋友不是國際幼稚園,
課外活動,應該有嘅,多唔多我又唔知,
好似有講過去游水果D大路嘢,唔算特別的。

個小女孩的特質,是可以坐定定,成班Auntie s坐在餐廳吃兩三小時飲吹水講返工講購物,佢一個小朋友可以坐足全場拎住本書悠然自得。唔扭計、唔周圍走、唔玩電子產品,間中油顏色、畫公仔,你問佢畫D乜?睇D乜?佢又會好有禮貌咁介紹一下,同大人傾下計。

我估呢D唔係返乜興趣班可以學到返黎

男爵府

Calophane 發表於 18-12-21 21:51
比我會棟DGJS, 工作上經常接觸多間名校畢業生, DG女做野真係effective同埋快, 可以短時間完成好多野。SPCC ...

我自己都識幾個DG女仔,超smart,不過一睇就知有種女強人feel

男爵府

brindlewin 發表於 18-12-21 22:13
你俾呢兩間中,SPCC家長中雙職嘅好多,學校其實唔多鼓勵陪讀/補習,佢地強調學生自理學習,家長注重真正親 ...

多謝賜教,我自己果個都要train佢自理自學先得

男爵府

stef 發表於 18-12-21 22:23
同意女校比較古怪,連性取向都特別。
絕對不是歧視,只係自細跳芭蕾多女校生,到讀U時識到嘅女校生都如是 ...

我識的女校生不算多,有特別性取向更不算多。我覺得女校生有一個特質,乜都自己頂硬上,工作上可以是很好的伙伴。

男爵府

princesscupcake 發表於 18-12-21 22:41
你朋友個女現在係K3?

K3考小一

大宅

choc_choc 發表於 18-12-21 13:44
好多人話社會係男女組成,應該俾女讀男女校適應,但我想講只有讀書階段先可以有機會接觸全女班生活,讀男女 ...

絕對認同!

男爵府

princesscupcake 發表於 18-12-21 22:46
對St Paul Con 感覺係點?

兩極。一是十分斯文內斂,一是典型千金feel

子爵府

choc_choc 發表於 18-12-21 13:44
好多人話社會係男女組成,應該俾女讀男女校適應,但我想講只有讀書階段先可以有機會接觸全女班生活,讀男女 ...

Agree
我女校出身
之後中六七讀男女校
男女校啲女仔真係無女校嘅女仔咁獨立
好多時都倚賴咗個男同學去做
同埋我又唔覺讀女校嘅女仔出到社會唔識同男仔相處
我啲女校同學咪一樣拍拖結婚生埋小朋友

男爵府

lenareina 發表於 18-12-22 00:18
完全唔覺得齋校定男女校係選校重點
大部分傳統名校都係齋校架啦
唔覺啲人唔識同異性相處

同意,校風與學校教育方針極為重要。

男爵府

littlemelody 發表於 18-12-22 00:37
可能揀嗰陣時候口味差唔多, 但係讀落兩間學生 個風格就好唔同, DG醒目樣, SP啲就純樸文藝好學生樣
...

我自己認識的SPCC 畢業生,大多數醒在骨子裡,冇咁易露兩手。DG女仔就頗外顯,一眼就知其鋒芒。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-12-22 01:09
兩間嘅小朋友我都教過,亦有同輩朋友係呢兩間畢業生。兩間課程設計唔同風格,但都好好。DGJS 英文教法我鍾 ...

你應該接觸得好多名校生。
或者我又多口問句,點培育小孩可以令他有神校青睞的特質?

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 天大地大 的帖子

神校青睞...目標係升小定升中?你心目中嘅神校又有邊幾間?
我教一線津多 d,接觸讀直私嘅女仔比男仔多,所以未必準確。女仔嘅話,就係記性好好,知唔少課外知識,騎呢/正經都有(例如豬除左用黎搵松露之外,仲可以搵地雷,巴西暱稱有 inho 同 inha,所以先會叫「朗拿『甸奴』」)。可以好活潑玩唔停但可以收放自如。第一次見面未必係熱情活躍,但你叫佢答問題,佢一定嘗試。比較少係嗲/痴身。

呢 d 都好籠統,只可以講係熱門直私學生有嘅特質。要培育到神校直私想要嘅學生,最主要都係 K1 已經開始鋪路,多伴讀多帶佢見識,放膽畀佢嘗試唔同野,我識有個家長練膽方法係去公園唱歌、練跳舞、體操。亦識家長畀仔女每日落公園同其他小朋友玩爆旋陀螺。

如果係升小要清楚自己想報學術性(SFA、APS 之類),定係新派(優才、播道之類),定係普通直私(九真、德雅之類)。如果係學術型,你就要一早準備,SFA 要筆試,仔女就算性格開朗有好多 cert,筆試唔 pass 都無緣,APS 得一輪面試,問中英數,點樣可以一輪就選出理想學生,家長應該清楚。新派對學術要求相對冇咁高,佢地會鍾意小朋友多才,溜冰、跳舞、畫畫、性格開朗健談會易有 offer。普通直私就中間,未必需要你活動多,學術合格+正常社交禮儀就機會大。

珍珠宮

bbbbb001 發表於 18-12-22 00:11
我意思係co-ed
不過職場接觸開既老闆又真係無細分呢幾間,都係成日問即係邊間。撈撈亂咁。

呢個係個人選擇,各適其式。

用戶要求終止服務

我會揀SPCCPS,相比下比較撲實d,但其實二間不相伯仲,都係頂尖學校,係男女校同女校嘅分別.....小朋友好叻,兩間都考到.....

珍珠宮

toromama 發表於 18-12-22 02:15
回覆 貓頭雀 的帖子

我同意!雖然DGJS既女仔應該傾向外向一點既。。。我認識好多女校(特別係傳統女校)的 ...

我都係女校出身,唔止我,我家人都多和尚寺、尼姑痷,就連同事都係。
觀察所得除非係外向性格,否則的話真係會差d,生活圈子都係單性別為主。
我地反而傾向比仔女讀男女校(暫時所見)

公爵府

天大地大 發表於 18-12-22 05:33
我自己認識的SPCC 畢業生,大多數醒在骨子裡,冇咁易露兩手。DG女仔就頗外顯,一眼就知其鋒芒。
...

醒在骨子裏冇咁易攞兩手→呢啲先至最醒,最忌鋒芒太露叻唔切

首頁
56789...10

尾頁

跳至