論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

不知所謂既一間公司,一時一樣。姐姐情緒有問題都幫佢搵僱主。搵佢地幫手點知佢地會預先通知姐姐... 叫姐姐同佢地夾好哂。

姐姐第一日唔敢訓,企係廳度等。叫左幾次佢訓佢都唔肯,直到11點半忍唔住收起笑容同佢講「好訓喇,易家入房休息啦」 先肯入去。
頭一星期好似隻牛禁衝衝衝,教佢野就喊.... (照野小朋友日常,非困難事)
坐底問佢做咩喊,佢話我屋企令佢唔舒服一係度就頭痛... 我地令唔到佢感恩。問佢點先會感恩就唔出聲。
日日食飯都要請佢食... 夾左比佢叫佢食都唔食。怕佢唔arm 食,帶佢去街市超市自己簡.... 佢竟然買完放哂係雪櫃。一樣都唔食....

別墅

Naima 發表於 18-12-21 11:02
不知所謂既一間公司,一時一樣。姐姐情緒有問題都幫佢搵僱主。搵佢地幫手點知佢地會預先通知姐姐... 叫姐姐 ...

叫Agent 同姐姐傾下,夜晚打返黎黎鬧我地唔比佢訓,唔比佢食... 搞到佢精神唔好...
話姐姐唔鐘意我學唔識教仔,個仔10點後先訓。話我地提住佢食飯...令佢唔開心。妨礙到佢生活,佢有自由。

我地後問agent 禁佢又話我地唔比食?邊句真?
佢話姐姐做我唔開心。
禁我地仲傻傻地搵佢請另一位姐姐,簡左幾個合適,係佢約interview 個陣就話比人請左。但之後佢仲不停介紹比人。

別墅

Naima 發表於 18-12-21 11:03
叫Agent 同姐姐傾下,夜晚打返黎黎鬧我地唔比佢訓,唔比佢食... 搞到佢精神唔好...
話姐姐唔鐘意我學唔識 ...

佢仲要同姐姐講我地將會炒佢,姐姐即時resign。resign後各式各樣既古怪行為出哂黎,一早坐係我仔床邊喊...喊到我個仔醒。一日去成20次廁所,有次唔知佢係入面開門入左去。見佢拎住包類似符既野入面包住d粉係我地既毛巾前唔知做咩。

別墅

佢仲要同姐姐講我地將會炒佢,姐姐即時resign。resign後各式各樣既古怪行為出哂黎,一早坐係我仔床邊喊.. ...

又會係廚房大叫,鬧人之後大笑。
我地想賠錢提早比佢走,個agent 教我地唔使架,叫佢寫封信就得。
我地拒絕佢,話想同姐姐傾左先。唔可以迫佢寫封信比我地。一切都等見完面再決定。
另外都有問佢如果姐姐唔肯早走/佢有14日留港期會唔會有地方比佢住。而佢地係答有既。

約左見面個日前一日,佢打比姐姐話「僱主將會迫你走,唔會賠錢比你」

搞到姐姐即時痴左線禁追問「點解要迫我走?」
之後失控左幾個鐘。

打比agent 問,佢話「下,你地有冇當姐姐係人。叫佢走就走,佢都要安排下自己住邊架!」

別墅

又會係廚房大叫,鬧人之後大笑。
我地想賠錢提早比佢走,個agent 教我地唔使架,叫佢寫封信就得。
我地拒 ...

到我地反問佢「唔係約好左同佢傾左先既咩?」
個agent 一句就話「你地禁叻,咪炒佢囉!」

呢間agent 真係差到爆,前言不對後語。最後仲要姐姐自己走,無人接佢... 又唔比我地出糧比佢先。
係姐姐堅持要出左糧先離開我屋苑。佢地先肯搵個人出現,睇住我地交收人工。

不過我都怕死... 一陣出左糧比佢,佢話無我都唔知點算。

請左唔夠一個月,使左2萬幾。
幾時先有法例照顧我地呢d僱主?

別墅

嘩⋯⋯唔好等,即時請佢走啦,一時喊一時笑,點知佢幾時會拎刀,有小朋友在家,小心為上,唔好理個agent 講乜,快的叫姐姐過主啦。

大宅

其實炒人前唔使知會agent,除非你肯定個agent 係好人。炒左先通知,個工人自然識去agent 到。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

撞鬼, 咁嘅神經婆都sell, 返philippine神經病院啦。

記得complain to Immigration, 個工人神經架。

別墅

Harriethung 發表於 18-12-21 11:27
嘩⋯⋯唔好等,即時請佢走啦,一時喊一時笑,點知佢幾時會拎刀,有小朋友在家,小心為上,唔好理個agent 講 ...

都唔知佢真有病定搏炒(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

lily-of-valley 發表於 18-12-21 12:53
撞鬼, 咁嘅神經婆都sell, 返philippine神經病院啦。

記得complain to Immigration, 個工人神經架。 ...

梗係寫左啦,係唔想有僱主再搵呢間死人公司搞到一獲泡禁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Naima 發表於 18-12-21 14:44
梗係寫左啦,係唔想有僱主再搵呢間死人公司搞到一獲泡禁
鞋, body check, 但無包神經。 乜垃圾人都有, 有神經, 有生蚤, 有屈醫病。

別墅

Lapine 發表於 18-12-21 12:08
其實炒人前唔使知會agent,除非你肯定個agent 係好人。炒左先通知,個工人自然識去agent 到。
...

本身係同佢講姐姐情緒問題,可以點做。
點知佢叫我地搵個個,佢幫我地搵。因為佢話估唔到個姐姐係禁。

別墅

lily-of-valley 發表於 18-12-21 14:50
鞋, body check, 但無包神經。 乜垃圾人都有, 有神經, 有生蚤, 有屈醫病。
...

所以咪話僱主慘囉... 下下禁拎錢出黎。換黎既係咩?一肚氣

象牙宮

Naima 發表於 18-12-21 15:08
真係一肚氣,我地咁做野比人炒好耐。

大宅

Naima 發表於 18-12-21 15:08

請開agent 名!

別墅

炒佢時閂好窗,等佢去完廁所先通知佢執野,如果真係有情緒病,搵多幾個人上黎睇住佢好啲,你估唔到佢開邊範。

別墅

Naima 發表於 18-12-21 15:07
本身係同佢講姐姐情緒問題,可以點做。
點知佢叫我地搵個個,佢幫我地搵。因為佢話估唔到個姐姐係禁。
...

仲信個 Agent????

別墅

Harriethung 發表於 18-12-21 19:24
炒佢時閂好窗,等佢去完廁所先通知佢執野,如果真係有情緒病,搵多幾個人上黎睇住佢好啲,你估唔到佢開邊範 ...

叫左佢走喇.... 當日已叫會走。
唔想死住(emoji)

別墅

Harriethung 發表於 18-12-21 19:25
仲信個 Agent????

死蠢囉。無諗過佢地會夾埋

男爵府

回覆樓主:

好恐怖。
快啲炒炒炒。
換過第二個agent再搵。

首頁

尾頁

跳至