你哋d BB幾多個月加粥呢??

huiriss
|
囝囝八個月,每日五餐奶,每餐240ml ,佢都好吸收,好結實下,但係唔係應該開始加粥呢??
chingchingbb14
|
6個月已經要開始加固。8個月已可2餐固體了
我要做媽媽
|
我仔仔7個月左右食粥仔,8個月已經食得好叻喇
leecting
|
個個小朋友既情況都唔同,其實可以加呀,俾佢慢慢試下
freshrose
|
我仔4個半月已經加固, 5個月已經食粥, 米糊同生果, 點解8 個月仲係食奶? 奶比唔夠謍養BB 架WOR, 過左6 個月BB 好需要鐵質, 全日的奶量都係只夠提供到1/3鐵質.......唔夠鐵會好影響BB 發展, 仲有本身粥係無咩營養價值, 所以建議你加固做多d reseach
MMQ
|
huiriss 發表於 18-12-21 12:03
囝囝八個月,每日五餐奶,每餐240ml ,佢都好吸收,好結實下,但係唔係應該開始加粥呢?? ...

你平時無去健康院呢?

8個月要加固㗎啦!(其實6個月前後就要)
你可以比糊仔先,跟住比粥仔。

瓜菜魚肉要比bb試,揀1款試2匙羮/日,試2日,無敏感就試第2款。

呢度健康院有啲資料教加固,你睇下

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_otm_nutrition.html
casmile
|
我嗰個5個月吃凈米糊。6個月吃有料米糊,7個月開始吃粥,11個月吃爛飯
GCHK
|
我地六個月開始加固,七個月食粥仔
hoganbaby
|
囝囝八個月,每日五餐奶,每餐240ml ,佢都好吸收,好結實下,但係唔係應該開始加粥呢?? ...

8個月要加囉,5個幾月都開始加喇
puppydingo
|
freshrose 發表於 18-12-21 16:28
我仔4個半月已經加固, 5個月已經食粥, 米糊同生果, 點解8 個月仲係食奶? 奶比唔夠謍養BB 架WOR, 過左6 個月 ...

agree粥無咩nutrition

8個月已經3固。
我孖女而家15個月未食過粥。

我都見意買d書睇下。

janede1314
|
五個月開始食米糊,加試一款食材,試三日睇下有冇敏感同腸胃不適,七個月開始食粥仔,個陣有菜有肉,有半碗以上先代替一餐奶
haha748494
|
6個月開始加固體,先試食糊仔,7個月就開始食粥仔。
heidisooo
|
都要加了,最好早上第一餐轉先
hoganbaby
|

你宜家可以俾佢試下,先加一餐咁,慢慢嚟
helen66
|
加左第一餐試試先,之後適應左就可以再加多餐
RubyYu07
|

要啦。我地6個幾月就食粥啦

tinaw8
|
我個仔八個月,是一餐粥,三餐奶的
berberbb
|