有無人過左45歲,好驚被人炒?

koalachan2002
|
又驚無人請
tansyneko    發表於 18-12-21 13:42
styh
|
koalachan2002 發表於 18-12-21 13:13
又驚無人請

放心,有些公司很喜歡用此年紀的,貪做事穩陣,仔女已大,不會随便請假。
Ononluk
|
驚㗎
呢排in 緊啲contractor, 全部都大學以上畢業,有幾張cert 喺手,廿年以上經驗阿叔,有啲待業咗成年。我諗我過幾年會唔會俾人炒完就要手停口停做炒散contract
artroboy
|
我喜歡請四十歲以上既人,人生經驗豐富,又敢跳出 comfort zone 既,做野唔會差得去邊。
小肥楊    發表於 18-12-21 15:29
大力大力
|
應該多吧~

所以我在廿幾歲,已經希望在40歲前,有自己的公司~
bmuimami
|
睇吓乜行業
我同c6都唔太驚
甜心朱古力
|
我c6同學碩士生,做左it有15以上, 裁員後一直搵唔到工大半年,最後某大美容院要佢減低要求俾得萬頭,仲話大把人爭住做,最後轉行。
|
大力大力 發表於 18-12-21 13:33
應該多吧~

所以我在廿幾歲,已經希望在40歲前,有自己的公司~

咁你有自己公司未?
|
甜心朱古力 發表於 18-12-21 13:49
我c6同學碩士生,做左it有15以上, 裁員後一直搵唔到工大半年,最後某大美容院要佢減低要求俾得萬頭,仲話 ...

轉左美容院?
甜心朱古力
|
koalachan2002 發表於 18-12-21 15:07
轉左美容院?

某大美容院有it部,人工出得萬鬆d
花生油子
|
從來冇擔心過
v.sweet
|
唔驚,冇經濟壓力
titanlow
|
到45歲仲做緊散仔o既會驚, 如果已經係管理層o既就無咁驚...個份經驗唔係隨便可以取代到...咁當然係睇個profile啦, 如果只係o係d 十人公司做個經理o既另當別論。
asa2012
|
koalachan2002 發表於 18-12-21 15:06
咁你有自己公司未?

人家已經上左岸,財務自由了。
good_pig
|
styh 發表於 18-12-21 13:24
放心,有些公司很喜歡用此年紀的,貪做事穩陣,仔女已大,不會随便請假。
...

睇人咋
newcook
|
我想佢炒我多D, 做到無癮
JoanC
|
koalachan2002 發表於 18-12-21 13:13
又驚無人請

放心,我公司剛請了兩位年過50,文職。
musiccisum
|
又驚無人請

如果45歲同25歲,我會揀請45歲的
野原美冴
|
驚中年失業,所以我夠40+就考入政府。
琛媽
|
反而我覺得四,五十果啲易搵到工喎