白事一問

Yumiyu0102
|
我嫲嫲過身了,新年是否不可派紅包? 團年飯也不可?咁我先生 是否也跟我一樣 ?因為結左婚 我倆已是共同體
amypo
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 13:51
我嫲嫲過身了,新年是否不可派紅包? 團年飯也不可?咁我先生 是否也跟我一樣 ?因為結左婚 我倆已是共同體 ...

做哂所有儀式未
Yumiyu0102
|
回覆 amypo 的帖子

未丫
amypo
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 14:18
回覆 amypo 的帖子

未丫

咁唔可以過新年,派利是
crystal媽咪
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 13:51
我嫲嫲過身了,新年是否不可派紅包? 團年飯也不可?咁我先生 是否也跟我一樣 ?因為結左婚 我倆已是共同體 ...

未做完,唔好派利是。
我之前(團年飯、所有新年聚會)全部取消
nesure
|
唔可以到別人屋企,同人地出街食就得
收派利是…都唔得.
|
你同老公都唔可以
mohatman
|

是你嫲嫲嗎? 你結了婚你是男家人, 是唔關你事的.
cherrieloy
|
amypo 發表於 18-12-21 14:17
做哂所有儀式未

就算做晒儀式過年都唔可以派利是,我爸半年前走咗,黎緊新年我地都唔派利是,夫家做節可以,當食餐飯啫
cherrieloy
|
nesure 發表於 18-12-21 14:55
唔可以到別人屋企,同人地出街食就得
收派利是…都唔得.

可收唔可以派,收利是係接收別人的祝福,派係派自己啲運比人(殯儀啲人講嘅)
adamanbaby
|
我都想問下老爺上星期走咗,下星期有幾個朋友生日我都推咗,但佢地又話唔介意,叫我照去,搞到我都唔知去唔去好!
bbkk707
|
adamanbaby 發表於 18-12-21 23:35
我都想問下老爺上星期走咗,下星期有幾個朋友生日我都推咗,但佢地又話唔介意,叫我照去,搞到我都唔知去唔 ...

當然唔去啦,費事有問題賴在你白事上
adamanbaby
|
bbkk707 發表於 18-12-21 23:41
當然唔去啦,費事有問題賴在你白事上

佢地話又唔係上屋企,冇所謂,搞到我唔知去唔去好
耕田妺
|
有d話做哂儀式就可以喎,我都係過咗1個月做當冇事,全部正常活動。
YongXin
|
adamanbaby 發表於 18-12-21 23:35
我都想問下老爺上星期走咗,下星期有幾個朋友生日我都推咗,但佢地又話唔介意,叫我照去,搞到我都唔知去唔 ...

No

唔係佢哋介唔介意

避忌都係一種禮儀
carmen0807
|
咁如果係笑喪呢