吾識體諒人既老公家庭

Yumiyu0102
|

我同一個結過婚既男人結婚,老公直到家下都對我非常好,可惜佢地家人同親戚
1.未結婚果時,佢親戚係我屋企人面前亂講野2.老爺知我同佢仔就準備結婚,但就對佢d fd話係公司同事3.一齊左同事都當我小三,對我白眼
4.結婚禮,他們親戚對我屋企人冇禮
(事源:當時我班朋友黎到,就問邊位係女家父母,誰知他們的親戚說不用理會女家,我介紹男家給你,誰知散席時,枱面上有回禮,就當面說,快d拎走,如果吾係女家d人會拎,但我想講回禮係女家俾錢5.坐月,其實好攰,我媽仲攰,不過佢地一上黎,我就要招呼,
食飯過後,竟然我媽洗碗,我睇到都眼濕,而我就要執回他們坐的椅子,對比起,我d 朋友就識體諒,頭一個月吾會上黎,當上黎都會自動自覺執反野
6.奶奶成日都冇問過我,就叫人抱下個b,當自己生咁,起碼都問下我先,我實會俾,但你竟然問一次都冇
7.全職照顧bb,最舒服就係靜處,坐月時,晚晚夜晚先上黎,一係冇啦啦突然話上,我完全吾知,上黎前一兩日通知我一聲都好當我忍到冇得再忍既時候,我決定退family group,
係ig呻,誰知姑仔見到,就話我,想要人尊重時,同時也要尊重人,可笑的事,我忍左咁多次,家下先爆。姑仔有男朋友,未嫁都已經成日背後講佢男友媽好煩,我諗結左婚,應該忍一下都忍吾到

sharonazzz03
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 14:16
我同一個結過婚既男人一齊,老公直到家下都對我非常好,可惜佢地家人同親戚

1.未結婚果時

咁你係個男人離咗婚後一段時間先識?
如果係正常,冇理由當你係二奶喎!!
Yumiyu0102
|
回覆 sharonazzz03 的帖子

我老公離左婚兩年,我先識佢。 但我老爺奶奶從來吾同人講佢仔離婚,所以公司亦冇同事知道,拍拖時,人地只當我小三,之後我和我老公結婚,老爺的朋友也不知,現在有孫,但只會當前妻生吧
美之選468
|
我估不識尊重人.....不是一天二天的問題,應該與他們的家庭背景及教育有關係,我估你丈夫的前妻也受左唔少野,否則點會離婚 ? 唔多唔少都有D原因ge ? 只是她心照不宣。
冬瓜籽
|
好過份第三者罪名強加於你,婚禮原本應該高興,卻被無禮對待,太不懂尊重人
Yumiyu0102
|
回覆 美之選468 的帖子

佢地果時一直話個前妻吾好,而家我發現,可能離婚仲有少少原因,一隻手掌係拍吾響,好彩既係個老公對自己好好
Yumiyu0102
|
回覆 冬瓜籽 的帖子

唉,仲要俾姑仔當我吾識尊重人先,完全冇諗過佢地由day 1就冇尊重過我
美之選468
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 17:28

佢地果時一直話個前妻吾好,而家我發現,可能離婚仲有少少原因,一隻手掌係拍吾響, ...

你分析的很有道理,難道他會說自己的前妻很完美,是自己不好 ?
Yumiyu0102
|

已經吾想再見到佢果d自私,又尊重,自以為自己岩既奶奶,姑仔,老爺,少見為妙我有老公,有寶寶,有娘家,有朋友我就足夠

美之選468
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 17:50

已經吾想再見到佢果d自私,又尊重,自以為自己岩既奶奶,姑仔,老爺,少見為妙我有 ...

其實,你只要不對外人(男家的任何人)有任何祈望,就不會有任何失望了,無論外人說什麼,做什麼,也傷害不到你,因為你對佢地從來無祈望過什麽。
Yumiyu0102
|

知道
美之選468
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 17:50

已經吾想再見到佢果d自私,又尊重,自以為自己岩既奶奶,姑仔,老爺,少見為妙我有 ...

你要記住,佢地對你不好是預料中的事(因為你對於佢地來講是外人而己)相反.....如果佢地對你好.....那你才要小心呀 !
HOPEFORBB
|

回覆 Yumiyu0102 的帖子

你話佢屋企人啲問題,咁對你,你C6完全唔知?我唔明白點解有啲位你C6唔行出嚟保護你
Yumiyu0102
|
Yumiyu0102
|
回覆 HOPEFORBB 的帖子

佢成日都話會同佢屋企人講,可惜都冇用未結婚前,我家的c6 同佢屋企人吾係好多野講,直到家下都係,而且佢係中間,好難做,唉,我都吾想俾壓力佢
HOPEFORBB
|
回覆 Yumiyu0102 的帖子

連你C6都無辦法,咁應該無咩人有辦法

雖然唔知你C6之前的離婚原因,但都幾肯定前妻都係長期被欺負,而你C6都係用呢種手法處理
anna59
|
惡性循環
sweetiesbear
|
你講男家壞話就唔得
姑9講男家壞話就得

我宜家都明呢個玩法

新抱想老公照顧就貪心
姑9想老公照顧就應份

新抱想層樓有份就貪男家錢
姑9想層樓有份就係應份

新抱買名牌係大花筒
姑9買名牌係品味係氣質

點玩呀?
Yumiyu0102
|
回覆 sweetiesbear 的帖子

完全講中,冇得玩永遠我都係我錯
sweetiesbear
|
Yumiyu0102 發表於 18-12-21 22:37
回覆 sweetiesbear 的帖子

完全講中,冇得玩永遠我都係我錯

咁你要心理上放輕d (需要時日)