自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

禁止訪問

伯爵府

我,食咗兩年藥,基本上冇乜發作

係有時真係好唔夠訓好攰就會有啲發作嘅感覺,我會即刻啪粒鎮靜劑

伯爵府

BGCOME08 發表於 18-12-21 17:13
其實都唔快啦,我係頭3個月日日食,3個月就開始隔日食,6個月就隔幾日食,一直到9個月先完停葯。

其實而 ...

都算快停藥,我睇過話血清素一食最快都要9個月至一年先開始停得

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首先你要深入認識咗呢個症狀先,越了解,你就越能克服,我係過來人,好明白你。
當年我借咗好多關於呢個症嘅書睇,我冇食過血清素,所以比唔到意見你,但認知治療真的有用的。

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

有類似經歷,分享下
以前會無啦啦抖唔到氣,覺得好焗,會少少肚痛標冷汗,跟住就頭暈,好驚自己會暈底
搭巴士同去人多地方最常出現上面症狀,獨處又較易出現
去做過body check又唔係身體有咩問題,跟住朋友介紹我去睇精神科,個醫生覺得我係panic disorder,但情況只係mild,唔想我食藥住.醫生叫左我做 “呼吸治療” ( sorry, 我真係唔知學名係咩),醫生係教我病發時控制同專注自己呼吸,個原理類似係你越抖氣急促,身體內嘅co2就會唔夠就會覺很越暈
我前後見左醫生兩次,之後都仲有暈嘅,但個呼吸方法真係幫到我,慢慢發作嘅次數都減少左
都已經成10年以前嘅事,我都唔係記得好清楚了,希望你都早日康復

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

lammmm16 發表於 18-12-21 15:20
今年5月中,行行下商場突然心跳加速、出汗、面麻痺、頭暈,朋友幫我call白車,入埋醫院都話我無事。一星期 ...

出街進度冇得急, 要慢慢黎, 要時間俾自己build up 番信心同埋健康.

有時諗野思維要正面d, 你可以響有驚恐症後1個月返到工, 已經有進步. 你似乎已經可以自己出街? 出街時只係心慌慌? 你由有人陪你出街開始, 之後試下一個人出去, 先去屋企附近開始, 見自己應付到又冇事至慢慢去遠d. 我出街同揸車都咁.

另外出街前要做好準備, 等自己安心d 同埋排除任何發生類似症狀既機會, 減少壓力. 例如食左早餐至出街, 趕極都飲幾啖甜野至出去, 就算出去時見暈都知自己餓過龍. 仲有個袋有d 餅, 葯等, 咁你會知道有事時可用到等等... 唔多唔少都要靠意志力去迫自己出街, 用意志力去叫自己撐住, 心慌慌時我自己一軟弱就會暈快d.

做運動係好, 體能應付到咪去做. 但我未有病前做開運動, 之後因為身體成日都唔妥, 所以停左唔做運動. 隔左好耐開始冇心悸, 我至開始做番運動, 暫時冇以前咁激.

加藥的而且確會令人覺氣餒, 但唔好俾加藥兩個字打倒, 加藥唔代表你唔掂, 而係用一個新方法去幫你. 順其自然, 你要對自己有信心, 會對控制病情有助.

希望你早日康復.

用戶要求終止服務

回覆 Ytfc 的帖子

原來要差唔多成年~

用戶要求終止服務

好多謝咁多位jm

伯爵府

lammmm16 發表於 18-12-24 10:15
好多謝咁多位jm

帶埋白花油出街,都有幫助

用戶要求終止服務

回覆 bosch 的帖子

我都係會帶定暖水,鎮靜加白花油咁出街.其實我已經無好強烈咁發作, 但自己去街仲成日心慌慌同怕暈咁
有人陪就一d事都無(仲同屋企人去到旅行), 所以醫生先唔想我咁快減藥, 什至加藥

用戶要求終止服務

Update: 我已經食血清素11個月了, 快接近1年, 現在食1.5粒, 情況穩定可以番工去街。但有時自己去人多/陌生地方會怯會驚會緊張, 其實可唔可以斷尾…?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lammmm16 發表於 19-6-28 17:56
Update: 我已經食血清素11個月了, 快接近1年, 現在食1.5粒, 情況穩定可以番工去街。但有時自己去人多/陌生 ...

可以的。但可能要食血清長D時間。

複式洋房

過來人經驗…唔好太依賴藥物,尤其精神科藥物。
做運動,曬太陽,拉下筋,食魚油…盡快斷藥吧!
雖然我明食左藥,抑鬱驚恐會真係減少好多甚至冇,開頭好爽架,心情愉快,但長期真係對個人有好大影響(雖然依家話d藥好靚又冇副作用,但我食左3年,唔覺)!如果畀我再揀過,我唔會食藥,我會做心理輔導。我已經冇食藥,每個星期見心理醫生,教我認知治療同其他方法。雖然心慌依然有,但我學緊同佢相處。

已刪除用户

珍珠宮

ncnccpp 發表於 19-6-29 02:34
過來人經驗…唔好太依賴藥物,尤其精神科藥物。
做運動,曬太陽,拉下筋,食魚油…盡快斷藥吧!
雖然我明食 ...

你每天吃魚油?

用戶要求終止服務

回覆 ncnccpp 的帖子

jm多謝你回覆,我都想開始慢慢減藥

用戶要求終止服務

回覆 Fishqqma 的帖子

好彩可以斷尾

複式洋房

sabun 發表於 19-6-29 09:42
你每天吃魚油?

係啊,自從冇食藥,我日日都有食魚油同b complex