上水去皇崗

fafapoodle
|
聖誕節假期去觀瀾湖hard rock住三日,因為會約其他屋企人一齊出發,所以會响皇崗等,但,想知可以點去呢?係咪坐的士都到?但聽聞仲要轉'黃'巴?咁一家五口,有個29吋行李喼,俾唔俾上巴士嫁?
究竟有咩方法方便d呢?
另外,大陸坐的士收唔收現金呢?還是要有咩支付寶吖、we chat 至得呢?係咪睇表?安全嗎?
我真係成十年無返過大陸,請大家教!
joeyjoey223
|
fafapoodle 發表於 18-12-21 16:15
聖誕節假期去觀瀾湖hard rock住三日,因為會約其他屋企人一齊出發,所以會响皇崗等,但,想知可以點去呢? ...

你邊到出發?
黃巴行李可上車的,本身黃巴都唔多位比人座,企位多
fafapoodle
|
回覆 joeyjoey223 的帖子

我地由上水出發嫁!
終極熊貓
|
如果錢唔係主要concern,想方便
不如book中港車直接去酒店

答返你,你路線ok,的士收現金
Coffee33
|
聖誕節假期去觀瀾湖hard rock住三日,因為會約其他屋企人一齊出發,所以會响皇崗等,但,想知可以點去呢? ...

上水有巴士去皇崗,不過要睇時間,唔知幾點到幾點,走左架車又要等唔知幾耐,所以我通常落馬洲或羅湖過關後坐的士去皇岗。起標比現金。
fafapoodle
|
Coffee33 發表於 18-12-21 17:19
上水有巴士去皇崗,不過要睇時間,唔知幾點到幾點,走左架車又要等唔知幾耐,所以我通常落馬洲或羅湖過關 ...
請問,落馬洲同羅湖,係咪一出就有的士站,還是要响街度截車呢?咁,可以直接坐去酒店嗎?因為其餘屋企人有直通巴到皇崗,見我唔識路才提議响皇崗一齊坐的士去酒店咋!
fafapoodle
|
終極熊貓 發表於 18-12-21 17:03
如果錢唔係主要concern,想方便
不如book中港車直接去酒店
中港車用咩途徑可以book到嫁?佢地等埋d客過關?
peggy65
|
大陸的士坐4位,要分兩架
tkop
|

做咩唔用滴滴出行
mandy952
|

不如福田過關再轉地鉄去皇崗站
tictactoe
|
由上水去新田黃巴站可坐276B
hnh_mami
|
fafapoodle 發表於 18-12-21 16:43
回覆 joeyjoey223 的帖子

我地由上水出發嫁!

搭的士同司機講去皇崗既黃巴站就可以,call的指定要5人車。

落左的士附近就係黃巴站,好似每位10蚊,搭完一程過香港關,再上返黃巴搭多程就過大陸關。出左去上天橋就有指示落去的士站,大陸的士係4座位,你地睇下幾多人分幾多架的士,俾現金無問題的。
Coffee33
|
fafapoodle 發表於 18-12-21 19:32
請問,落馬洲同羅湖,係咪一出就有的士站,還是要响街度截車呢?咁,可以直接坐去酒店嗎?因為其餘屋企人有 ...

落馬洲出關後要行5分鐘過馬路先到的士站,羅湖就係出關後落扶手電梯落地下直行右手邊有的士站,如一家人帶個喼就唔見意皇岗黃巴過關,因為要過完香港關再坐返黃巴再過大陸關,太麻煩。
如坐的士直接去到觀蘭酒店落車就得。

中港車由香港直去觀蘭當然最舒服,要千幾蚊港紙一程。

mandy952
|

上水廣場樓下個巴士站有過關直通車去皇崗和文錦渡,中港通車或永東車,廿幾元一位
fafapoodle
|
mandy952 發表於 18-12-21 22:56

上水廣場樓下個巴士站有過關直通車去皇崗和文錦渡,中港 ...
如果要二十幾蚊一個人,我一家五口我諗坐的士也差不多了。