西九龍搭高鐵預幾早到

eziznw
|
如果早上10點車,請問你哋會幾早到?是否好像搭飛機提前早兩個小時到? 我不知道要預幾多時間過關。要帶住小朋友,過關不可用e通道。
lovececing
|
買飛時果個人話要最少45分鐘前去入閘,因為班車開前45分鐘會關閘,所以我諗住1個半前去到,買埋早餐入去食
RelaxHippo
|
我通常預早45分鐘去到西九龍站。 要過安檢,香港入境,大陸入境,大陸海關檢查行李,過完呢4關都差唔多可以入閘上車。 有小朋友再預鬆少少。
eziznw
|
lovececing 發表於 18-12-21 17:57
買飛時果個人話要最少45分鐘前去入閘,因為班車開前45分鐘會關閘,所以我諗住1個半前去到,買埋早餐入去食
...

明白,謝謝!
eziznw
|
RelaxHippo 發表於 18-12-21 18:00
我通常預早45分鐘去到西九龍站。 要過安檢,香港入境,大陸入境,大陸海關檢查行李,過完呢4關都差唔多可 ...

明白,多謝你!
RelaxHippo
|
...

開車前15分鐘先可以檢票入閘上車,開車前5分鐘先close閘口。 我自己預早45分鐘到西九買票,過完4關就可以入閘上車。
toto032013
|
eziznw 發表於 18-12-21 17:45
如果早上10點車,請問你哋會幾早到?是否好像搭飛機提前早兩個小時到? 我不知道要預幾多時間過關。要帶住 ...

每次我都預35mins前到, 時間仲有鬆動.
sharon26788
|
好似話開車前45分鐘先可以入閘,早到都無得入住。
brbaby2007
|
...

Cs話開前20分鐘先入得喎!點樣45分鐘會關閘?
ganbare
|
我上星期第一次坐高鐵,早2個鐘去到,去到用信用卡取票,食野,去廁所,慢慢行去差不多1.5小時啱啱好

A仔媽咪
|
我網上買飛,取票後職員提我地45分鐘前去過關做安檢,我搭果日平日黎嘅,唔洗點排隊所以好順利,過晒關搵定上車閘口去埋廁所,等左一陣就開閘落月台上車。
lovececing
|
brbaby2007 發表於 18-12-22 21:21
Cs話開前20分鐘先入得喎!點樣45分鐘會關閘?

我聽到係話最少要早45分鐘到,我25號先知係點,我會預早d時間去
李露眉
|
其實我諗同和諧號一樣
brbaby2007
|
lovececing 發表於 18-12-22 21:38
我聽到係話最少要早45分鐘到,我25號先知係點,我會預早d時間去

官方係話45分鐘,但20分鐘前先可以上車
Cs講
littlecake
|
eziznw 發表於 18-12-21 17:45
如果早上10點車,請問你哋會幾早到?是否好像搭飛機提前早兩個小時到? 我不知道要預幾多時間過關。要帶住 ...

45分鐘係好mun, 要過2個關,1個鐘好d, 再多15分鐘仲好,啱啱我星期五下晝先搭完,3點33分車,2點490分已到,最後我只係比開車時間早9分鐘上車
lovececing
|
brbaby2007 發表於 18-12-22 21:53
官方係話45分鐘,但20分鐘前先可以上車
Cs講

我諗過左關唔代表月台就會開放,我見過左關應該有堆椅可以坐,夠鐘先可以落月台
brbaby2007
|
littlecake 發表於 18-12-22 22:49
45分鐘係好mun, 要過2個關,1個鐘好d, 再多15分鐘仲好,啱啱我星期五下晝先搭完,3點33分車,2點490分已到 ...

好多人過關?
sharon26788
|
brbaby2007 發表於 18-12-23 08:30
好多人過關?

今朝好多人
brbaby2007
|
sharon26788 發表於 18-12-23 10:55
今朝好多人

本來想xmas最後拗底放棄了

琴日仲停电左成個小時

多人排過關??
sharon26788
|
brbaby2007 發表於 18-12-23 10:56
本來想xmas最後拗底放棄了

琴日仲停电左成個小時

高鐵過關還好,係過x光檢查混亂