原來大陸人對聖誕節這樣想法

bb130505
|

我發左個新聞比佢地,佢地真係好玻璃心

PS.各位jm冷靜d,其實我想講如標題,他們的想法,而不是大陸比唔比慶祝聖誕和擺不擺聖誕裝飾,個點是”唔戥外國人開心”呢個想法。

由於有部份jm冷靜唔到,和出疑神疑鬼的狀態,我加多張相,最後我是這樣回答的,沒有恥笑,只有教化。希望jm佢地心理上可以重新出發,活出精彩人生

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Moti
|
唔係佢哋玻璃心,係俾「偉大嘅人」禁止慶祝外國節日。
yucl_hk
|
內地人都無宗教, 聖誕節係無意義
Gi-leung
|
係咪環保問題咋?
littlesister
|
都唔知係咪假新聞
bebe1224
|
記得我以前中學係佛教團體辦學,我地冇聖誕聯歡會,但叫冬至大食會。學校都冇聖誕裝飾。
annaliu1989
|
littlesister 發表於 18-12-21 18:47
都唔知係咪假新聞

我同樓主感覺一樣,有時啲新聞真喺作得就作。真實性太低,問過自己內地一啲朋友,人哋都完全冇呢啲感覺,反而有啲港人成日借一啲新聞喺度嘲笑。
jpwy    發表於 18-12-24 16:21
cissie    發表於 18-12-22 02:10
艾菲BB
|
連信教自由都冇
mayuenhk
|
感覺係假新聞
我上網見到內地人屋企大小棵聖誕樹
上海、杭州、羅湖⋯亦有佈置。
啲人四出打卡
Jasmine-4711
|
共產主義是無神論,

第二個原因係怕教會勢力坐大而变成政治勢力,威脅黨的領導。
MsBusy
|
我喺深圳商場,見好多聖誕裝飾喎
09daisydaisy
|
bb130505 發表於 18-12-21 17:54

不能用一個大陸人代表全部,廣州到處在慶祝聖誕,好有氣氛啊!
終極熊貓
|
Gi-leung 發表於 18-12-21 18:45
係咪環保問題咋?

肯肯定啦
你見佢地平時網購物流packing就知佢地有幾環保~
|
要印證,去淘佬search 下有無裝飾賣便知。要禁,當然淘佬都禁埋
李斯特
|
假的真不了
李斯特
|
大陸無人信教
狐朦
|
唔會掛
wongsamuel
|
littlesister 發表於 18-12-21 18:47
都唔知係咪假新聞

你話呢

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jpwy    發表於 18-12-24 16:21
pansy888hk    發表於 18-12-22 02:08
hellomiki
|
大陸好多地方都有聖誕裝飾喎! 呢篇嘢可信性低
tungking
|
bb130505 發表於 18-12-21 17:54

如臨大敵可能夸張左D,但西方節日在內地,確實有D打壓。。如聖誕、復活節都不會太熱烈/張揚慶祝……大慨是不想人民崇洋~~掛