雞蛋都呃,人都癲!

KwongYuki
|

話說今日去旺角街市!
咁我買$10有6隻蛋,寫住(無得揀)!
咁都ok,因為我買到成手野,其實都無手騰出來揀!

戲肉開始:
佢拎左個白色小膠袋,入邊有張報紙仔墊底!
我嗰刻諗住報紙是用來防撞。
我見佢一隻手夾左兩隻蛋,第二下夾左三隻蛋放入個袋。
我接過袋蛋之後都打開個袋望望,又比我數都係六隻喎,咁我個刻咪以為自己眼花囉!
返到屋企見到有隻蛋爛到瀉晒蛋黃出來!
我拿拿臨扔左佢,肯肯肯定途中無整爛過的。
爛蛋一早在膠袋入面

我第一下覺得係好可笑,雞蛋值得幾多錢呀?咁都呃?做街坊生意,咁唔老實,仲點會有下次?

我當自己唔小心整爛左隻蛋,又學會了一課

~Exit~
|
即係膠袋入面事先已經有一隻爛蛋响入面
CathyChan1126
|
好鬼過份,
我都試過買菜
裏面果d係爛菜
佢竟然係我拿銀包果時,
中間換左爛
KwongYuki
|
~Exit~ 發表於 18-12-21 18:48
即係膠袋入面事先已經有一隻爛蛋响入面

對啊!
我頭先寫得唔好,剛剛改返寫清楚啲!
raven
|
好唔老實
KwongYuki
|
CathyChan1126 發表於 18-12-21 18:51
好鬼過份,
我都試過買菜
裏面果d係爛菜

係囉!
菜又值得幾多錢吖?真係唔知佢賺多幾多蚊囉
咁樣永遠都唔會再幫襯!!
賺多幾蚊,但做壞個名,條數真係咁計咩?
CathyChan1126
|
KwongYuki 發表於 18-12-21 18:56
係囉!
菜又值得幾多錢吖?真係唔知佢賺多幾多蚊囉
咁樣永遠都唔會再幫襯!!

係呀,所以我無再幫親
蝦我一個c9仔買餸
yurijm
|
好無恥,我試過類似既事
真係氣難下

KKKKit
|
其實咁樣做生意係最蠢,呃左個客一次,人地就唔會再幫襯你
juliemania
|
所以呢吾好怪人吾支持街市小店,吾係呃人就超惡,寧願幫襯超市
tsung
|
KKKKit 發表於 18-12-21 19:00
其實咁樣做生意係最蠢,呃左個客一次,人地就唔會再幫襯你

認同
tkop
|
KwongYuki 發表於 18-12-21 18:04
話說今日去旺角街市!
咁我買$10有6隻蛋,寫住(無得揀)!
咁都ok,因為我買到成手野,其實都無手騰出來揀 ...

你下次要用旦壳
八婆仔@
|
juliemania 發表於 18-12-21 19:06

認同
twotigers
|
juliemania 發表於 18-12-21 19:06

認同 X 2
Janicefin
|
我都試過俾人換爛菜,真心嬲。
李斯特
|
其實好常見
影月千弓
|
佢用報紙係唔想比你見到啲黃瀉晒出嚟
Poyau
|
得不償失 咁做趕客無下次
mmya
|
為咗隻爛蛋搞咁多嘢?會唔會呀!?
KwongYuki
|
mmya 發表於 18-12-22 00:06
為咗隻爛蛋搞咁多嘢?會唔會呀!?

恭喜你!
你未曾遇過呢啲情況!

我都覺得為左隻爛蛋唔值得用咁多心思做壞個招牌!
偏偏有一小撮人就係咁唔老實(例如:換走生果、爛菜、海鮮、魚⋯⋯)

是我一時大意,無諗過今時今日仲有人為左一隻雞蛋花咁多心思