自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

newinewi 發表於 18-12-22 07:11
少見多怪

堂堂上市公司在2018年仍然用已經冇原廠support的系統 你能找到第二間?

瑪瑙宮

bks2014 發表於 18-12-22 09:12
堂堂上市公司在2018年仍然用已經冇原廠support的系統 你能找到第二間?

係咪好失禮人

瑪瑙宮

可能無錢用新野

男爵府

crazycarrot 發表於 18-12-22 05:10
OS如果唔update唔單止冇支持,仲有保安風險同好多app行唔到。地鐵咁打間公司,IT部門一定有指引需要upgrad ...

正確,大公司不會用沒有support 的software. 無事由自可,出了事沒有人跟。這是IT management 的嚴重事故,現在大家明白為什麼訊號係統經常出事

侯爵府

bks2014 發表於 18-12-21 21:10
6樓正確
微軟N年前已經不支緩xp了
即是冇update ,也沒有patch 。

佢core嗰部份唔係XP嘅,我諗
見到古董感覺幾有趣

伯爵府

日本好多公司都用緊XP...

https://japan.cnet.com/article/35099761/2/

如果部電腦唔需要上網, 唔需要安裝任何其他軟件, 我搵唔到任何理由要無端端UPDATE~

上唔上市唔係重點, 識唔識電腦先係重點。

男爵府

crazygal 發表於 18-12-22 06:49
會唔會係個system唔support新嘅os?

我以前有一隻手寫板,upgrade咗新嘅os之後用唔到 ,因為driver已經冇 ...

唔可能fix噻所有bugs。某啲bug比較麻煩,會defer到下一個版本再當feature做,所以軟件是需要upgrade。而且永遠是道高一尺 魔高一丈,hacker會找出新嘅loophole去攻擊OS,hijack啲devices,所以好似病毒一樣會evolve,唔存在fix完的bug。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

bks2014 發表於 18-12-21 21:10
6樓正確
微軟N年前已經不支緩xp了
即是冇update ,也沒有patch 。

港鐵都係用緊XP

珍珠宮

pumpumpurin 發表於 18-12-21 22:29
佢只係當一部TERMINAL咁用...無UPDATE都唔係問題...又唔洗上互聯網, 廣告或者新聞係各車站控制中心直接傳 ...

Agree. 一個穩定的系統好重要。
有時windows update完問題仲多。

首頁

尾頁

跳至