想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Momofan2018 發表於 19-1-6 16:36
我 36 , amh 0.77 , 經過一年努力,而家有咗5個月啦(emoji)

請教呢一年做,食過甚麼幫助,最終自然懷孕嗎?

洋房

Taylor1222 發表於 19-1-6 16:38
請教呢一年做,食過甚麼幫助,最終自然懷孕嗎?

呢一年真係做咗好多嘢,不過一定會非常有恆心每日做,相信你都會成功。

1)每日 Dhea , cq10 , 維他命D3, omega 深海魚油,維他命E
2)每日飲滴雞精
3)戒煙戒酒
4)早睡早起
5)保持心境開朗
6)一星期最少兩至三次運動,每一次做1.5 hrs
7) 睇中醫調理身體
8)每個月check排卵,指定日子必定做功課

別墅

Momofan2018 發表於 19-1-6 16:43
呢一年真係做咗好多嘢,不過一定會非常有恆心每日做,相信你都會成功。

1)每日 Dhea , cq10 , 維他命D3, ...

可以分享你睇邊個中醫呢❓

大宅

yhyeung 發表於 19-1-6 15:01
我唔知點解amh 有1.82
但卵泡得3-5 粒 :(

醫生話個個cycle 不一樣,你隔個cycle 照卵泡,可能多d 呢

大宅

檬 發表於 19-1-6 14:26
我係佐敦美邦檢,係個護士同我講份報告,其他指數到無咩問題,只係AMH指數得0.75
你講你食Q10 同DHEA係邊 ...

GNC 同iherb 買,跟佢指引,一日一粒

我會同中藥分開食呀

洋房

Momofan2018 發表於 19-1-6 16:36
我 36 , amh 0.77 , 經過一年努力,而家有咗5個月啦(emoji)

我32到唔明白AMH咁低...
希望調理身體後可以成功

大宅

Momofan2018 發表於 19-1-6 16:43

1)每日 Dhea , cq10 , 維他命D3, ...
請問你supplement是一次食嗮咁多粒嗎?還是分幾次食,每次食一粒?

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-6 19:20
醫生話個個cycle 不一樣,你隔個cycle 照卵泡,可能多d 呢

我抽咗幾次卵,次次真係得3-5

大宅

yhyeung 發表於 19-1-7 17:12
我抽咗幾次卵,次次真係得3-5

真奇怪,醫生有解釋嗎?

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-7 19:03
真奇怪,醫生有解釋嗎?

話那始終只是一個數字

洋房

回覆 Manmanman12345 的帖子

想問CO-Q10 食幾多MG 架....

大宅

lunyee 發表於 19-1-11 09:52

想問CO-Q10 食幾多MG 架....

100-600mg 都有人食呀,我就300mg

大宅

yhyeung 發表於 19-1-7 19:04
話那始終只是一個數字

咁d 卵質素好嗎?

洋房

謝謝你回覆....
我都想同大家分享, 我係高齡47, 剛做左AMH字數值有3.4, 話卵巢似44年紀, 其實都擔心咁既年齡先有小朋友風險都大.

我希望你們唔好灰心, 調理身體一定會成功. 加油

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-11 10:21
咁d 卵質素好嗎?

一般咋
所以要抽幾次

大宅

lunyee 發表於 19-1-11 10:54

謝謝你回覆....

卵巢年齡44,但AMH 咁高好奇怪啊,醫生有無解釋呀?
咁你照卵泡有幾多粒?在哪裡做IVF ?

洋房

因我另一伴想生小朋友, 咁就去睇不孕醫生, 醫生都話自然就沒可能的, 要IVF, 但IVF實在太貴了, 又並不是一次就能成功, 所以醫生話先驗血睇下AMH值幾多, 及CHECK卵巢先, 當時醫生CHECK就話我個卵巢唔似你年齡喎.
卵泡當時照卵巢醫生詰我知有幾粒, 當時我見到有4-5粒.

已IVF我未決定做.

大宅

lunyee 發表於 19-1-11 13:50

因我另一伴想生小朋友, 咁就去睇不孕醫生, 醫生都話自然就沒可能的, 要IVF, ...

之前睇愛群資料,年歲,AMH ,促掛卵泡通常成正比,你既年齡有有4-5 個卵泡好叻呀,你平時一定好健康呀

洋房

我都想同大家分享...希望資料幫到大家.....
我從40歲時已經開始早睡習慣啦....最遲都會10-11點時間, 以前重誇張9點鐘上床,好似小學生甘啦...到現在都係一樣如沒有飯局既, 比自己早點睡覺比較身體好....哈哈

我都知唔係個個人都可以甘早訓,我都係很久以前聽中醫講早訓比較身體好. 運動方面好多時曬太陽及行山.

同埋我都係前年先搵到夾自己中醫師, 開始調理身體, 食白鳳丸.

我唔知道甘既習慣會唔會對女性卵巢同子宮方面好的.

但大家一定要戒凍飲,哩個好重要架.

其實我都希望試下自然懷孕, 因身邊伴侶並不想花咁大既錢去做IVF.

*我剛有朋友去台灣做人工,下星期抽卵, 我希望我朋友成功.

侯爵府

canteen31 發表於 18-12-22 00:46
AMH低食DHEA, 但如果有pcos唔食得,食Q10就提升質素

好似dhea 增加卵子不代表,未能改善質素

首頁

尾頁

跳至