有冇宮頸短媽媽?

AngelaSucrose
|
大家如何呀?可以分享嗎?我現在才22w
littletwinZ
|
AngelaSucrose 發表於 18-12-22 19:10
大家如何呀?可以分享嗎?我現在才22w

你短到幾多?醫生有無話點做?
我係加托+訓床到生+藥
|
littletwinZ 發表於 18-12-22 19:44
我係加托+訓床到生+藥

我剛剛做完手術,現在等出院,不知可否等到生
littletwinZ
|
AngelaSucrose 發表於 18-12-22 20:01
我剛剛做完手術,現在等出院,不知可否等到生

你係用縫?宮頸開左?
|
littletwinZ 發表於 18-12-22 20:19
你係用縫?宮頸開左?

對啊,用縫,你呢?我上一胎早產
littletwinZ
|
AngelaSucrose 發表於 18-12-22 20:49
對啊,用縫,你呢?我上一胎早產

我用加托環,你上胎幾w?咁你呢胎要小心,長訓床。我識jm縫+托雙重
|
littletwinZ 發表於 18-12-22 20:51
我用加托環,你上胎幾w?咁你呢胎要小心,長訓床。我識jm縫+托雙重

上一胎34w6d...沒有托或縫
littletwinZ
|
AngelaSucrose 發表於 18-12-22 20:52
上一胎34w6d...沒有托或縫

咁已經好好,唔算差,我識果d係無左
|
littletwinZ 發表於 18-12-22 20:53
咁已經好好,唔算差,我識果d係無左

你第幾週?
littletwinZ
|
AngelaSucrose 發表於 18-12-22 21:21
你第幾週?

就37
mi_meow
|
我用環托,足月38wk 啱啱生咗喇,加油呀!!
|
mi_meow 發表於 18-12-24 00:14

恭喜你,我今晚出院,希望可以足月出世,因為要照顧大B,所以有D擔心,你好好坐月,BB大個D會好可愛
mommy2015
|
littletwinZ 發表於 18-12-22 19:44
我係加托+訓床到生+藥

其實你地點知道自己子宮頸短?係咪一定要問醫生做檢查?幾多週先會發現?可以分享吓嗎?等我哋啲新手媽媽有警惕。
|
mommy2015 發表於 18-12-24 09:19
其實你地點知道自己子宮頸短?係咪一定要問醫生做檢查?幾多週先會發現?可以分享吓嗎?等我哋啲新手媽媽 ...

我有一次小產8w和一次早產34w6d經驗,所以今次醫生睇得緊張啲,其實一直都係3.7cm以上,20w照結構時得2.3cm,正常是2.5cm以上的,所以立即做縫子宮頸手術,因為24w之後就要用塞環,我好細膽的,所以做縫,可以半身麻醉

我身體比較差因為有甲狀腺問題和年紀大,所以有點問題,你不用擔心呀
mommy2015
|
AngelaSucrose 發表於 18-12-24 10:21
我有一次小產8w和一次早產34w6d經驗,所以今次醫生睇得緊張啲,其實一直都係3.7cm以上,20w照結構時得2.3cm, ...

其實有冇辦法可以早啲知道有冇子宮短呢個問題?我得7W咋!係咪一定要到20W 照結構時先知?
|
mommy2015 發表於 18-12-24 10:46
其實有冇辦法可以早啲知道有冇子宮短呢個問題?我得7W咋!係咪一定要到20W 照結構時先知?
...

應該是,太早照唔到

不用太擔心....現在多休息就ok....陀BB好像打機一樣,一關一關咁樣過
yy516
|
mi_meow 發表於 18-12-24 00:14

你幾多w加環托呀?
多多168
|
我都係同道中人,我14週岀大血,去政府話冇原因只用鴨咀鉗睇到係子宮岀血,之後我吾放心去左私家一照,宮頸只得1.7,即加托,而家一路病假,訓床中,日子好難捱
多多168
|
yy516 發表於 18-12-24 13:12
你幾多w加環托呀?

YY你有冇落下街,當然係近附近果啲,因我夜晚果餐吾想要老人家拎比我,外賣又吾送,我樓下有間快餐店,想落去食晚餐,但又好驚
yy516
|
多多168 發表於 18-12-24 14:00
YY你有冇落下街,當然係近附近果啲,因我夜晚果餐吾想要老人家拎比我,外賣又吾送,我樓下有間快餐店,想 ...

我無呀 最多叫外賣到屋企咋
準備唔落街