好擔心,BB就嚟兩個月大,對聲音無反應,又唔望人

berriesmania
|
我地同BB講野佢唔會望,亦無任何反應,但有大聲佢會嚇親,出世做聽力亦正常。我地餵奶,佢實係望住啲燈望另一面唔望人,有時自己無意義咁笑,離遠佢會望下我地,但唔知係咪望眼。我而家好擔心好驚,好多人話BB一出世或者四五個星期已經認得媽媽,中意聽媽咪把聲,但我個女對我完全無反應😢
Pokiyim
|
我覺得唔洗太擔心,個陣呀b都唔會眼金金望住我地,我記得姑娘講過佢地一出世係好似有大近視咁好矇,所以望燈都好正常,同埋無意義笑下個啲我個囡以前都試過,佢哋未識邊啲好笑唔好笑,但會識得做依個動作都好正常
|

回覆 berriesmania 的帖子

Hi berriesmania , 每個BB都有自己發展速度,囡囡出世時做過聽力檢查係正常,媽媽唔好太擔心呀! 1-2個月BB瞓覺時間比較長(14-17小時),佢地視力仲發展緊,只睇到近距離(約20-25厘米)嘅人和物,如果有大聲/高音會眨眼和舞動手腳,經常握住拳頭/本能反射咁笑,媽媽預備D顏色鮮艷、圖案對比強烈及會轉動的懸掛玩具俾佢可增加對BB剌激,肌膚接觸/肚仔按摩係最好地地的親子活動,媽媽一邊按肚一邊望住BB(唱兒歌) , 相信好快會認到媽媽把聲和氣味,媽媽清楚按摩肚仔方法嗎? 幾時同BB返健康院?
berriesmania
|
回覆 [email protected] 的帖子

BB下個月頭會返健康院打第二支針,我見到網上話啲BB一出世已經對媽媽嘅聲音有反應,所以我擔心,我知道佢聽到野,因為大聲會嚇到佢彈一彈,但只係唔會理我地
kenchiu311
|
berriesmania 發表於 18-12-27 17:15

BB下個月頭會返健康院打第二支針,我見到網上話啲BB一出世已經對媽媽嘅聲音有 ...

我bb到差唔多3個月先認得聲,同佢玩會識笑。2個月果時眼珠 focus 到會跟住轉但唔會認得人,唔洗太擔心,每個bb都唔同。

|
berriesmania 發表於 18-12-27 17:15

BB下個月頭會返健康院打第二支針,我見到網上話啲BB一出世已經對媽媽嘅聲音有 ...

胎兒 大概係 19 週左右聽覺開始發達, 都有聽過懷孕媽媽多同BB傾計、唱歌,適當嘅聽覺刺激,BB有可能會快D認到媽媽把聲。 BB仲細,媽媽多D同佢親密互動,係餵奶或換片時,回應/模仿BB動作/聲音,同時將四周發生嘅事,較高聲調又溫柔咁同佢講將會做嘅事,例如食奶奶、去街街、洗白白/沖涼涼,肌膚接觸: 溫柔地將腳仔伸直、彎曲,轉換身體姿勢等,多D同佢近距離望住佢唱兒歌(20-25厘米內),用唔同表情逗BB玩,依D都係好簡單方便嘅親子溝通方法。 如果媽媽仍有唔放心,都可以返健康院打針時,問下醫護人員架,加油!