孕婦用化妝品和護膚品

你地用緊邊D?我唔敢用用開果D住,但又唔識那些合適,不會影響B B...

Alulalala
|
我都好想知(emoji)
肥虎虎
|
用有曠物成份既粉
我要做媽媽
|
護膚品咪用含有A醇成分既應該都係冇問題既,化妝品既話,我覺得唔需要點換
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

點睇含A醇成份?
EstrellaDamm
|
[email protected] 發表於 18-12-23 22:13

點睇含A醇成份?

孕婦忌用維他命A類成分,如 retinol, retinoic acid, retinyl palmitate等。可參考以下取自 Babycenter 資料。

Avoid products with these ingredients:
Avage, Fabior, Tazorac (tazarotene)
Avita (tretinoin)
Differin (adapelene)
Panretin (alitretinoin)
Retin-A, Renova (tretinoin)
Retinoic acid
Retinol
Retinyl linoleate
Retinyl palmitate
Targretin gel (bexarotene)
kewpie160523
|
[email protected] 發表於 18-12-23 15:16
你地用緊邊D?我唔敢用用開果D住,但又唔識那些合適,不會影響B B...

我買左ad atorrege既洗面同乳液,同埋買左Naturaglace BB Cream,都幾好用~
ma1229ma
|
回覆 [email protected] 的帖子

我用緊礦物彩妝,對bb無影響喔!因為礦物是天然物質,如果用市面上嘅化妝品,
要特別小心有石油 滑石等成份嘅....
黑白小狗狗
|
我用naturaglace全套化妝品,講明孕婦都用得。beyorg有得賣
我要做媽媽
|
[email protected] 發表於 18-12-23 22:13

點睇含A醇成份?

呢個我都需要google,而且好似有衍生物架。最好就咪用美白產品,補水保濕既一半都冇問題既
李露眉
|
用翻平時
haha748494
|
我凈系有有保濕功效護膚品。
hamsterma
|
[email protected] 發表於 18-12-23 15:16

我都係用保濕嘅,美白唔可以用
lolitaloves
|
ma1229ma 發表於 18-12-24 11:37
回覆 [email protected] 的帖子

我用緊礦物彩妝,對bb無影響喔!因為礦物是天然物質,如果用市面上嘅化妝品,

想問如果個化妝品有滑石粉成份
對個胎有咩影響?