自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

個姓馬既老師,講私人無謂野仲多過敎書。咁多堂都係玩,無任何真實處理或遇到情景問題既解答。 只能講「呃錢」。

個姓馬既老師每次都遲到,施施然咁入來say 個hi,再話等齊人先開始,咁樣拖下拖下又無左30-45分鐘。 到真正上堂,傾計玩仲多過乜,唔係為左張證書都唔讀。 個個同學仔私下都「敢怒不敢言」,因怕比佢評分低。 所以大家係最尾完堂要交課後評語,都話馬姓老師hea教,學唔到野。

最死就係講到認受性幾高,其實我地班同學攞張野搵playgroup 做,比人笑呀!唉,真係無諗過咁。
個老闆見工一睇,「你係佢到上堂呀?」再笑到衰衰咁。當然.......無下文啦。

所以如果想讀幼兒導師課程,去番正規的大專,大學等等,認授性高好多。
係青協馬姓老師堂,真係會浪費錢同時間。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

咁hea都得

男爵府

小貓baby 發表於 18-12-24 01:08
個姓馬既老師,講私人無謂野仲多過敎書。咁多堂都係玩,無任何真實處理或遇到情景問題既解答。 只能講「呃 ...

我之前讓孩子讀畫班,有個老師就係咁的態度,呃錢,以後都5再讀。

珍珠宮

哇,咁真係幾慘
哂時間哂錢

大宅

回覆 Poyau 的帖子

係呀,好多都以為個老師好有名氣而上,因又話從事依行30年,又話經常上報。但我地班同學覺得佢吹水多過實戰。

我地有觀課的環節,但......老師唔笑,笑都係好假個種,同麻麻地。
總之都希望有意入playgroup依行既人小心揀學校來讀啦。

寶石宮

2023年兔年勳章

小貓baby 發表於 18-12-24 01:36
回覆 Poyau 的帖子

係呀,好多都以為個老師好有名氣而上,因又話從事依行30年,又話經常上報。但我地班同 ...

沽名釣譽

珍珠宮

王國教室勳章

09daisydaisy 發表於 18-12-24 01:33
我之前讓孩子讀畫班,有個老師就係咁的態度,呃錢,以後都5再讀。

我之前鄰居同小朋友報手工班,lego班同畫班,我有同佢一齊接送小朋友,每堂個導師都遲到,手工班要收材料錢話整clay ,但竟然每堂都係貼貼紙手工,無玩過clay ,問中心職員話要了解,完曬幾堂都無覆
小朋友話老師上堂玩電話

Poyau    發表於 18-12-25 18:09

大宅

回覆 Ashleycorina 的帖子

係呀係呀,成日玩手機,上堂又食野,有時食梨有時食蘋果。
老實請,我都鍾意進修既人黎,未遇過上住堂食野既老師,仲要餐餐遲成15分鐘,要啲人係到等,依樣真係好過分囉。

男爵府

咁即係可以 Blacklist 青協喇。真係好過份

大宅

小驚 發表於 18-12-24 01:53
咁即係可以 Blacklist 青協喇。真係好過份

經過今次, 我唔會繼續報佢的班來讀.

男爵府

真係好討厭!我都試過報一啲班,老師吹水多,感覺人生保貴既時間被浪費了!

APIGMA    發表於 18-12-26 10:10

大宅

回覆 Calophane 的帖子

因為我仲係夜晚讀,已經放工返學好攰,但又想試下轉行,貪青協快靚正,又講到老師咁有經驗。。但完全係中伏
佢仲有啲蒙特梭利班,體育班,無想再讀落去既念頭,因老師真係好唔專業。

侯爵府

小貓baby 發表於 18-12-24 02:17
回覆 Calophane 的帖子

因為我仲係夜晚讀,已經放工返學好攰,但又想試下轉行,貪青協快靚正,又講到老師 ...

唔敢在班入面反映,就send email去青協啦。當然,投訴或反映意見,應該要有名有聯絡方法對方先會認真處理。咁完咗course先send.當做唔係為自己,而是為以後嘅人,免得浪費金錢時間。

男爵府

樓主說的馬姓老師, 是否馬X屏 ?
我沒有上她的導師課程, 但兒子曾經在南豐中心上了她的學前親子班堂, 由於是朋友介紹, 所以住在天水圍也到荃灣上課, 但昰真的令人失望, 我也不敢和朋友說。第一眼看這個老師心想:個樣咁惡形惡相都可以做幼兒老師??之後上堂只能用無心無誠意去教班。無和小朋友互動,老師大多數坐在地上。

因我兒第一次上PLAYGROUP 比較慢熱怕, 但馬老師沒有鼓勵或幫忙嘗試氹他。而馬老師就只是和自己相熟家長朋友傾閒計居多。所以報了8堂已停了, 只當買個教訓。

珍珠宮

王國教室勳章

小貓baby 發表於 18-12-24 01:45
回覆 Ashleycorina 的帖子

係呀係呀,成日玩手機,上堂又食野,有時食梨有時食蘋果。

最過份同中心講,唔理NGO應該都好有監管㗎嘛!
我覺得係呃錢,俾材料錢做手工但你hea d 小朋友玩貼紙畫,自己玩電話

大宅

smiletigger 發表於 18-12-24 02:37
唔敢在班入面反映,就send email去青協啦。當然,投訴或反映意見,應該要有名有聯絡方法對方先會認真處理 ...

有呀,大部分同學都係完左course 後既反映紙寫左意見,不過唔知青協有無跟進

大宅

Ashleycorina 發表於 18-12-24 02:43
最過份同中心講,唔理NGO應該都好有監管㗎嘛!
我覺得係呃錢,俾材料錢做手工 ...

關埋門啲老師就以為家長唔知,哈哈。
其實NGO全部外判比啲centre,中心無太大問題都唔理架,搞到質素愈來愈差

大宅

萬樂豬 發表於 18-12-24 02:37
樓主說的馬姓老師, 是否馬X屏 ?
我沒有上她的導師課程, 但兒子曾經在南豐中心上了她的學前親子班堂, 由於 ...

係呀,咪就係馬x屏囉!你咁陰公突登係天水圍老遠咁到荃灣返學(emoji)(emoji)其實我見佢真係教得好麻麻,不過剩係觀課時睇左2次

珍珠宮

王國教室勳章

小貓baby 發表於 18-12-24 02:47
關埋門啲老師就以為家長唔知,哈哈。
其實NGO全部外判比啲centre,中心無太大問題都唔理架,搞到質素愈來愈 ...

以前有朋友做中心社工,佢話因爲外判,佢地會有人睇下上堂同跟進咁,所以我無諗過呢間係咁㗎。簽到每次遲到都唔理已好過份吖

Poyau    發表於 18-12-25 18:13

大宅

Ashleycorina 發表於 18-12-24 03:08
以前有朋友做中心社工,佢話因爲外判,佢地會有人睇下上堂同跟進咁,所以我無諗過呢間係咁㗎。簽到每次遲 ...

又真係離譜,咁差勁仲有無去上堂,應該要快啲換左個老師佢啦

首頁

尾頁

跳至