請教泵媽儲存&暖奶&清洗消毒做法?

sugarmama37
|

我嘅做法
儲存:直接放入冰櫃變冰奶
問題:其實係咪要放雪櫃先再放冰箱?

暖奶:方法一,冰奶直接放暖奶機!方法二,冰奶放雪櫃,用果時再放落暖奶機!
問題:有冇邊種方法好啲?定兩樣都得?

清洗消毒:用奶樽清潔劑洗,再放入uv機!
問題:有冇人用milton消毒片?因為返工泵兩次宜家要帶兩套配件,雖然唔重,但想拎少一套,我睇過話消毒片浸完奶樽唔洗過水,濕都可以直接用嚟餵奶,咁咪浸完可以再泵囉?

csc1016
|
sugarmama37 發表於 18-12-24 04:56
我嘅做法

儲奶:用樽儲雪奶,冇儲冰奶
暖奶:用熱水,方便快捷
消毒:用蒸氣消毐烘乾機

如果返工想帶少套。可以試下清水過完再用滾水浪乾淨,再等自然乾返用。
sugarmama37
|
csc1016 發表於 18-12-26 09:08
儲奶:用樽儲雪奶,冇儲冰奶
暖奶:用熱水,方便快捷
消毒:用蒸氣消毐烘乾機

終於有人回覆喇,謝謝分享!公司無熱水提供,仍然要帶兩套!
joetreemo
|

儲奶: 我會儲每包足BB一餐既份量,例如7oz 200ml。如果夠既就入袋直接冰。如果未夠就雪住等埋下一轉啲奶先冰。方便家人餵一餐一包。

溶奶 : 我覺得直接由冰暖奶好啲。不過要用暖奶機先得。 暖奶唔可以用熱滾水,60度水係上限。 如果無暖奶機,冰奶要換幾次水先暖到。

消毒: 你公司有無微波爐? 可以放入一個膠container中,加水叮都OK. 或者有啲手提UV消毒機,好似5,6百蚊。或者平平地淘寶有啲插電既百零蚊蒸氣消毒。
cc+
|
sugarmama37 發表於 18-12-24 04:56
我嘅做法

冰奶要提前放入普通雪格溶冰,再24小時內坐熱食的
sugarmama37
|
joetreemo 發表於 19-1-4 10:42
儲奶: 我會儲每包足BB一餐既份量,例如7oz 200ml。如果夠既就入袋直接冰。如果未夠就雪住等埋下一轉啲奶先 ...

出街用果啲uv機又細得濟,放唔到hands free breast pump cup

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
joetreemo
|
sugarmama37 發表於 19-1-5 18:14
出街用果啲uv機又細得濟,放唔到hands free breast pump cup

呢啲款夠唔夠大 ? 蒸氣消毒。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
YING_WAI
|
joetreemo 發表於 19-1-4 10:42
儲奶: 我會儲每包足BB一餐既份量,例如7oz 200ml。如果夠既就入袋直接冰。如果未夠就雪住等埋下一轉啲奶先 ...

可以雪住,等下一轉溝住冰?
joetreemo
|
YING_WAI 發表於 19-1-9 14:00
可以雪住,等下一轉溝住冰?

以我所知,可以,只要雪到同溫度就可以溝。
YING_WAI
|
joetreemo 發表於 19-1-9 22:52
以我所知,可以,只要雪到同溫度就可以溝。

即是雪到同一個溫度,再溝埋一齊冰?
joetreemo
|
YING_WAI 發表於 19-1-10 09:28
即是雪到同一個溫度,再溝埋一齊冰?

係。
甜夫人
|
joetreemo 發表於 19-1-7 11:41
呢啲款夠唔夠大 ? 蒸氣消毒。

請問可以share link比我嗎?謝謝!
joetreemo
|
甜夫人 發表於 19-1-20 00:09
請問可以share link比我嗎?謝謝!

https://m.tb.cn/h.3tOEfwd?sm=5957bc
甜夫人
|
joetreemo 發表於 19-1-20 00:52
https://m.tb.cn/h.3tOEfwd?sm=5957bc

唔該晒!