醫院奶粉?

Jeffreystep1213
|
想問瑪嘉烈宜家系提供邊隻牌子奶比BB飲呢?幾款自己揀定姑娘直接比?
HOPEFORBB
|
回覆 Jeffreystep1213 的帖子

政府依家應該會要你餵母乳,唔係隨便會俾奶粉你
joycehang41010
|
HOPEFORBB 發表於 18-12-24 11:32

如果我堅持鍡奶粉唔鍡母乳呢?
HOPEFORBB
|
回覆 joycehang41010 的帖子

呢個我唔係太肯定,係政府好似係無選擇,以我所知,只有係有啲問題,唔能夠由媽媽自己照顧先係用奶粉,我聽過有兒科醫生同姑娘係咁鬧,話產科係咁唔俾奶粉,話啲媽媽成功餵母乳,最終令啲BB食唔夠,去唔到黃,要返去照燈

EstrellaDamm
|
joycehang41010 發表於 18-12-27 23:16

政府醫院當然可以畀你揀餵奶粉(水奶)啦,如果你想嘅話。

我就兩胎都揀咗餵母乳,但兩個B出世後喺政府醫院都因為唔同理由,被姑娘建議補少量水奶。

|
HOPEFORBB 發表於 18-12-27 23:59

呢個我唔係太肯定,係政府好似係無選擇,以我所知,只有係有啲問題,唔能夠由 ...
係攞,我就知bb食唔飽去唔到黃爭入醫院,咁未搵黎攪
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-28 00:37

我就兩胎都揀咗餵母乳,但兩個B出世後喺政府醫 ...
唔該哂,有得鍡水奶就得,我幾年前生完第一胎上唔到奶要鍡水奶,比姑娘炸左我幾耐,所以以胎我唔會鍡人奶,我唔想生完產後抑鬱,有得簡鍡水奶就好,但唔知會唔會累我鍡人奶,要用佢掙扎一輪先比水奶
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-28 00:37

我就兩胎都揀咗餵母乳,但兩個B出世後喺政府醫 ...
唔該想問問你係唔係瑪嘉烈生?
EstrellaDamm
|
joycehang41010 發表於 18-12-28 02:21
唔該想問問你係唔係瑪嘉烈生?

唔係,係第二間政府醫院。

其實第二胎上奶會快過第一胎的。我兩胎都餵人奶,但第二胎明顯順利啲,一來有咗經驗,識得注意姿勢同觀察BB需要,二來身體會有記憶,比第一次快上奶。
|
HOPEFORBB 發表於 18-12-24 11:32

系打算餵母乳,不過想知如果補奶粉醫院會比咩牌子
|
joycehang41010 發表於 18-12-27 23:16

如果喺PMH,以我所知系可以嘅,前排有媽媽生完堅持唔餵母乳,醫院會比水奶餵。
kmbb519
|
HOPEFORBB 發表於 18-12-27 23:59

呢個我唔係太肯定,係政府好似係無選擇,以我所知,只有係有啲問題,唔能夠由 ...

我有朋友係屯門醫院生,佢話佢想餵奶粉比姑娘鬧到趴街,佢想堅持,姑娘就話要約見乜師物師先批准(我唔記得佢講乜師,大約係哺乳師之類)
HOPEFORBB
|
回覆 kmbb519 的帖子

應該係資深護師