面霜係咪愈貴愈好用?

wiyi
|
之前貪平買左d平價面霜,
搽完同冇搽基本上都冇分別,
之後d朋友話呢種產品不嬲平野冇好野,係咪真?
carolyktong
|
根據消費者委員會既調查,平都有好嘢嫁喎
Pollyowen
|
又唔一定嘅
kcm81283
|

我自己買面霜最留意就係功效,又好少話凈係睇價錢
而且況搽上面嘅野,貴少少無所謂

Catpigb45
|
我覺得又唔一定既,不過太平我都唔太敢用
cornmimi
|
不一定貴嘢就適合自己,
但平嘢就一定沒有想要的效果,
對我來說。
callmebabe
|
wiyi 發表於 18-12-24 11:34

首先,唔會買大陸造,韓國都盡量唔好。平野開架有好多都唔錯嘅
sasatt
|
我覺得多數係
niveus
|
唔係, 最緊要揀隻適合自已的
好似我冬天用開Guerlain蘭花Cream, 真係超好用, 但如果那排窮困我會用Innisfree寒蘭面霜
NatalieTY
|

我覺得大部分都係,都有特別例子..例如The Ordinary
EmiRoom
|
唔一定嘅
天降大任
|
kcm81283 發表於 18-12-24 15:02
我自己買面霜最留意就係功效,又好少話凈係睇價錢
而且況搽上面嘅野,貴少少無所謂

同意 最緊要搽完真係要有保濕度
同埋可以留意下係咪低敏配方,
咁會無咁容易過敏

wiyi
|
carolyktong 發表於 18-12-24 13:32

呢個我都有睇,不過都唔會平得好誇張
正常價位咁
wiyi
|
callmebabe 發表於 18-12-24 16:41
首先,唔會買大陸造,韓國都盡量唔好。平野開架有好多都唔錯嘅

韓國個d有時太潤,未必岩香港咁潮濕嘅天氣用
markuscwmama
|

其實都要睇情況,睇膚質架,唔一定係平嘢無好。我如果皮膚出現問題,我會用俄羅納英當面霜用架
wakanda
|
天降大任 發表於 18-12-27 15:49
同意 最緊要搽完真係要有保濕度
同埋可以留意下係咪低敏配方,
咁會無咁容易過敏

我都係敏感肌膚 成日容易敏感
最近都因為皮膚敏感睇左幾次醫生
唔知jm係咪有介紹?
asweetmom
|
carolyktong 發表於 18-12-24 13:32

其實有多少人會跟隨消委會報告去買護膚品呢?
waiwaichau000
|
我會買中等價錢果d,因為面霜主要功能都係係表皮層鎖水
maynjune
|

咪係
子若
|
查上塊面,我多數用醫學美容品牌,好似bicelle, the ordinary, phyto xxx, 我覺得係counter 的牌子,比咁多錢賣廣告,成份有幾好? 同埋查上面始終唔比得上做機,所以查野我而家唔會買好貴,寧願留錢做醫美