親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係網上睇到如果係九龍西去深圳北轉車去廣州南來回平成$120咁多(比起一程車)

請問各位有冇試過呀? 煩唔煩複呢?
會係港鐵買1程,再係12306買另一程,係晒港鐵攞晒所有來回票!
因為我6個人去總共可以平成$720,所以諗緊值唔值得轉承! thx

水晶宮

由香港西九坐高鐵去深圳北, 再在深圳轉另一班高鐵去廣州南, 係可以.
不過, 中間要預多少少時間轉車, 因為大陸的高鐵站好大, 落車之後要去搵番轉車個月台, 可能又要過多一次安檢.
即係話原本1小時由西九到廣州南的車程, 因為在深圳轉一轉車, 可能要1.5hr - 2hr.

男爵府

轉車不用再安檢

公爵府

回覆樓主:

我5人都有考慮,自己上網分開買係得,過回程我一定坐直達車,衹去程換乘慳$2xx, 我就算數。

可以去YouTube search 深圳北轉車,有個換乘通道,不用再安檢。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

我已搭過2次高鐵上廣州,來回都係深圳北轉乘。單程應該係平約$75,來回共平$150,但係12306 counter 攞票要俾手續費最少$10(按車費收取), 所以實際應該慳$140 (來回), 多人一齊去真係平唔少呀,夠係國內食一餐

自己係港鐵網上買票,係港鐵couter或自助取票機取票(港幣付款,每程HK$85)):西九至深圳北,深圳北至西九
我妹就係網上㩦程買票,係12306 counter 取票 (人民幣付款,每程¥75):深圳北至廣州,廣州至深圳北

第一次搭,我預30分鐘轉乘,第二次搭,有經驗就預15分鐘轉乘。總之開車前5-10分鐘(真正時間唔知幾多)就會停止驗票,所以都係預多少少時間會較好

轉乘唔使再安檢,都好方便,到深圳北,有便捷轉乘指示,上去候車大廳,出示深圳北到廣州南車票就可進入去候車,睇番去廣州嗰程嘅閘口,用票過閘又可以上車喇

我試過深圳北轉乘入候車大堂要我出示埋香港至深圳北嗰程票,即香港至深圳北同埋深圳北至廣州南車票,共2張票一齊出示,所以啲車飛一定要keep好

希望以上資料幫到各位

wcpcelia    發表於 18-12-27 15:52

大宅

raytem 發表於 18-12-24 14:16
我係網上睇到如果係九龍西去深圳北轉車去廣州南來回平成$120咁多(比起一程車)

請問各位有冇試過呀? 煩唔 ...

我前兩周剛都乘過,中間轉車時間用30分鐘,不過要先買好全程票,在深圳北的中轉口轉。

但我算過大概平80左右

男爵府

係呀,要預先買好車票先可轉乘

呀!上面都計少咗手續費,應該HK$10 x 2,因為來回票,每票各收$10

單程
直車HK$245
轉乘HK$85+¥75+HK$10手續費

侯爵府

咁係咪係深圳北轉車都係轉返香港高鐵定係轉大陸和諧號呀
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珊瑚宮

lovececing 發表於 18-12-25 11:16
咁係咪係深圳北轉車都係轉返香港高鐵定係轉大陸和諧號呀

高鐵-深圳北站(大多數)
和諧號-羅湖站。

大宅

mamab 發表於 18-12-24 19:51
我已搭過2次高鐵上廣州,來回都係深圳北轉乘。單程應該係平約$75,來回共平$150,但係12306 counter 攞票要 ...

幫到呀!thx

大宅

回覆樓主:

今次有d忟水,所以決定直搭去廣州南,25号去26号返,由於太忟水24号先親身去買票,所以來回全部打散晒坐,當日發覺由香港到深圳北係唔full,但完來d位係比深圳北既人買晒,full到冇位淨,d人就擺晒d喼係頭上既層架,行李大小限制如同虛切,29寸喼都照擺,好彩架車定咋!
經過今次經驗,下次應該提早買轉車組合會抵好多!

子爵府

mamab 發表於 18-12-24 19:51
我已搭過2次高鐵上廣州,來回都係深圳北轉乘。單程應該係平約$75,來回共平$150,但係12306 counter 攞票要 ...

想請問12306,是否在香港的counter也可取到深圳北至廣州南的車票架?如果拎唔到好難轉乘

男爵府

Hehemum 發表於 19-1-4 02:47
想請問12306,是否在香港的counter也可取到深圳北至廣州南的車票架?如果拎唔到好難轉乘
...

12306同埋攜程買票都可以係西九自助取票機取票免手續費,還可以取其它站出發的車票例如深圳北-廣州南都可以免費取票!但前提係新版回鄉卡,即舊版粉紅色回鄉卡用唔到!已經親身驗證過,希望幫到你!

子爵府

sunnyvivian 發表於 19-1-4 10:08
12306同埋攜程買票都可以係西九自助取票機取票免手續費,還可以取其它站出發的車票例如深圳北-廣州南都可 ...

謝謝你

首頁

尾頁

跳至