請教各位閃閃達人

直美
|
第一次買鑽石,真係唔係好識揀。。。請問依粒石可以嗎?希望各位閃閃達人評價一下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
L13
|
直美 發表於 18-12-24 22:45
第一次買鑽石,真係唔係好識揀。。。請問依粒石可以嗎?希望各位閃閃達人評價一下

唔係GIA證書
如果係GIA證書就買得過
幾錢
直美
|
L13 發表於 18-12-25 00:44
唔係GIA證書
如果係GIA證書就買得過
幾錢

得Forevermark cert. 周大叔買,折實大概9萬幾。但另外有兩萬現金coupon回贈。
dirtygal2046
|
直美 發表於 18-12-24 22:45

買過Forevermark石係得呢張cert
jarjane
|
直美 發表於 18-12-25 00:49
得Forevermark cert. 周大叔買,折實大概9萬幾。但另外有兩萬現金coupon回贈。
...

呢粒石切工麻麻地,屬EX的下階, 粒石厚咗看上去比實際1.02ct細粒咗啲, 而 冠角和亭角也大咗, 令火彩亮光平衡麻麻。
wcpcelia    發表於 18-12-27 14:40
直美
|
jarjane 發表於 18-12-25 08:59
呢粒石切工麻麻地,屬EX的下階, 粒石厚咗看上去比實際1.02ct細粒咗啲, 而 冠角和亭角也大咗, 令火彩亮光 ...

多謝你詳細嘅講解。我都有同感,覺得粒石放上去比一般一卡稍為細左少少。但整體觀感都唔錯呢~~
jarjane
|
直美 發表於 18-12-25 21:51
多謝你詳細嘅講解。我都有同感,覺得粒石放上去比一般一卡稍為細左少少。但整體觀感都唔錯呢~~
...

睇多幾粒啦
切工係好重要嘅一環, 比例靚靚嘅話, 粒石嘅火彩同亮光平衡,真係閃好多
yuyu222
|
jarjane 發表於 18-12-25 22:59
睇多幾粒啦
切工係好重要嘅一環, 比例靚靚嘅話, 粒石嘅火彩同亮光平衡,真係閃好多
...

How to see 切工好?
jarjane
|
yuyu222 發表於 18-12-26 23:47
How to see 切工好?

通常係透過粒石嘅比例作為判斷, 分别係粒石嘅厚度 、 枱面比例、 冠角和亭角,有d再嚴謹啲會睇埋 girdle位。
wcpcelia    發表於 18-12-27 14:40
yuyu222
|
jarjane 發表於 18-12-27 00:26
通常係透過粒石嘅比例作為判斷, 分别係粒石嘅厚度 、 枱面比例、 冠角和亭角,有d再嚴謹啲會睇埋 girdle位 ...

Icic thx thx , 有無話幾多%的厚度,枱面比例最好?thx thx
tony400
|
通常係透過粒石嘅比例作為判斷, 分别係粒石嘅厚度 、 枱面比例、 冠角和亭角,有d再嚴謹啲會睇埋 girdle位 ...

jarjane
|
tony400 發表於 18-12-27 10:56

高人 好耐冇見你喇! 以前我成日請教你㗎 ! 有你喺度我唔敢再班門弄斧了
Apple_Orange_T
|

好勁
mei524
|
佩服e度d jm 問乜都有人提供專業資料