自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mikor 發表於 18-12-26 17:38
唉,情況好似,其實佢想見既係我表哥,但佢一兩個星期先去一次。

我去其實係好似工人咁用,我去得少冇人 ...

一兩個星期一次其實已經算唔錯。

大宅

樓主你已經盡心盡力孝順嫲嫲,
不過老人家自己住老人院覺得孤獨,
所以心情唔好je

你要加油(emoji)(emoji)呀

複式洋房

回覆樓主:

樓主你好錫嫲嫲,抵讚!老人家本身多病痛時也會心情唔好,更何況傷腳再突然入老人院!原諒她,發悔氣時說的話不用上心,兩嫲孫關係好,過一兩日就忘記吧!
反而如果自己情緒因為照顧她而出現狀況,一定要同其他家人商量,不能長期自己攬哂上身!
我家嫲嫲也是照顧我們大,尾十年也是常進出醫院和脾氣差,我們個個也聽完就算,第二日當無事發生或嗲下她氹下她就無事!

男爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:16
佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

老人家可能開始記憶唔好,你咁有佢孝心就忍下啦,邊有老人家想入老人院呀,可能佢都係想多d人關心、多d人來睇佢。同你家人講下自己對嫲嫲的感情,等佢地明白你點解咁辛苦咁攰都要去睇嫲嫲。

男爵府

佢應該係心情太差,唔係針對你咁鬧你,只係情況對佢嚟講太唔如意,未有心情欣賞你嘅好

子爵府

佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

佢唔開心搵你黎鬧,
好多入左老人院之後都會咁,
你好孝順,睇開啲

伯爵府

回覆 Mikor 的帖子

樓主已做得超好,已好難得。

大宅

你好孝順,這些是無條件的愛,我以你為榜樣

珍珠宮

Mikor 發表於 18-12-26 17:40
謝謝, 今年已經死左兩隻十五歲,最後一隻都cancer, 睇住佢日日流鼻血個瘤越來越大,好無助
...

貓貓可以安樂死嗎?

水晶宮

Mikor 發表於 18-12-26 17:29
佢係非常怕同唔想死,之前出院一路以為可以返屋企,最後要去老人院,脾氣越來越差,對答亦冇以前咁清楚。
...

有幾多個人真係想入老人院呀~左右做人難,你小心搞到抑鬱症都唔知呀

珍珠宮

Mikor 發表於 18-12-26 17:38
唉,情況好似,其實佢想見既係我表哥,但佢一兩個星期先去一次。

我去其實係好似工人咁用,我去得少冇人 ...

盡心吧!住老人院點解冇人幫佢做?還是佢使性子唔俾人做?
如果服務問題就要揾下第間。
若純老人扭計要接佢返屋企,俾佢冷靜下對大家有好處,你擔心佢缺乏咩就打電話去服務台問情況。上去也不要留太久,發脾氣就走。

水晶宮

樓主好孝順,加油呀!適當時候自己也要減下壓。

珍珠宮

邊個會想住老人院,有情緒難免,而且十一月先開始住,仲係好短嘅時間,比啲時間佢適應下啦,對一個住慣屋企幾十年嘅老人家來說,新環境係需要多啲時間去過渡,樓主你好孝順,加油

男爵府

brindlewin 發表於 18-12-26 20:38
盡心吧!住老人院點解冇人幫佢做?還是佢使性子唔俾人做?
如果服務問題就要揾下第間。
若純老人扭計要接 ...

因為老人院係親戚選,我做細既不能意見太多, 老實講唔會係五星級的家,只係叫做近親戚屋企搵到間尚算方便同企理既老人院。

聽講晚上要求換片會俾人鬧, 另外阿嫲愛呈強,未入院做到既野而家唔可以做,但佢就偏要做,提佢用腳架行已經非常多次,講到我都好燥,氹又有,解釋又有,講後果俾佢聽都有,但就係唔理, 仲要好似小朋友咁表現冇腳架都行得好好。

一時驚冇片,但佢又成日自己行去廁所,我買左學習褲俾佢,佢又唔肯著,最近同阿嫲溝通得好差,我有我講, 但佢乜都聽完就算

子爵府

2018復活節勳章

明白樓主身心俱疲,老人家相信都不是真心話你,可能心中也害怕,唯有説聲加油

男爵府

happyty 發表於 18-12-26 20:46
樓主好孝順,加油呀!適當時候自己也要減下壓。

好多人叫我減壓,但我唔知可以點做,一來根本冇時間,二來累到乜都唔想做

男爵府

brindlewin 發表於 18-12-26 20:27
貓貓可以安樂死嗎?

佢仲肯食野,所以我覺得未夠期,但朝朝五六點就大叫,我已經好耐冇訓好,有時老公嬲嬲地話不如早送佢走,我自己收埋好難受,但唔敢話佢,因為隻貓真係好嘈好影響大家生活,但我養左佢十五年,佢生命都走到最後,冇理由因為麻煩就提早了結佢

男爵府

SunnyDay0225 發表於 18-12-26 19:33
樓主你好錫嫲嫲,抵讚!老人家本身多病痛時也會心情唔好,更何況傷腳再突然入老人院!原諒她,發悔氣時說的 ...

請問佢鬧你哋時你哋會點處理?我覺得自己好衰,頭先丟低佢走左去(一來嬲,二來唔想佢見到我喊)

男爵府

Heatspe 發表於 18-12-26 19:05
樓主,加油。有人可以陪你一起去嗎?

其他親戚都係各有各去,我老公間唔中同我去一次, 但都係行埋一邊玩電話

首頁
23456...9

尾頁

跳至