有無准媽媽打算餵人奶?

dorisma9588
|
大家可以一齊討論下
dreamboy_man
|
你想問咩?我第一胎餵到2歲。今胎都打算全母乳
dorisma9588
|
dreamboy_man 發表於 19-1-1 01:16
你想問咩?我第一胎餵到2歲。今胎都打算全母乳

你好勁呀去到兩歲。 我第一胎餵到8個月,bb 厭奶就停了。 宜家第二個 又係8個月到開始唔多飲。
唸起之前未生bb 前的宏心壯志,所以看看有無媽媽都會咁,一心餵人奶
oken
|
第一胎全人奶餵到一歲,黎梗都打算全人奶,唔好有壓力..餵到就餵既心態就得
dreamboy_man
|
dorisma9588 發表於 19-1-1 07:05
你好勁呀去到兩歲。 我第一胎餵到8個月,bb 厭奶就停了。 宜家第二個 又係8個月到開始唔多飲。
唸起之前未 ...

因為我仔本身鐘意飲奶啫
hohoyin731
|
有冇全泵媽呀?幾多個月轉4泵或者半夜唔泵?依家天氣咁凍晚晚起身真係人都癲
meicecilia
|
第一胎 念住人奶 ,無奶就奶粉😂
dorisma9588
|
hohoyin731 發表於 19-1-1 17:11
有冇全泵媽呀?幾多個月轉4泵或者半夜唔泵?依家天氣咁凍晚晚起身真係人都癲
...

我不是全泵,但是半夜起身餵夜奶都好惡頂
dorisma9588
|
meicecilia 發表於 19-1-1 22:48
第一胎 念住人奶 ,無奶就奶粉😂

呢尼個心態好好, 最緊要輕鬆
淳熙媽咪
|
...

我第一胎係呀,第2胎都打算全泵呀
我用免扶餵奶bra+餵奶衫,一邊泵,一邊用被蓋住自己,仲可以玩手機,唔辛苦呀
newspaperhang
|
...

我第一胎餵左27M,四個幾月後變左全泵呀。等到6個月先轉4泵,9個月3泵,一直到27M呀
不過我第二胎想全埋身,因為懶得洗野
2015tinamama
|
我第一胎餵到10個月多, 因為放完產假要返工, 第二個月打後已經全泵
forum_user9
|

我第一胎都餵到兩歲9個月,埋身全人奶
黎緊第二胎孖b盡力而為,希望可以全人奶到兩歲
JanetB
|
如果要出差,咁出差果幾日洗唔洗泵奶去keep住奶量? 如果唔係出差返來會否無奶?
做個靚太
|
我都覺得心情好重要,我初初都係抱住有就餵,無就補奶粉嘅心態去餵,小朋友全人奶到依加已經2歲半啦~而且孕哺中,第二胎我都會繼續餵~
如果可以,希望可以做到自然離乳~