自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

Wingwingm 發表於 18-12-26 21:27
What is 韮菜命

一長就要割

珍珠宮

自己主宰自己條路,自己儲錢,大唔大洗係自己self control

洋房

回覆 cbeyond 的帖子

因為人到中年,想做寫字樓都唔請,幾經辛苦入到銀行工作,本來諗住唔錯, 但只得萬二蚊人工,七除八扣,減埋MPF,個個月負資產,做咗幾十年嘢得到咁嘅回報,各位是否覺得有點兒侮辱呢?但又可以點呢!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

人定勝天

洋房

回覆 Winnie_1210 的帖子

請問乜嘢命格(是否例如欠乜欠物嗰種)係韮菜命呢?

珊瑚宮

agosto622 發表於 18-12-26 22:20

因為人到中年,想做寫字樓都唔請,幾經辛苦入到銀行工作,本來諗住唔錯, 但只得萬二 ...

永遠自怨自艾, 就只會覺得自己不幸。
你條命唔好? 大把人人到中年, 學識無, 要做體力勞動工作。
你問吓做清潔的工人, 有無萬二蚊人工?
佢地一樣七除八扣, 要供MPF, 佢地慘過你啦。
淨係識係度呻, 不如專心工作, 搏, 升職加薪。

公爵府

agosto622 發表於 18-12-26 20:06
大家好,本人偶然見到這個討論區,希望有c fu 俾啲意見。我已踏入中年,過往際遇十分之差,所以希望找到師 ...

與其問命理,不如好好地講下你工作上有咩問題好過啦。呢十幾年轉左咩工?因乜事轉工?讀書讀邊科?今年貴庚?

洋房

人係需要向上爬,正如本人幾十歲都要向政府借錢攞個學位增值,但事情往往事與願違。但又是否需要同執垃圾,洗廁所嘅情況一概而論呢!?

水晶宮

回覆樓主:

我唔肯定,我自己就一有多餘錢就會有野壞,所以有淨都會過幾個月洗埋

男爵府

其實你睇過咁多師傅,應該有講你係咩命格,行緊咩運喔
而家呢個運唔好,咁之後會轉架,有無講你之後有無較好既運行?
銀行工係咪咁適合你做?

男爵府

油麥麥 發表於 18-12-26 20:10
性格改變命格

對!我只信細時唔讀書,大個做搵唔到$既運輸。(現職—物流文員)

禁止訪問

珊瑚宮

agosto622 發表於 18-12-26 22:46

人係需要向上爬,正如本人幾十歲都要向政府借錢攞個學位增值,但事情往往事與願違。 ...

哦, 都識諗向上爬, 咁就做啦, 唔好俾籍口自己。
仲有, 職業無貴賤, 點解唔可以同清潔, 洗廁所工人一概而論。
呢類厭惡性工作, 肯做, 我真心敬佩, 好過只識呻懷才不遇的人。

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

agosto622 發表於 18-12-26 20:06
大家好,本人偶然見到這個討論區,希望有c fu 俾啲意見。我已踏入中年,過往際遇十分之差,所以希望找到師 ...
其實問題係, 你睇完之後D師傅點講先? 佢地都話你注定無錢, 定其實佢地話過你會有錢, 但你到依家中年都無錢所以覺得迷茫先? 你睇算命師, 如果佢地話你唔會有錢, 咁你就算白龍王在生搵佢算完你都係無錢架,改變唔到乜野, 但相反如果佢話你suppose 會有錢, 但你覺得依家仲未有, 咁既然你咁信命, 可能就只係時候未到姐

用戶要求終止服務

agosto622 發表於 18-12-26 22:20

因為人到中年,想做寫字樓都唔請,幾經辛苦入到銀行工作,本來諗住唔錯, 但只得萬二 ...

銀行工好丫,放紅日咪做下part time 囉。
我識人有兩層樓,早年買落,應該唔使供乜濟,其中一層仲係收租樓,有正職之餘都keep住做part time, 大年初一話冇乜嘢搞,走去送麥麥送
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

用戶要求終止服務

cinda72. 發表於 18-12-26 23:19
你想舒服,但又想搵錢,好矛盾啫
想搵得多,做裝修,地盤咪多d囉

你咪一野隊人
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

禁止訪問

用戶要求終止服務

cbeyond 發表於 18-12-26 23:35
哦, 都識諗向上爬, 咁就做啦, 唔好俾籍口自己。
仲有, 職業無貴賤, 點解唔可以同清潔, 洗廁所工人一概而論 ...

有時d亞姐先最有錢我樓下個看更亞姐,上年抽新盤,買左兩個細單位,好似千零萬佢人工咪又係皮幾

珊瑚宮

回覆樓主:

我識個女仔, 做銀行, 30歲未夠已經有2層樓。
不過佢自己都講辛苦錢, 做到3更半夜, 星期日都返左工。
人地忙到咁, 仲可以讀埋master, 搵到錢, 佢應得。
邊度得閒搵N位相士算乜算乜, 咪靠自己。

用戶要求終止服務

cbeyond 發表於 18-12-26 23:42
我識個女仔, 做銀行, 30歲未夠已經有2層樓。
不過佢自己都講辛苦錢, 做到3更半夜, 星期日都返左工。
人地忙 ...

做到三更半夜?係咪ibank?

首頁
12345...7

尾頁

跳至