自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

luvkaka 發表於 18-12-27 11:05
叫佢唔好留錢係身, 買股票買金用咗佢. 我都係似你朋友果種命, 不過我係extra有錢就出事, 如賣咗iphone 有錢 ...

勸佢好多次,可以買下金,佢話買左陣間有急事冇錢喎,算啦,勸唔聽

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

命理我都有睇,。但我個師父講有錢財,唔等於唔努力唔工作都有錢洗, 有d人 辛苦得財命,。努力工作就有,。仲有, 人要善, 要踏實正路先會有正財, 偏財易嚟易去, 想改善生活, 首先改變自己心態,。命相睇 1 次就夠,。睇多幾次, 命水都唔會改變, 努力工作, 萬幾蚊收入,。儲下錢, 錢是一蚊蚊累積返嚟架, 加油!

ying_mail    發表於 18-12-28 09:24

水晶宮

梁阿太 發表於 18-12-27 13:23
勸佢好多次,可以買下金,佢話買左陣間有急事冇錢喎,算啦,勸唔聽
...
咁真係幫佢唔到, 你可以同佢講係相士教既睇下佢信唔信囉, 唔信就算!

水晶宮

如果本身命格係冇錢剩,咁當有錢時就買套現能力高既野,當洗左應左佢。正如我本身命格只有正財,冇橫財。所以我成10年都冇買股票,六合彩⋯⋯etc. 反而咁多年,我份工收入叫唔錯。我已好知足了。

熱狗媽    發表於 18-12-27 14:33

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

首要任務係睇吓有冇方法開源節流喎
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

子爵府

agosto622 發表於 18-12-27 08:57
回覆 小豬翹 的帖子

內部fulfillment, 而且呢間係人人識得嘅大行。

係銀行勤勤力力,上司俾嘢你做,小心d, 一定要仔细,小心,清楚,快快手手,唔好怕蝕底,唔好求超求交貨,擸多d 嘢做,一定有回報。如果日日急急脚放工,就唔好怪人唔俾機會你,講真,男仔,40+, 揾萬二,係好少,even 冇degree, 係銀行由clerk 做起,加上進修,點都撈到個 Operations AM 做吓,有3 萬,如果做到Marketing RM, 5,6 萬喇! 加bonus

內部fulfillment, 係咪internal compliance? , Compliance 有前途,現在好多regulations, 好多行揾人做compliance,俾心機學嘢,跳槽,人工就會3 级跳

禁止訪問

男爵府

agosto622 發表於 18-12-26 22:20
回覆 cbeyond 的帖子

因為人到中年,想做寫字樓都唔請,幾經辛苦入到銀行工作,本來諗住唔錯, 但只得萬二 ...

點解咁低人工你都做, 叫做有個學位, 搵過第二份吧

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

點解成日轉工?

男爵府

agosto622 發表於 18-12-26 22:20
回覆 cbeyond 的帖子

因為人到中年,想做寫字樓都唔請,幾經辛苦入到銀行工作,本來諗住唔錯, 但只得萬二 ...

得萬二蚊不如考個牌做看更?再搵多份兼職,無哂時間消費,唔會窮啦卦?

洋房

回覆 Cara2006 的帖子

敝行出名人工低,何況我只係一個普通文員,亦可能因為我年紀問題。

洋房

回覆 小豬翹 的帖子

洋房

回覆 TATEYAMA 的帖子

有頭髮邊個想做癩痢吖, 唔係想成日轉工 ,而係條路咁啱行到呢一步, 以往工作大部分都係做貿易公司內嘅物流 ,因為種種原因 而轉咗行, 之後做個唔少合約工 ,轉轉接接到現在才可以入返寫字樓做文職, 條路係不知不覺咁推我行, 所以有時覺得人算不如天算, 但搵咁嘅人工又唔甘心, 所以直到現在都完全沒有方向。

洋房

回覆 pswongg 的帖子

如果有得揀我都想搵過第二份

珊瑚宮

畀面勳章

cbeyond 發表於 18-12-26 20:50
性格改變決定命運
晒錢睇咁多野, 不如專心工作搵錢好過。
機會係留俾有準備的人

同意。我某程度上都信鬼神命理。
但我更相信先要做好自己,如果唔係好運臨門都未必掌握到。

洋房

回覆 細姐姐 的帖子

我做嘅係credit card section, 我都想學compliance, 但我現時只得一年經驗,轉部門又要你有相關經驗(因唔想重新教你),總之就二頭唔到岸,走又走唔到!

洋房

TATEYAMA 發表於 18-12-27 18:25
點解成日轉工?
有頭髮邊個想做癩痢吖, 唔係想成日轉工 ,而係條路咁啱行到呢一步, 以往工作大部分都係做貿易公司內嘅物流 ,因為種種原因 而轉咗行, 之後做個唔少合約工 ,轉轉接接到現在才可以入返寫字樓做文職, 條路係不知不覺咁推我行, 所以有時覺得人算不如天算, 但搵咁嘅人工又唔甘心, 所以直到現在都完全沒有方向。

洋房

小豬翹 發表於 18-12-27 18:20
介吾介意講你大概幾歲? 30+? 還是40+?

洋房

細姐姐 發表於 18-12-27 14:13
係銀行勤勤力力,上司俾嘢你做,小心d, 一定要仔细,小心,清楚,快快手手,唔好怕蝕底,唔好求超求交貨, ...
我做嘅係credit card section, 我都想學compliance, 但我現時只得一年經驗,轉部門又要你有相關經驗(因唔想重新教你),總之就二頭唔到岸,走又走唔到!

首頁
23456...7

尾頁

跳至